Freebird – Vzlet

Freebird Vzlet coverDôkazom, že na našej slovenskej rockovej scéne sa stále niečo deje, je aj album Vzlet, ktoré nedávno dalo do kopy trio zo Serede – Freebird.

Toto zoskupenie vzniklo v roku 2005, kedy ako sami uvádzajú sa pri spontánnych jammovačkách na akustikách traja chalani našli ako muzikanti, aj ako ľudia… Ich prvotinou bolo 4 skladbové EP z roku 2012.

Veľké CD Vzlet sa zrodilo 1. marca tohto roku.

Nekvalitný zvukový kabát ale?

Napriek nie celkom kvalitnému zvuku, má svoje čaro. Na ňom jednoznačne ukazujú svoje poklady. Už v prvej piesní Hviezdny prach, budete počuť, že nimi sú: Výborný spev spomínaného Tomáša Racka, kvalitné slovenské texty a znamenitá hra gitaristu Martina Čuperku, ktorého podporuje svojím rytmom bubeník Patrik Pacher.

V nasledujúcich Kain (ktorá je mimochodom ako stvorená pre koncerty), Orfeus si môžete všimnúť, že chlapci majú záľubu aj v mytológiách rôznych národov. Ďalšia vec, ktorá ma zaujala je Rovnováha v slnovrate (a to aj napriek tomu, že mám pocit, že nejaké jej časti sme už niekde počuli).

Tá je postavená na striedaní funky prvkov a hard rocku, ktorý tomuto zoskupeniu tak svedčí.

Zásadné momenty

Po dvoch celkom chytľavých songoch (Každodenná tiesňava, Väzeň doby) sa v 9tke Minerva, opäť vrátia k mytológii. Takto si predstavujem kvalitný rockový hit, ktorý by mohol mať úspech na celom Slovensku. Po nej bude nasledovať  riffovačka Dynamo.

Nasledujúca Manifest, čo sa tyká gitár je na tom podobne a má aj celkom chytľavý rytmus.  Vysoký stupeň kvality si udrží aj Farba z kozmu, no záverečná Katarzia ma veľmi neoslovila.

Verdikt

Myslím si, že táto platňa je dôkazom, že aj u nás máme kvalitné rockové  kapely (len samozrejme ich netreba hľadať v rádiách 🙂 ).

Ak budú takto pokračovať a na ďalších počinoch vychytajú nejaké tie drobné chybičky krásy (a samozrejme sa viac pohrajú so zvukom), môžu byť veľkým pojmom.

Lineup:

  • Tomáš Racko – spev, basgitara
  • Martin Čuperka – gitara
  • Patrik Pacher – bicie

Tracklist:

  1. Intro
  2. Hviezdny prach
  3. Kain
  4. Orfeus
  5. Oranžová schizofrénia
  6. Rovnováha v slnovrate
  7. Každodenná tiesňava
  8. Väzeň doby
  9. Minerva
  10. Dynamo
  11. Manifest
  12. Farba z kozmu
  13. Katarzia

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://freebirdsvk.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/kapelafreebird
https://bandzone.cz/freebird/
https://www.youtube.com/channel/UCIZAXnAY5Y88tJ96BSOYDaw/

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *