Ravenclaw, Rhapsody of Fire, Gamma Ray (24.3.2014; Club Collosseum – Košice)

Pred týmto veľkým dňom D som bol plný očakávania, čo nám Ravenclaw, Rhapsody Of Fire a legenda svetového Power-metalu Gamma Ray prinesie. Jediná kapelka zo spomenutých, ktorú som predtým vzhliadol naživo bol Ravenclaw. Mala to byť jedna z najväčších akcií v histórii Collosea!

V klube som bol ešte predtým ako začali púšťať ľudí a bol som rád, pretože vonku pršalo. O chvíľu sa tam   začali hrnúť ľudia a poviem vám toľko som ich ešte v Colloseu nevidel 😀 Účasť bola naozaj vysoká ako sa očakávalo. Počas ozvučovania predskokanov prichádzali metláci, staršie aj mladšie ročníky.

Zahrievacie kolo

Ako prvá si zahrala spomínaná domáca formácia RAVENCLAW. Podpora publika nebola spočiatku príliš veľká, ale dáma a páni si to užívali a pomaličky sa to prenieslo na ľudí. Aj keď ich členom nechýbal potenciál, na mňa  pôsobila ich hudba neutrálne. Taktiež som si všimol, že hrali len s jedným gitaristom, ktorého hra sa mi zdala celkom fajn. Vocal sa sem tam vo výškach strácal a občas som mal problém rozoznať či ide o verše alebo refrén.

Ravenclaw Collosseum KE

Nehodnotím to zle, ale musím povedať, že niečo mi v tej muzike chýbalo. Moje hodnotenie: 5 z 10.

Veľkým prekvapením večera bolo talianske zoskupenie RHAPSODY OF FIRE !

Prv sa spustilo intro Vis Divina, z ich  najnovšieho albumu a vzápätí sa na nás vyrútili s piesňou Rising From Tragic Flames, ktorá je tam taktiež. Albumová verzia tejto piesne ma až na refrén natoľko nezaujala, chýbali mi tam nejaké Turilliho nápady, ale ako otvárak poslúžila celkom fajn 🙂

Následne zahrali niekoľko starých peciek ako Land Of Immortalis, Unholy Warcry alebo Holy Thunderforce, ktoré nás preniesli do ich sveta drakov a legiend. Zo zostavy by som najviac vyzdvihol Fabia Lioneho, ktorý podal neskutočný výkon.

Do kolien ma posadil hlavne pri refréne  Lamento Eroico  (jedna z mála piesní, ktorú spievajú v ich rodnej reči). Je to pán spevák! Najviac sa mi páčil song Dawn Of Victory, pri ktorom sa v refréne otriasali základy Collosea, keď sme zborovo spievali: Gloria, gloria perpetua in this dawn of victory! Svoje vystúpenie ukončili ako inak než piesňou  Emerald Sword, ktorú pozná určite každý skalný fanúšik.

Týmto koncertom si ma úplne získali a ich výkon hodnotím ako vynikajúci a bezchybný: 10 z 10.

Fabio Collosseum KE

Po spúšti, ktorú po sebe zanechali predchádzajúci vystupujúci, prišiel čas pre hlavnú hviezdu večera – GAMMA RAY! 

Skvelú náladu navodila trochu netradičná pieseň Bad Reputation od Joan Jett, ktorú spustili ešte pred introm  Welcome. Po jeho ukončení, nabehli na pódium s piesňou Avalon, z nového albumu Empire  Of The Undead. Netradičný otvárak, ale musím pochváliť skvelé intro, verše a zdrvujúci refrén, proste skvelá  práca! Ďalšia pieseň Hellbent, opäť z EotU už natoľko nezaujala. Riffy v nej sa nápadne  podobajú na rannú tvorbu Helloweenu, konkrétne na album Walls Of Jericho.

Potom prišiel čas na staršie kúsky ako: Heaven Can Wait, Razorblade Sigh alebo Tribute To The Past, kde sme si konečne zaspievali aj my 😀 No celkovo ma ich výkon veľmi nenadchol. Myslím si, že Kai má aj na viac ako na to, čo predviedol. Ďalšie novinky z EofU piesne: Pale Rider, Master Of Confusion alebo titulná Empire Of The Undead sa mi celkom páčili a myslím, že budú peknou ozdobou daného diela.

Niekde v polovičke setlistu si spravili pitnú pauzu a priestor dostal bubeník pre svoje sólo. Ukázal, že je  dôstojnou náhradou za Danna Zimmermana a svojou hrou hecoval publikum. Najviac sa mi páčila jeho práca s činelmi.

Potom ešte zaznelo pár starých kúskov ako Blood Religion alebo Rebellion In Dreamland, ktoré nás kúsok zobudili. Ako prídavok sme dostali To The Metal, ktorá znie naživo naozaj dobre a Send Me A Sign, pri ktorej veselých tónoch sme si všetci pospevovali.

Dosť ma štvalo, že v setliste  sa nenachádzala žiadna pieseň z môjho najobľúbenejšieho albumu No World Order :/ No ale verím, že ju ešte v budúcnosti započujem !

Gamma Ray Collosseum KE

Dávam im 7 z 10.

Nakoniec som ešte musel čakať na podpis a foto, ktorého som sa dočkal 🙂

Celkovo hodnotím akciu ako jednu z najlepších za posledné obdobie a samozrejme ďakujem všetkým, ktorí dane podujatie pripravili. /,,/ /,,/ 🙂

Galérie:

Ravenclaw:

Rhapsody of Fire:

Gamma Ray:

Autori foto: Gabriel Gabriš, Famine Killjoy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *