Silent Session – Za zrcadlem

silseszzSilent Session je česká rocková kapela z Turnova, ktorá má na svojom konte zatiaľ dve „radovky“. V tejto recenzii si môžete prečítať môj názor na ich debut Za zrcadlem, z roku 2008. Na CD sa nachádza dokopy 12 stôp, čo predstavuje približne 45 minút hracieho času. Kombinovanie dvoch jazykov v rámci jedného albumu na mňa väčšinou pôsobí dosť nesúrodo a preto vítam, že je celý v češtine (nasledujúci je pre zmenu celý v angličtine, pozn.).

Zmes žánrov, ktoré tu poslucháč má možnosť postrehnúť, je zaujímavá. Hudba Silent Session vychádza z klasického hardrocku so surovým gitarovým zvukom a občas používajú aj zvuk hammond organu, ktorý je pre tento žáner typický. Badateľná je aj prímes gothic rocku, ktorú tvoria gotické klávesové sample a niekedy aj hlboký mužský spev. Práve spevák dodáva svojím neobyčajným hlasom hudbe osobitý charakter, jeho čistý spev sa mi počúva veľmi príjemne. Často však využíva aj drive a táto poloha mi pri ňom až tak nesedí. Celé je to ešte okorenené troškou alternatívy, v podobe netypických textov a elektroniky.

Čo sa týka jednotlivých piesní, upútali ma väčšinou svojimi peknými melodickými refrénmi. Týka sa to napríklad songu č. 7, Obraz. Najviac si ma získali skladby Tvá bytost je v zatmění a titulná vec Za zrcadlem. Rezkým tempom a chytľavosťou ma dokázali strhnúť a pri každom posluchu si ich dokážem užiť. Zaujal ma aj úvodný kúsok Nikdo tě nehledá, ktorý miestami navodzuje púštnu atmosféru. Zvláštnu pozornosť si u mňa vyslúžili obe pomalé piesne. Nad propastí – romantická balada s pútavou melódiou, zľahka nasiaknutá popom a Pár stříbrných – pohodová pesnička v stredovekom renesančnom duchu. Tú je možné počuť aj v bonusovej verzii na záver dosky, v ktorej je podľa mňa ešte atraktívnejšia. Všimol som si, že je vcelku zreteľne počuť bassgitaru a oceňujem aj podmanivé zbory.

Treba však spomenúť aj druhú stranu mince. Tento album si nedokáže  držať moju pozornosť po celý čas a myslím si, že je na ňom pomerne dosť hluchých miest. Nájdu sa aj skladby, ktoré ma neoslovili absolútne ničím, hoci som sa veľmi snažil – sú to Tak dělej a Po plastický operaci. Niektoré elektronické zvuky mi znejú nadmerne synteticky a nie sú pre moje ucho príjemné – napríklad v piesni Smetiště. Piata v poradí s názvom „Sběratel“ mi zase nesedí kvôli textu. Rýmy ako „rok – krok“ alebo „secese – recese“, vyznievajú podľa mňa až príliš jednoducho  a pri posluchu to hneď udiera do uší.

Podľa môjho názoru by som toto dielo zaradil do lepšieho priemeru. Vôbec si ale nemyslím, že by malo byť na zahodenie. Je na ňom obsiahnutá zaujímavá a netradičná kombinácia žánrov a som rád, že ma na našej scéne v tomto smere  stále má čo prekvapiť. Ak máte chuť na niečo jednoduchšie a oddychové, album Za zrcadlem od Silent Session, nemusí byť zlá voľba. Nie je to však nič pre ortodoxných metalových fans a ani pre ľudí, ktorí neznesú alternatívu ani v menšej miere. V budúcnosti by som si chcel vypočuť aj jeho nasledovníka, aby som ho mal s čím porovnať.

Lineup:

  • Honza “Jansen” Hlůže – spev
  • Jan Mikyska – gitara
  • Josef Cigánek – bicie
  • Leoš Gerlich – basová gitara

Hostia:

  • Petr Berki – klávesy
  • Pavlína Kalousová – Hocková – zbory

Tracklist:

  1. Nikdo tě nehledá
  2. Tak dělej
  3. Tvá bytost je v zatmění
  4. Nad propastí
  5. Sběratel
  6. Smetiště
  7. Obraz
  8. Po plastický operaci
  9. Pár stříbrných
  10. Za zrcadlem
  11. Moře bohatých snů
  12. Pár stříbrných (bonusová verzia)

Rok vydania: 2008

Vydavateľstvo: Absolute music

Bandzone odkaz:

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.silentsession.eu
https://www.facebook.com/SilentSession.cz
http://bandzone.cz/silentsession

Hodnotenie: 3,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *