Rozhovor s Renatom Sandom z Midnight Scream zo dňa 29.1.2014

Profilovka RenoPower/thrash metaloví Midnight Scream sú stálicou na našej scéne. Pred časom nám vydali novinku Flammarion, ktorá je ich piatym CD. Bubeník Renato Sanda:

No zdravím Reno… Váš nový album uzrel svetlo pred cca týždňom. Prezraď tvoje prvé dojmy z neho?

Renato Sanda: Prvý dojem…. že už je konečne(od mája 2013) hotový. Potom vcelku spokojnosť s celkovým prevedením, zvukom, skladbami. Takže som rád, že je to vonku a zatiaľ aj ohlasy ľudí sú pozitívne.

Píšeš, že od mája. Boli dáke problémy, čo sa týka nahrávania?

Renato Sanda: Problémy neboli, len ten proces nahrávania je zdĺhavý, keďže si to nahrávame u nás. To znamená – nikam sa s tým neponáhľame, ale po pol roku je to už dosť aj otrava….

Jasne…  Čo vlastne vyjadruje názov Flammarion?

Renato Sanda: Tu je vysvetlenie nášho speváka Jara, ktorý vlastne s týmto nápadom prišiel:

,,Flammarion je drevoryt, ktorý má neznámeho autora. Prvý krát ho použil a zobrazil  Camille Flammarion 1888 vo svojom diele… Nuž a na obrázku je týpek (cestovateľ, objaviteľ), ktorý nakúka za nebeskú klenbu a teda akoby objavuje skryté príčiny fungovania vesmíru… Je to metaforicky akási  snaha, túžba a úloha ľudstva za vedeckým alebo mystickým poznaním vesmíru. Je to proste quest for knowledge. Hľadanie alebo pátranie po poznaní alebo čosi také.“

Nuž a text je venovaný astronómovi Giordannovi Brunovi, ktorý bol taký bádateľ a zomrel za to, že veril v poznanie a pravdu.

Vy ste sa rozhodli pre zaujímavú formu vydania digipack, s multimediálnou stopou. Prečo je tomu tak?  U väčšiny kapiel sú väčšinou digipacky iba nejaký bonus pre fanúšikov.

Renato Sanda: Hmm… Digipack kvôli jeho “exkluzivite”….keď to už má byť na CD, tak nech je to čosi pekné, vzácne. A multistopa je už na 4. našom CD. Je to možnosť dať na to CD čosi viac ako len muziku – fotky, texty, videá…. Len ma veľmi mrzí, že si to dnes ľudia skoro vôbec nevšimnú. Ty si jeden z mála. V dnešnom svete je nevyužitie takejto možnosti bláznovstvo.

🙂 Napadlo ma či pre kapelu ako vy to nebude moc drahé?

Renato Sanda: Pre kapelu ako mi je limitujúci náklad, čo sme sa snažili urobiť tak akurátny. A od toho sa odvíja aj výrobná cena… A tá bola viac ako dobrá 🙂

Prvá skladba CD Damage over Time, začína takým kostolným spevom a výkrikmi… Hovorí jej text niečo o inkvizícii?

Renato Sanda: Áno, presne o tom je aj text…. Inkvizícia, moc cirkvi a paradoxy v jej hlásaní. Snažili sme sa zladiť prípadné intrá, ktoré je aj tu, s textovým obsahom danej skladby. Aby to samozrejme nebolo vytrhnuté z kontextu.

Taktiež sa tam nachádza jedná slovenská – Sám… Skrýva sa za ňou nejaký konkrétny príbeh?

Renato Sanda: Myslím, že ani nie…. Je trochu komické, ako ten text vznikol… Bolo to tak, že sme sa dlho morili myšlienkou, urobiť jednu skladbu v slovenčine. Ale vždy to skončilo len pri “fantazírovaní” a výsledok žiadny. Táto skladba bola skúšaná aj s takým hocijakým anglickým textom, len kvôli frázovaniu. Tak som jeden večer vymyslel slovenský text, ktorý mal byť len nejakou oporou pri vymýšľaní toho oficiálneho. No a napokon tento text ostal ako oficiálny, keďže nikto nič iné nevymyslel – teda okrem zmeny v refréne a jednej vete v strofe.
Je to o možno zbytočnom ubíjaní samého seba myšlienkou, že všetko okolo nás nemá žiadny význam, čo vyvrcholí osamotením ducha človeka… A hlavne večný boj vo vnútri človeka.

Super, hlavne, že sa nakoniec podarilo vymyslieť nie?

Renato Sanda: Tak áno, len som dúfal, že to bude od niekoho iného a ešte oveľa lepšie.

Mňa osobne prekvapil song Pirat Dreams. Jeho začiatok bol ako od dákej severskej kapely. Inšpirovali vás k nemu kapely typu Tyr a podobne?

Renato Sanda: Vôbec nie…. Skladbu priniesol basák Marek a po prvom zaspievaní nápevu refrénu bolo jasné, čo by to malo symbolizovať – krčmový spev, hulákanie, chlast…. A tým predsa boli známi piráti 🙂

Plánuje sa aj nejaký klip?

Renato Sanda: Klip mala obsahovať multistopa na CD-čku, ale bohužiaľ to nejako časovo nevyšlo. Myslím zrealizovanie natáčania. Mala to byť skladba Honeybadger. Ale do budúcna to určite plánujeme zrealizovať.

Náhodou nejaký približný termín, kedy to cca bude by si nevedel povedať?

Renato Sanda: V priebehu februára by sme mali mať hotový klip ku skladbe This is war – zostrihaný z fotiek, momentiek a tak… Dokonca by to malo byť v 3D. A spomínaný Honeybadger? Tak to neviem… Hádam sa to tento rok podarí, haha. Fakt netuším.

Ako bude vyzerať koncertná podpora CD?

Renato Sanda: Tak koncerty zamerané na našu tvorbu budú samozrejme obsahovať zväčša nové skladby z aktuálneho CD. Chystáme taký malý krst tu vo Veľkom Krtíši, spolu s Cmoríkovou “starou” kapelou Humana ETC. Ďalej vystúpime v Košiciach na akcii – BLACK HEART VALENTINE‛S DAY, kde nás pozval Feri Shark z Wastage, spolu s kapelami APRIL WEEPS, HEARTROCK, JUŽNÁ 3D. Taktiež je v pláne aj akcia v Novom Jičíne v Čechách, na pozvanie Vandala. A termíny – 14.2. Košice, 21.3. Nový Jičín a ďalej uvidíme.

Je v pláne aj niečo veľké? Festivaly, vystúpenia pred niekým známym, poprípade nejaké výjazdy do zahraničia?

Renato Sanda: Všetky takéto akcie poväčšine prišli úplne znenazdajky ako blesk z jasného neba. Ale niečo konkrétne zatiaľ nemáme.

Ms2013

 

Renato, za ten čas, čo existujete si s Midnight absolvoval už pomerne veľké množstvo koncertov. Daj nejakú príhodu, čo ťa najviac pobavila?

Renato Sanda: No… To si ma teraz dostal 🙂 Veľa úsmevných momentov bolo spojených s alkoholom a to konkretizovať nebudem, nehnevaj sa na mňa. Veľa prekvapivých momentov, keď o nás zvukári vôbec nevedeli, moment, keď si náš bývalý gitarista po veľkých prípravách zabudol doma gitaru a všimol si to len na pódiu Express festu… Človek toho veľa aj pozabúda 🙂

 V pohode nevadí. Ako vieme minulý rok ste ako víťazi súťaže Wacken Metal Battle vystupovali na festivale Wacken Open Air. Zaznamenali ste aj nejaké ohlasy zo zahraničia?

Renato Sanda: Ozvalo sa zopár fans, ktorí nás väčšinou videli priamo na Wackene hrať, ale nič veľkolepé. V zahraničí je obrovská konkurencia, čo sa ukázalo aj na samotnom Wacken metal Battle. Ak si niekto myslí, že to je cesta na svetové metalové pódiá, tak je na obrovskom omyle. Sme samozrejme strašne radi a vďační za celý Wacken, ale kým kapela nemá niekoho veľkého za sebou, poprípade balík peňazí, po zahraničí môže akurát tak slintať.

Mohol by si trochu porovnať stav našej metal scény na začiatku vášho fungovania a teraz? Čo je v dnešných časoch lepšie a čo naopak horšie?

Renato Sanda: Dnes sú samozrejme lepšie technické podmienky a vymoženosti. Viac klubov pre hranie, väčšia možnosť prezentovať sa, internet. Ale ten dopyt po muzike, radosť fans a poslucháčov metalu aj z úplného minima, sa už nikdy nezopakuje. Človek bol vtedy ochotný cestovať, obetovať čas kvôli nejakému koncertu alebo nákupu vecí v Budapešti. Dnes sú ľudia strašne pohodlní, je tu záplava muziky akéhokoľvek druhu. Už to nie je také vzácne.

Myslíš, že nie je šanca na nápravu v tomto smere?

Renato Sanda: To by sa muselo niečo radikálne zmeniť. Podľa mňa to bude ešte horšie, ale to je len môj názor samozrejme.

Máš ešte nejaký špeciálny sen, ktorý by si si s kapelou chcel splniť?

Renato Sanda: Samozrejme – turné po Japonsku, potom po celom svete 🙂 😀 Žartujem…. Som veľmi rád, že sme tam, kde sme aj keď mnohým asi veľmi “nevoniame”. S našou muzikou to asi inak ani nejde. Poviem Ti pravdu, neviem, čo by ma v našej pozícii dokázalo prekvapiť. Asi len ľudská hlúposť – tá nemá obmedzenia.

No ok, tak to je všetko… Rád by som ti poďakoval za rozhovor a poprosil ťa ako tradične o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Renato Sanda: Zdravím čitateľov, ďakujem im v mene celej kapely za podporu a priazeň – ostaňte verní metalu. Ďakujem aj Tebe Tomáš za priestor a čas.

Odkazy:
Oficiálny web: http://www.midnightscream.sk/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Midnight-Scream/53685109311
Bandzone: http://bandzone.cz/midnightscream
Youtube kanál: http://www.youtube.com/user/MidnightscreamTV

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *