Róbert Bredschneider (Pell-Mell 59) – ,,V roku 2013 bol pre nás TOP úspech vydanie nášho prvého albumu s názvom V búrke slov”

Róbert BredschneiderPrvým človekom, ktorý poskytol rozhovor tento rok je Róbert Bredschneider, bubeník kapely Pell Mell 59 z Drietomy. Minulý rok sa im podaril okrem iného aj skvelý debut, kde ukázali, že aj popovejší žáner sa dá hrať tak, aby bol prijateľný aj pre rock/metalové publikum.

Zdravím Róbert tebe aj celej kapele Pell-Mell 59 prajem to najlepšie do nového roka 2014. S akými plánmi doň vstupujete?

Róbert Bredschneider: Vďaka, tak tiež všetko dobré v novom roku. Tých plánov máme v kapele viac. Asi takým naj bude tento rok natočenie videoklipu, ktorý je prioritou pre kapelu na tento rok. Samozrejme koncertovať, kde sa bude dať, osloviť našou hudbou ďalších poslucháčov a opäť vytvoriť nejaké nové songy.

Poďme trochu bilancovať, čo boli vaše najväčšie úspechy roku 2013 a čo naopak vás najviac sklamalo?

Róbert Bredschneider: V roku 2013 bol pre nás TOP úspech vydanie nášho prvého albumu s názvom ” V búrke slov”. Nebolo to ľahké dať pre nás všetky potrebné veci a financie dokopy, ale zvládli sme to a s konečnou podobou albumu sme veľmi spokojní.

Podarilo sa nám počas roka tiež doslova postavať novú skúšobňu, ktorú sme už po rokoch sťahovania sa z miesta na miesto potrebovali. Získali sme veľa nových fanúšikov a zažili skvelé koncerty…. Z tých negatívnych vecí je to skôr počet koncertov, ktorých by mohlo byť oveľa viac, žiaľ nie sme pre organizátorov akcií dosť zvučné meno. Sklamali nás postoje slovenských rádií k našim piesňam, ale to poznajú aj ostatné slovenské kapely.

Debutový album

Mohol by si trochu opísať váš debut? Čo na ňom nájde poslucháč, ktorý sa k nemu dostane po prvý krát?

Róbert Bredschneider: Poslucháč nájde na našom debutovom albume 12 rockových piesní. Tvrdších, jemnejších, rýchlych, pomalých, veselých aj smutných. Je to širší záber rockovej hudby viacerých štýlov. Texty slovenské. Rozhodovali sme sa z 25 skladieb našej tvorby a vybrali sme 12, ktoré sme dali na CD. Nemyslím si, že je to najlepšie čo máme, ale tak sme sa dohodli, ostatné veci možno nahráme neskôr.

Myslíš, že na ďalšom albume môže byť aj niečo lepšie?

Róbert Bredschneider: Tak to musí posúdiť poslucháč, ale určite tam budú piesne, ktoré hrávame bežne na koncertoch ako “Ahoj Kikuš, Pri opici…,” ale na albume nie sú, plus nejaké nové songy, ktoré verím, že vzniknú tento rok.

Zaujímavá muzika

Mne sa na ňom páčilo, že sa vám na ňom podarilo skvele prepojiť popové prvky zo zdravým rockom. Napriek tomu, že občas niekomu pripadám ako zarytý metalista, ale myslím si, že aj také kapely ako vy patria na scénu (a len tak mimochodom aj Desmod som mal v začiatkoch rád). Bol to zámer?

Róbert Bredschneider: Nemyslím, že to bol zámer. Proste to tak vypálilo. Každý jeden člen kapely je osobnosť so svojím štýlom a je ovplyvnený rôznymi štýlmi čo počúva. Takže každý priniesol do jednotlivých skladieb niečo. Samozrejme najviac je ovplyvnená daná pieseň samotným autorom. Takisto je to na albume aj s textami.

Ďalej ma napáda, či sa nebojíš pod. problému s akým zápasila istá kapela u nás na východe..  K debutovému albumu sa v tv aj hrával ich klip, ale neskôr skončili. Ak si dobre pamätám tak ako dôvod uvádzali, že pre rockerov boli moc popovi ale naopak poperom sa zdali moc drsní.

Róbert Bredschneider: Ľudia majú rôzny vkus samozrejme, ale pokiaľ je pieseň dobrá tak neriešim či je popová alebo tvrdá rocková a myslím, že väčšina ľudí v tom tiež nerobí rozdiel. Samozrejme, že na koncertoch sa ľudia najviac bavia na tých jednoduchších piesňach s chytľavým refrénom, ale zas doma si skôr pustia tie náročnejšie veci. Aspoň tí čo majú aký taký hudobný sluch 🙂

Jedna zo skladieb, čo ma najviac zaujala je pomalšia vecička Nemôžem dýchať. Hovorí nejaký skutočný príbeh?

Róbert Bredschneider: To je otázka na autora. Konkrétne Šimona Habánka, ktorý nám napísal tento text. Keďže Šimon je rapper, tak sme trochu skúšali, že čo z toho vznikne, ale myslím, že v celku to vyšlo.

Aj mne to celkom sadlo, hlavne príjemne sa počúvali tie vokály k tomu… O ne sa postarala iba ta vaša členka Lucia Bredschneiderová? Alebo aj dakto iný?

Róbert Bredschneider: Lucia tam má hlavný vokál, ale je to tam viac hlasne aj spolu so spevákom Romanom.

Videoklip?

Spomínal si niečo o plánoch na klip tento rok. Máš už nejaké konkrétne predstavy o ňom?

Róbert Bredschneider: Máme viac predstáv na rôzne piesne, aj nejaký ten scenár už je  musíme sa ešte definitívne dohodnúť ku ktorej piesni natočíme klip, ak to vyjde možno natočíme aj dva.

Super. A kedy asi ho môžeme očakávať?

Róbert Bredschneider: Verím, že do leta by mohol byť už na youtube… 🙂

Čo sa týka textovej oblasti, tak ich máte komplet v slovenčine. Bude tomu tak navždy? Alebo budeme niekedy od vás počuť aj niečo v angličtine?

Róbert Bredschneider: Myslím, že slovenčina nám pasuje, takže v nej ostaneme. V každom prípade skôr či neskôr vyskúšame niečo aj v angličtine. V šuflíku s textami máme aj niečo v češtine.

Koncerty

A čo koncerty tento rok? Kedy začnú a tak???

Róbert Bredschneider: Tak nie sme Slíže, takže nemáme už harmonogram na celý rok. Určite nás ľudia uvidia na domácich akciách a na akciách kde máme už dobré meno a pravidelne nás volajú (Parenica, Trenchtown, Rockové Vianoce….). V marci a apríli chystáme zopár koncertov po kluboch. Inak sa radi predstavíme všade, kde o nás prejavia záujem. Skôr sa nám ozývajú tak mesiac dopredu.

Plánuje sa niečo aj v Čechách?

Róbert Bredschneider: Zatiaľ nie, hrávame tam na jednej akcii pravidelne v Starom Hrozenkove. Uvidíme možno niečo poriešime, Česi sa vedia dobre baviť na koncertoch.

pell mell 59

Nehudobný život

Ako vyzerá civilný život členov Pell-Mell 59 Čomu sa venujú, ak práve netvoria muziku?

Róbert Bredschneider: Basgitarista a gitarista pracujú a ostatní študujú, ale predpokladám, že čo chvíľu už bude študovať len Lucia (smajlík)

Prečo?

Róbert Bredschneider: Tak mi už hádam po rokoch doštudujeme, či už úspešne, alebo neúspešne  Lucia je od nás mladšia, ale tá určite skončí s červeným diplomom, ako ju poznám 🙂

A  máš aj v civilnej oblasti nejaké špeciálne plány, ktoré chceš tento rok splniť?

Róbert Bredschneider: Tak bolo by super, ak by sa mi podarilo zamestnať tento rok a ešte lepšie v tom čo som študoval  a určite spoločne s kolegami posunúť festival Parenica opäť niekam ďalej… 🙂

História

Mohol by si trochu rozpovedať svoj muzikantský príbeh? Ako si sa k nej vlastne dostal, ktoré kapely (prípadne či nejaká udalosť) ťa k tomu inšpirovala a ako ste sa nakoniec dopracovali k Pell-Mell 59.

Róbert Bredschneider: Na strednej škole ma oslovil kamarát s ponukou zobrať miesto bubeníka v novo zakladanej kapele. Nakoniec som to pozvanie prijal, sadol si prvýkrát za bicie a začal som trieskať no a trieskam doteraz. To sa písal rok 2006, ale bicie sa mi už nejakú dobu predtým veľmi páčili a túžil som to skúsiť.

Hlavne potom ako som si stále dookola púšťaval koncerty skupín Lucie a Genesis a tam sledoval Kollera a Collinsa. Nakoniec ma to chytilo a ešte som si spravil aj vychodil umeleckú školu.

A čo sa týka celej kapely, tak k dvom gitaristom hrajúcich si len tak pre seba sa pridal basák, potom ja a Lucia a koncom roka 2006, už v podstate bol základ Pell-Mell 59, ale ešte bez názvu….. prvé vystúpenie sme mali 2.6.2007 a naň sme potrebovali názov kapely, nevedeli sme sa zhodnúť až nám naši prví fanúšici vybrali terajší názov

Pekne  Ak by si mal pomyselný čarovný prútik, čo by si zmenil na slovenskej hudobnej a možno aj spoločenskej scéne?

Róbert Bredschneider: Ja osobne by som sa vrátil na začiatok 90 rokov, keď boli v naj rokoch Lucie, Metallica, Nirvana, Tublatanka, Gun´s Roses a pod…

Ok ďakujem za skvelý novoročný rozhovor, prajem všetko dobre  tebe aj celej kapele a poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov môjho webu.

Róbert Bredschneider: Jasne aj my ďakujeme za priestor, veľa čitateľov prajeme v roku 2014. A pre čitateľov len jedna vec: hľadajte hudbu, ktorá sa vám páči, lebo taká k vám sama nepríde 🙂

Youtube ukážka:

Ilustračné foto kapely: reprofoto Yotube/Pell-Mell 59

Odkazy:
Oficiálny web: http://pellmell59.sk
Facebook: https://www.facebook.com/pellmell59official
Bandzone: http://bandzone.cz/pellmell59

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *