Sonata Arctica – Pariah’s Child

Sonata Pariah coverPo dvoch rokoch konečne vychádza nový album fínskej kapely Sonata Arctica.  sľubovala, že sa v ňom vráti späť k power metalovým koreňom.

Na danej fošni prinášajú presne 10 skladieb v rýchlejších tempách a jednu baladu.V porovnaní s ich minulým počinom Stones Grow Her Name, je u mňa Pariah´s Child o niekoľko priečok vyššie.

Obsah

Čo to o jeho obsahu nám napovedala The Wolves Die Young, ktorú vypustili vo februári.  Keď som ju prvýkrát počul, hneď ma  chytila za srdce a púšťal som si ju stále dookola.

Ďalší kúsok nesie názov Running Lights a spoznávame v ňom už typickú Sonatu. Krásne melodická a rýchla skladba  núti človeka hýbať sa. Trojka Take On Breath sa začína s klávesmi, a potom sa pridajú pomerne ostré gitary. Verím, že vás osloví.

Štvorka, vypaľovačka z albumu, ktorá si ma hneď získala, má názov Cloud Factory. Je veľmi veselá a chytľavá. Nesie sa na vlnách kláves, dobre vyplnených bicích a gitár.  Nasledujúca Blood, je skvelo premyslená. Má temný začiatok, ktorý prelínajú rýchlejšie prvky a ostré riffy  gitár.

Dalo by sa povedať, že šestka What Did You Do In The War, Dad? je najsmutnejší, ale  pekný song. Najprv sa vám bude zdať, že počujete uspávanku, ale nenechajte sa pomýliť. Hneď po pár sekundách sa všetko pritvrdí. Text je o otcovi,  ktorý prežil hrôzy vojny.

Half a Marathon Man je opäť pomerne temná skladba. Tonyho spev v nej prináša zvláštne naštvaný dojem. X Marks The  Spot by som označil za najzvláštnejšiu vec nahrávky. Na začiatku istý chlapík hovorí niečo fakt vtipné, a potom sa celá nahrávka nesie v klasickom duchu Sonaty.

Už spomínaná balada Love, je takisto v ich typickom štýle. Začne trochu pomalšie za sprievodu klavíra a asi v polovici  sa pridávajú aj gitary, čo vytvára  nádhernú atmosféru. Skladba je krásne precítená:)

Pomyselnú bodku na záver predstavuje Larger Than Life, v ktorej budete počuť aj orchester so zborom.  Časťami mi pripomína dej nejakej  rozprávky a inými časťami  Scaretale od Nightwish 🙂

Verdikt

Na záver by som danú fošňu  zhodnotil tak, že patri medzi naj od tejto kapely (a v tom sa so mnou zhodla aj moja dobrá známa 🙂 ). Verím, že osloví aj vás 🙂

Lineup:

  • Tony Kakko – spev, klávesy
  • Elias Viljanen – gitary
  • Pasi Kauppinen – basgitara
  • Henrik Klingenberg – klávesy
  • Tommy Portimo – bicie

Tracklist:

  1. The Wolves Die Young
  2. Running Lights
  3. Take One Breath
  4. Cloud Factory
  5. Blood
  6. What Did You Do In The War, Dad?
  7. Half A Marathon Man
  8. X Marks The Spot
  9. Love
  10. Larger Than Life

Rok vydania : 2014

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.sonataarctica.info/
https://www.facebook.com/sonataarctica
https://www.instagram.com/sonataarcticaofficial/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *