Volume – Experiment

Volume Experiment coverPo zaujímavom rozhovore s gitaristom a spevákom v jednej osobe Majom Krátkym sa pozrieme na ich debut.

Pre tých, čo nečítali daný rozhovor, poviem len toľko, že Volume pochádzajú z Trenčína a začali sa formovať v roku 2013, kedy Majo Krátky (No Rulez) začal skladať prvé skladby a písať texty. Postupom času sa k nemu pripojil Filip Magala (gitary) a Miro Žáček (bicie).

Po menších rošádach a zmene názvu (z Majo Krátky band na Volume) začali nahrávať v zostave Majo Krátky: spev, gitary; Filip Magala: gitary; Janči Omelka: basa; Ľubo Bobák: bicie svoj prvý debutový album, nazvaný Experiment.

Čo nám na ňom chlapci ponúkajú? Tak predovšetkým 11 plnohodnotných songov, plus 2 tzv. bonusy. Páči sa mi, že neriešili častý problém našich muzikantov či má biť CD anglicky, či slovensky. Nachádza sa tam presne 8 anglických kúskov a ostatné sú v slovenčine.

Myslím, že je to výborný krok, čo im môže pomôcť pri koncertoch v zahraničí. Úvod je taký skôr pozvoľný, v podobe pomalšej Tonight, kde vynikne Majov spev. Napriek tomu, že počuť, že je skôr začiatočníkom v tejto oblasti, myslím si, že keď na sebe popracuje, má šancu sa stať jedným z popredných spevákov na našej scéne.

Nasledujúca Black Soul trochu pridá na obrátkach a začne peknými riffmi v šľapavom tempe a jemne ju zdobia aj dvojkopy. Tu mi dokonca nevadí ani ten screaming, ktorý všeobecne moc neobľubujem.

V Again sa dostaneme na prvý vrchol CD. Chytľavé tempo, pekná melódia a veľmi príjemná farba Majovho hlasu, určite očarí aj vás. Po nej tu budeme mať baladu Len tak. Nie je zlá, ale budú tu aj lepšie a tiež mám pocit, že viac mohol využiť potenciál svojho hlasu. Don´t Cry je o niečo lepšia, má viac melódie, ale stále mi tam niečo chýba. A navyše ju trochu kazí ten jej zvuk.

Šiesta v poradí Driving ešte viac naberie na chytľavosti, hlavne vďaka svojmu rytmu a potom dôjdeme k ďalšiemu vrcholu, piesni Kolíska. Takto si predstavujem krásnu rockovú baladu. Elektrická gitara sa v nej strieda s akustickými motívmi a korunku krásy jej nasadzuje hlavne pekný text. Ak by naše rádia neboli aké sú, tak je to hitovka ako remeň.

Ďalšiu Ja si Kráčam by som si dovolil taktiež označiť za výbornú vec a po nej príde na rad Sen. Tento kúsok bol prvým, ktorý som si po dohratí CD pustil ešte raz. Podľa mňa tretí vrchol CD. Taktiež tu nechýba chytľavý rytmus (taktiež aj nejaké tie dvojkopy), s peknými gitarovými motívmi a poloha, ktorá Majovi neskutočne svedčí.

Ďalší deň mi príde pomerne slabý… Má síce celkom dobré gitarové motívy aj rytmus ale myslím, že toho screamingu je tam trochu veľa.

Poslednou štandardnou skladbou je pomalšia I Wanna (Fly Away). Myslím, že sa celkom vydarila.

Prvým bonusom je Not Ready To Die. Prekvapilo ma na úvod také, až takmer tanečné tempo. Neskôr sa zmení, na klasický rock song, ale oproti ostatným sa v ňom nachádza aj pomerne veľa klávesových podkladov.

Druhý Blame Game je typickou skladbou Volume, t. j. zaujímavé riffy, taktiež šľapavé tempo a screaming (myslím, že mohli dať trochu menej). Čo by som k nemu povedal? Asi len toľko, že podľa mňa neurazí, ani moc nezaujme.

Na to, že je to len debut má tento album nesmierne potešil. Ako som vyššie naznačil, ak na sebe ešte trochu popracujú, tak tu budeme mať výbornú hard rockovú kapelu, ktorá pozdvihne slovenskú rockovú scénu 🙂

Lineup:

  • Majo Krátky: Spev,gitary
  • Filip Magala: Gitary
  • Jony Omelka: Basa
  • Ľubo Bobák: Bicie

Tracklist:

  1. Tonight
  2. Black Soul Choir
  3. Again
  4. Len Tak
  5. Don´t Cry
  6. Driving
  7. Kolíska
  8. Ja Si Kráčam
  9. Sen
  10. Ďalší Deň
  11. I Wanna (Fly Away)

Bonusy:

  • Not Ready To Die
  • Blame Game

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.volumeband.sk/index.php
https://www.facebook.com/volumetn/
http://bandzone.cz/volumetn
https://www.instagram.com/volumeslovakia/

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *