Majo Krátky (Volume) – ,,Snažíme sa hrať a skladať hudbu čo najúprimnejšie…”

Majo Kratky - ProfilovkaCD Experiment mladej hard rockovej kapely Volume z Trenčína, je napriek určitým nedostatkom mimoriadna vec. O týchto pánoch budeme na našej scéne ešte určite počuť. O danom albume, svojich hudobných inšpiráciách a podobne, porozprával ich gitarista a spevák v jednej osobe – Majo Krátky:

Zdravím Majo, tak poďme pekne po poriadku. Čo by si o vás povedal človeku, ktorý na kapelu Volume z Trenčína natrafí po prvý krát?

Majo Krátky: Tak našu kapelu by som opísal asi skôr ako hobby, ktorým sa radi bavíme. Snažíme sa hrať a skladať hudbu čo najúprimnejšie, nič násilné. Vychádzame z klasického hard rocku, ale nebojíme sa zájsť aj do iných vôd ako pop alebo metal..

Ďalšia otázka bude na vaše skvelé debutové dielo, ktoré sa až na pár nedostatkov podarilo viac, než dobre. Mohol by si popísať proces jeho výroby? Kedy sa začalo tvorenie materiálu a ako, kedy a kde bolo nahrávané?

Majo Krátky: No proces písania sa začal cca pred rokom. Asi vtedy začali vznikať prvé demo skladby a nahrávky. Proces písania skladieb je u nás, ako som spomínal veľmi spontánny.

Neskladáme skladby nasilu, nútene. Je to asi tak, že sa ráno zobudíš s nejakou náladou, vezmeš do rúk gitaru a prvé čo ťa napadne zahráš, nahráš ako demo a ukážeš ostatným chalanom, kde už spoločne dávame dokopy výslednú formu.

Čo sa týka nahrávania tak vlastne to bolo to, čo bol podnet na založenie kapely. Nejako začiatkom minulého roka som sa rozhodol zriadiť si mini štúdio, skôr pre vlastné potreby. Nakoniec sa mi doma začali hromadiť songy, až sme mali dosť materiálu… Takže všetky naše nahrávky vznikali svojpomocne, u mňa doma.

Vyjadruje jeho názov Experiment to, že je to debut?

Majo Krátky: Heh ani nie 🙂 Dali sme mu názov EXPERIMENT preto, lebo celý proces písania, nahrávania, skúšania a koncertovania je jeden veľký experiment… Je tomu tak preto, lebo každý z kapely má rád iný druh hudby.

Čo ma trochu zaskočilo, že napriek tomu, že zniete skôr hard rockovo, využívate aj v súčasnosti obľúbený screaming. Je dôvodom to, čo vyššie píšeš? Že každý má rád iný druh hudby?

Majo Krátky: Viac menej aj áno. Ja s  Filipom Magalom, našim gitaristom, sme hlavní skladatelia.

Napríklad Filip je skôr Judas Priest a ja som hlavne na Avenged Sevenfold, ale obaja milujeme starý hard rock ako Motorhead, AC/DC atď… Snažíme sa všetky tieto štýly spojiť či už pomocou gitár, bicích alebo spevu.  Aj to je jedna z vecí, prečo CD nesie názov Experiment.

Anglické skladby

Ohľadom samotného obsahu, tak skladby máte zaujímavo riešené. Nachádzajú sa tu aj anglické, ale aj slovenské. Je za tým nejaký špeciálny dôvod (snaha o úspech kapely v zahraničí a tak…)?

Majo Krátky: Ani nie. Je tam skôr niečo iné. Je to skôr o tom, ako skladbu pri písaní cítim. Je to veľmi individuálne…

Jeden deň mám náladu na anglický text, niekedy na slovenský… Napríklad skladba Kolíska, tú som písal v jednom veľmi zložitom období a nevynikla by tak s anglickým textom ako so slovenským.

Zasa pieseň Don´t Cry, mala byť niečo ako stará klasika, čo so slovenským textom dokážeš veľmi ťažko. Ale ani jedna z piesní nebola skladaná za účelom nejakého veľkého plánovaného úspechu. Skúšame každú jednu otextovať tak, aby to sedelo k tomu doprovodu.

Text dokáže skladbu posunúť úplne niekam inam. Napríklad Sen bola pôvodne naspievaná v angličtine, pod názvom Day After Day. Znela však tuctovo. Vtedy ma napadlo, že v slovenčine je podobných vecí strašne málo.

Prvá skladba, ktorá sa mi hlboko zarezala do mysle a do uší bola Again. Mohol by si ju trochu bližšie predstaviť?

Majo Krátky: No, Again vznikla asi ako jedna  z prvých. Proces jej zrodu bol veľmi zaujímavý… Vtedy som sa ešte len učil pracovať s nahrávacím programom. Gitary vznikli veľmi veľmi spontánne. Popravde ani neviem ako..

Celkové aranžmá sa nesie v duchu Guns N Roses a ich bývalého gitaristu Slasha. Čo sa týka textu, je to o tom, že si stratil niečo, čo si už mal a snažíš to nájsť znova,  tento song si vieme veľmi užiť Live.

Ďalej si niečo spomínal ku Kolíske, ktorú mám tiež veľmi rád… Za akých okolností presne vznikla?

Majo Krátky: Mal som veľmi náročné obdobie a potreboval som sa vypísať úplne zo všetkého. Chcel  som zo seba dostať všetko to, čo ma trápilo.

Najskôr vznikla hudba, potom text. Tuto musím vychváliť Filipa, pretože jeho gitara tomu dodala to, čo tej nahrávke pred tým chýbalo. Táto skladba má pre mňa veľmi veľkú váhu.

Po 11tke Wanna (Fly Away) máte dve nasledujúce kúsky označené ako bonus. Prečo?

Majo Krátky: Je to vlastne ako poďakovanie pre fanúšika, ktorý si kúpi naše fyzické CD. Predsa len CD má čaro. Skladby nie sú dostupné ani na našom bandzone, ani na albume v elektronickej podobe.

Mne si písal niečo, o príprave klipu. V akom to je štádiu?

Majo Krátky: Áno, klip k úvodnej skladbe Tonight je na ceste, ale musíte si naň ešte chvíľku počkať. Stále točíme materiál, ktorý budeme používať. Je to veľmi komický proces, ktorý si ani neviete predstaviť, koľko zábavy to obnáša… Rátam, že v priebehu najbližších dňoch bude materiálu dosť a príde strihanie a tak ďalej…. 🙂

Volume koncertovka

Koncerty

A čo koncerty. Porozprávaj niečo o príprave koncertnej prezentácií Experimentu.

Majo Krátky: Najradšej na celej našej hudbe máme koncerty… Neskutočne si to užívame, nezaberáme sa detailnou prípravou. Všetko je spontánne. Sme partia totálne utrhnutých ufónov a dokážeme si to veľmi užiť 🙂

Snažíme sa každý koncert odohrať tak ako keby to bol ten najdôležitejší v našom živote. Samozrejme bez rozdielu či je pod pódiom ľudí 5 alebo 1000… A čo sa týka konkrétnych dátumov a miest, tak: Najbližší koncert máme na 15.2 v Trenčíne, v klube Lúč.

Bližšie podujatia máme zatiaľ v nedohľadne. Stále sa snažíme ich naháňať, kdekoľvek sa dá. Je však dosť náročné nájsť správny priestor, spolu vystupujúce kapely a tak… Samozrejme, ale nejaké budú.  Rysujú sa nám aj nejaké malé festivaly, ale to by som predbiehal.

Členovia kapely

Tradičná otázka, nejaké záujmy a záľuby členov kapely mimo hudobnej oblasti?

Majo Krátky: Ja sa okrem hudby venujem ešte motorizmu, ale hlavne hudbe, keďže je to celý môj život. Čo sa týka Jančiho, tak je to taktiež motorizmus a nosenie ružových tričiek 🙂 Filip zasa obľubuje študovanie hudobnej histórie, no a náš najmladší člen, nový bubeník Lubko Bobák zasa rád športuje.

A ste ešte študenti? Alebo niektorí členovia aj pracujú?

Majo Krátky: Je to tak pol na pol, ja s Jančim pracujeme. Ľubo pracuje aj študuje a Filip je na voľnej nohe.

Hudobné začiatky

Ďalej by som sa rád spýtal na tvoj hudobný príbeh, čo ťa prividelo na dráhu speváka a ako bola založená kapela Volume?

Majo Krátky: K hudbe ma doviedol môj otec, ktorý je uznávaný hudobník a prvý nástroj, ktorý som ovládal v 6 rokoch bola flauta, neskôr klávesy. Asi v 13 rokoch som započul z rádia singel od kapely Bon Jovi It´s My Life a ten ma k tomu doviedol.

Začal som skúšať spievať. Môj brat ma zase doviedol ku gitare. Časom sa to nejako spojilo a asi v 15tich rokoch, som založil prvú kapelu No Rulez. Tá sa ale bohužiaľ rozpadla, keďže každý po škole odišiel za prácou. VOLUME vzniklo samo od seba. Postupne sa to nabaľovalo, až to ostalo takto ako teraz.

Mohol by si uviesť nejaké tvoje vzory (napr. jeden môj kamoš, počul v tvojom speve tak trochu Vratka z Iné Kafé 🙂 )?

Majo Krátky: Čo sa týka spevu tak Jon Bon Jovi (Bon Jovi), Matthew Shadows (Avenged Sevenfold) a Tobias Sammet (Edguy,Avantasia). Ohľadom gitary tak Slash (ex GnR) Zakk Wylde (ex- Ozzy Osbourne, Black Label Society) a Marty Friedman (Megadeth).

Slovenská scéna

Čo je z tvojho pohľadu najväčší problém u nás, u podobných kapiel ako vy?

Majo Krátky: problém je v móde. Sme jediná krajina, ktorá zatracuje vlastnú hudbu a propagujú radšej tie americké blbosti. Máme v hlave zakomplexované, že slovenská hudba je odsúdená na zánik, ale to je všetko len výmysel. Netreba sa báť a dať tomu dostatok času, keď kapela vyzreje, tak dokáže čokoľvek… snáď tak dozrejeme aj my.

A trochu nadviažem na otázku. Aký máš  názor na TV súťaže typu Hlas česko-slovenska a podobne (vidím, že nejakí hudobníci si skúšajú pomôcť aj podobnou cestou).

Majo Krátky: Veľa ľudí sa ma pýta či nechcem skúsiť niečo podobné, ale nie. Je to len chvíľková záležitosť, niečo ako 15 minút slávy. Neodsudzujem to, ale ani neuznávam. Vieš ako to myslím.

Jasne 🙂 No ok, tak náš rozhovor sa chýli ku koncu.  Tak rád by som ti zaň poďakoval, poprial všetko dobré a zároveň poprosil o nejaký ten odkaz pre čitateľov webu Metalmania-Magazín.

Majo Krátky: Hlavne sa ti chcem poďakovať ja za to, že si nám dal tú možnosť sa zasa trošku ukázať. Je to bomba 🙂

Čitateľom portálu Metalmania-Magazín prajem všetko len a len naj, kopec dobrej hudby do uší a aby aj naďalej svojím navštevovaním tohto webu a čítaním podobných článkov podporovali mladé kapely, ktoré sú niekedy 100 krát lepšie ako stálice.. 🙂

Youtbe ukážka:

Linky:
http://www.volumeband.sk/index.php
https://www.facebook.com/volumetn/
http://bandzone.cz/volumetn
https://www.instagram.com/volumeslovakia/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *