Pathfinder – Fifth Element

Pathfinder Fifth coverPathfinder je hudobná formácia z Poľska, škatuľkujúca svoj štýl ako „symfonický power metal“. Fifth Element z roku 2012 je ich druhým CD v poradí. Obsahuje vrátane intra, outra a bonusovej skladby celkovo 12 stôp.

Ide o moderný power metal európskeho štýlu, podfarbený samplami symfonického orchestra. Ten znie na nahrávke pomerne prirodzene a ľúbivo, problém však môže nastať s autentickosťou pri živej prezentácii (podmazy z playbacku). Píšem však o albume a toho sa budem aj držať.

Celé dielo sa nesie v zaujímavej fantasy atmosfére. Z albumu ma zaujali epické skladby – titulná pieseň Fifth Element a štvrtá The Day When I Turn Back Time. Pri počúvaní som si miestami naozaj predstavoval krajiny ako z nejakého fantasy filmu, či počítačovej hry. K celkovej gradácii tejto nálady prispievajú aj zbory a zmeny tempa.

Ďalej si vydobyli moju pozornosť songy Ready to Die between Stars a Chronokinesis. Sú to rýchle odpaľovačky s melodickými hopsavými refrénmi. Úplne najviac ma potešila pieseň Yin Yang, ktorá vonia prímesou čínskej hudby. Takýchto vecí je v metale pomerne málo a mňa osobne čínska kultúra a hudba priťahuje. Keď som sa do tejto skladby započúval, v momente som si spomenul na film Klan lietajúcich dýk so svojimi nádhernými pestrými farbami.

Spev sa počúva síce pomerne príjemne, ale iba ak spevák spieva „normálne“, plným hlasom. Občas to však zájde aj do „jačania“ či „pišťania“ a to je presne to, čo mojím ušiam v tomto žánri tak veľmi vadí (aj kvôli tomu ho už dosť dlhú dobu nevyhľadávam). Konštatujem, že tento album má u mňa ku koncu aj dosť prudko klesajúcu krivku pútavosti. Kým zo začiatku som si veselo podupkával nohou a kýval hlavou do rytmu, ku koncu som sa skôr nudil. Čo ma však neprestane baviť asi nikdy, sú nádherné melodické (aj zdvojené) sóla – gitara a klávesy. Musím uznať, že toto sa naozaj podarilo. Spomenul by som ešte príjemný digipackový obal a pekné spracovanie bookletu.

Podľa mňa sa toto CD bude fanúšikom daného žánru páčiť a stojí im za to, sa naň pozrieť. U tých ostatných poslucháčov si taký istý nie som, keďže tam tých samplov je na môj vkus fakt až priveľa a myslím si, že väčšina z nich to asi bude mať problém zniesť. Túto nahrávku celkovo vnímam ako priemernú, napriek tomu vidím oproti prvému albumu u kapely zlepšenie.

Lineup:

  • Szymon Kostro – spev
  • Arkadiusz Ruth – basová gitara, vokály, sample
  • Kacper Stachowiak – bicie, vokály, rozprávanie
  • Slawek Belak – klávesy, vokály, sample
  • Karol Mania – gitara, vokály
  • Krzysztof Elzanowski “Gunsen” – gitara, vokály

Tracklist:

  1. Ventus Ignis Terra Aqua (intro)
  2. Fifth Element
  3. Ready to Die Between Stars
  4. The Day When I Turn Back Time
  5. Chronokinesis
  6. March to the Darkest Horizon
  7. Yin Yang
  8. Elemental Power
  9. Ad Futuram Rei Memoriam
  10. When the Sunrise Breaks the Darkness
  11. Vita (outro)
  12. Spartakus and the Sun Beneath the Sea (bonus)

Rok vydania: 2012

Vydavateľstvo: Sonic Attack

Youtube ukážka: 

Linky:
http://www.pathfinderband.com/
https://www.facebook.com/PathfinderBand/
https://www.youtube.com/channel/UCEj4ovS8iYijXcUwptbXguQ/

Hodnotenie: 3,5/6

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *