Gamma Ray – Empire of the Undead

Gamma Ray Empire coverPo  necelých štyroch rokoch sa nám s novým albumom prihlásila aj parta okolo Kaia Hansena – Gamma Ray. Na úvod treba povedať, že samotné nahrávanie bolo sprevádzané drobnou zmenou zostavy. Odišiel dlhoročný bubeník Dann Zimmermann a jeho nástupcom sa stal Michael Erhé.

Pred samotným CD som si vypočul aj EP Masters of Confusion a bohužiaľ musím povedať, že to nezanechalo u mňa moc pozitívny dojem. Obe nové skladby, čo sa tam nachádzali (Empire of the Undedad a Masters of Confusion) mi pripadali ako vykrádačky starších gammáckych songov. Preto som k samotnému albumu pristupoval s určitými obavami. Ale pozrime sa na to bližšie.

Prvým kúskom na danej fošni je dlhá-predlhá Avalon. Nesie sa v strednom tempe a nový člen Michael odvádza výbornú prácu, vďaka čomu  sa určite nebudete nudiť. Navyše ma zaujímavú tajomnú atmosféru. Vidno, že gamáci ešte nezabudli robiť kvalitné veci. Kai odvádza celkom dobrú prácu (aj keď si musíme na rovinu povedať, že jeho hlas už nie je to čo býval) a ako tradične mu sekundujú v refréne ostatní členovia. Myslím si, že ako úvod nahrávky poslúžila výborne. Nasledujúca Hellbent je oveľa kratšia, ale nesmierne chytľavá.  Pripomína ich najlepšie časy (Power Plant, Somwhere out in Space).

No v Pale Rider už začína zlozvyk kapely – odpisovanie od svojich vzorov (Judas Priest). Štvorku, Born to Fly si dovolím označiť za najlepšiu vec na CD. Takto vyzerá, keď sa dobrý gitarový riff doplní dobrým rytmom a spevom. O piesňach Masters of ConfusionEmpire of the Undead platí to, čo som sa už vyššie zmienil. Prvá z nich je obyčajnou vykrádačkou I Want Out (resp. Send me a Sign) a druhá až zbytočne pripomína ďalší helloweeňácky hit – Ride the Sky.

Balada Time for Deliverance by mohla byť celkom peknou ozdobou albumu. No chcelo by to viac nápadu a menej kopírovania (Queen). Demonseed predstavuje o niečo rockovejšiu tvár Kaiovej družiny. Myslím si, že je pekne spravená a nie je jej čo vytknúť. Predposledná Seven pridá na tempe. Je to opäť tradičná vec tohto spolku (jemne pripomína Gardens of the Sinner). Posledná I Will Return  je opäť tradičná vec, na aké sme u „Kaiovcov“ zvyknutí. Rýchle tempo a pekne melodické gitary (mohli ju však vylepšiť zborovými spevmi). Myslím, že je to dôstojný záver.

Napriek tomu, že ako som spomínal, sa tu nachádzajú aj dobré veci, pre spomínane vykrádačky o vývoj Gammy Ray začínam mať obavy. Na záver si dovolím kacírsku myšlienku. Možno by nebolo od veci, keby „Gamáci“ pouvažovali o nejakých nových členoch, ktorí by priniesli čerstvý vietor a nápady (min. o nejakom sólo spevákovi 🙂 ).

Lineup:

  • Kai Hansen – spev, gitary, zbory
  • Henjo Richter – gitary, zbory
  • Dirk Schlächter – basa, zbory
  • Michael Ehré – bicie, zbory

Tracklist:

  1. Avalon
  2. Hellbent
  3. Pale Rider
  4. Born to Fly
  5. Master of Confusion
  6. Empire of the Undead
  7. Time for Deliverance
  8. I Demonseed
  9. Seven
  10. I Will Return

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: earMusic

Youtube ukážka:

Oficiálny web: http://www.gammaray.org/

Hodnotenie: 3,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *