Rozhovor s Jarom “Tapyrom” Červinkom z Majster Kat zo dňa 17.4.2014

Majster Kat z Bratislavy už dlhé roky patria k slovenskej thrash metalovej špičke. Po 7 rokoch im nedávno vyšiel skvelý album Memento. Pri tejto príležitosti sa rozpovedal ich basgitarista Jaro „Tapyr“ Červinka:

Zdravím Jaro. Vaše nové dielo Memento vyšlo len nedávno. Aké sú tvoje čerstvé pocity z neho?

Jaro: Tome, ahoj. Čo sa týka samotnej nahrávky, tak tie pocity u mňa moc čerstvé nie sú, keďže hudbu sme mali nahranú skoro rok, takže my ako kapela sme sa toho už takmer prepočúvali. Pokiaľ ale ide o vydanie ako také a uvedenie “Mementa…” do sveta, tak zatiaľ prevláda spokojnosť. Sme hrdí na to, že sa nám to aj cez mnoho problémov podarilo dokopať do konca a s celkovým výsledkom sme veľmi spokojní.

Mohol by si trochu bližšie špecifikovať tie problémy?

Jaro: Tak v prvom rade sme sa potýkali so zmenou na poste bicmana. Keďže naša hudba je trošku komplikovanejšie riešená, tak nebolo to zrovna jednoduché nájsť vhodného adepta za bicie. Nakoniec sme mali šťastie na Petra, ktorý je prakticky hotový muzikant a aj vďaka nemu sme vo finále dokázali posunúť tie pomyselné mantinely  v rámci bicích partov.

Ďalším problémom, ktorého riešenie nás stálo mnoho času a úsilia, bola realizácia samotnej nahrávky. Keďže pre tento album si náš gitarista začal zriaďovať svoje vlastné domáce štúdio, tak sme sa hlavne pasovali metódou pokus/omyl. Niekoľko nahrávok, pri ktorých sme strávili niekoľko hodín, sa vo finále museli úplne spláchnuť, keďže sme to robili zle.

Proste sme sa to učili a nechceli sme vypľuť niečo, čo by neuspokojovalo naše potreby. Preto napr. bicie, mix a mastering sme riešili v skúsenejších štúdiách. Takisto nám pár krát zlyhal nejaký ten hardware, mnoho problémov so softwarmi atď atď, to všetko nás stálo čas a financie, ktoré nie vždy v danej chvíli boli po ruke.

Jaj ale hlavne, že sa to podarilo… Čo sa týka vydavateľstva na webe  máte, že Support Undeground… Čo si máme pod tým predstaviť?

Jaro: Je to novovzniknuté vydavateľstvo založené viac – menej, len kvôli nám. Celé to spískal náš dlhoročný kamarát z Čiech, ktorý nám dokázal nesmierne pomôcť. Momentálne sme teda jediná kapela, ktorú zastrešuje, ale do budúcna sa nebráni s podporovaním viacerých UG kapiel, pokiaľ by sa mu táto aktivita ako tak uchytila.

Okrem toho, že sa postaral o realizáciu lisovania a zabezpečil nám komplet nový merch, tak rieši aj objednávky a promo po Českej Republike. Toto je pre nás nesmierne dôležité, lebo v minulosti sme často mávali objednávky z Čiech, ktoré sa vďaka poštovnému zbytočne predražovali. Snažíme sa hľadať tie správne cesty, aby ľudia, ktorí prejavia o nás záujem, nemuseli tie veci zbytočne preplácať.

Celkovo pokiaľ sa bavíme o termíne “vydavateľ”, tak každý, kto sa pohybuje na scéne vie, že v undegrounde tento pojem znamená úplne niečo iné ako v mainstreame. Na druhej strane, vďaka Support Underground máme úžasný pocit z toho, čo sa okolo nás deje. Sme za túto príležitosť a spoluprácu naozaj vďační 🙂

To je potom výborne 🙂  Čo sa týka skladieb tak mňa osobne najviac zaujala Podlé Slova (a to napriek tomu, že thrash moc nevyznávam 🙂 ). Hovorí jej text o tzv. revolúcii v 1989?

Jaro: Hehe, no vlastne svojím spôsobom aj áno, keď si to zoberieme z takého širšieho uhla. Primárne je ten text robený o probléme bezdomovectva.

To CD predávate aj v limitovanej edícii. Čím je špeciálna daná edícia?

Jaro: Tak to je naprostý unikát, fenomenálna bomba. Keď máme odpovedať na túto otázku, tak sa každý jeden z nás načechrí ako páv, lebo toto je fakt manufaktúrny úkaz, čo sa v našej katovskej fabrike vyprodukoval. Ja osobne vravím, že to ani Beatles nemali . Ale nie vážne, jedná sa o drevený, ručne robený obal.

Každý jeden kus prešiel rukou nášho speváka, ktorý si najprv musel vyrobiť kovové pečate, narezať drevá na milimetrovú presnosť, vypaľovať, moriť, lakovať, skladať, strihať a popritom všetkom stíhať nadávať samému sebe, že koľko práce si chudák vzal na svoje bedrá 🙂 Klobúk dole pred Slymákom, ktorý to celé vymyslel a aj vyrobil. Každý jeden kus je originál a rozdielny od tých zvyšných.

Ej ha a to ako ste na tú myšlienku vlastne prišli? Oplatí sa vám to ako undegroundovej kapele ?

Jaro: Slymák je starý špekulant. Vždy ho bavilo vymýšľať vychytávky, ktoré by našu kapelu tak trochu odlišovali. Či sa to oplatí? V undergrounde sa neoplatí absolútne nič, ale baví nás to 🙂 Ten obal sa stretáva len s pozitívnymi reakciami, čo je určite veľkou satisfakciou hlavne pre Slymáka, ktorý v dielni, pri jeho výrobe, strávil takmer dva roky.

Čo sa týka textov, tak na oboch albumoch sú výlučne po slovensky. Bude to tak naďalej? Alebo sa môže stať, že do budúcnosti bude aj niečo v angličtine?

Jaro: Nikdy nebude angličtina! Nik z nás nie je toho zástancom u domácej kapely. Musela by nastať veľmi radikálna zmena v zostave, aby sa také niečo udialo .

S angličtinou by bola možno väčšia šanca ísť hrať niekde von do sveta alebo nie?

Jaro: Koľko zo slovenských kapiel spievajúcich po anglicky vystupuje a má úspech v zahraničí? A nehovorím o výmenných koncertoch. Aj ja sa môžem dohodnúť s nemeckou kapelou na výmennej akcii a potom si všade písať, že som hral v Nemecku. To je blbosť. Keď sa to niekomu páči, nech si spieva po anglicky, ale keď to robí niekto prvoplánovo, aby sa presadil v zahraničí, tak mne to fakt príde smiešne.

Na svete sú milióny kapiel, ktoré spievajú po anglicky. Radšej uprednostním native speakera ako túto našu častokrát sovietsku angličtinu. Ale nechcem nikoho uraziť, sto ľudí, sto chutí a ešte viac názorov. Držím palce kapelám, ktoré to idú takto skúšať.

Turné na jeho podporu – Za modlitby červú, sa zúčastňujú aj české kapely 1000Bombs, Radiation, Bajonet. Ako došlo k vašej spolupráci?

Jaro: Celé to spískali diabli z Bajonetu, ktorí nás oslovili s touto možnosťou. Spoločnými silami sme to potom nejak stĺkli. A musím povedať, že to bol skvelý nápad a aj touto cestou chcem poďakovať, že sa chalani ozvali s takou ponukou 🙂 Myslím, že sme sa stretli parta skvelých ľudí, takže o zábavu nie je núdza.

Plánujete sa vydať aj do miest, kde ste ešte nikdy nehrali (napríklad niekam na východ 🙂 )?

Jaro: Na východe sa chystá absolútna thrashová lahôdka. V Košiciach, 24. mája – Roxor Thrash Fest. A tam sa zúčastnime aj my.

A nejaké iné festivaly sa nechystajú?

Jaro: Niečo sa rysuje, ale nemáme ešte nič oficiálne potvrdené. Nerád by som predbiehal.

majster_kat

Čomu sa venujú členovia Majster Kat v súkromí (záujmy, záľuby, povolania)?

Jaro: Tak každý z nás robí úplne v inej oblasti a keď nerátam hudbu, tak každý má aj iné koníčky. U nás je zastúpená štátna správa, finančná oblasť, cestovný ruch, hospodárska údržba budovy, automobilový priemysel a pod. Ja a Lukáš už máme rodiny, takže v tejto oblasti sa nám spája povinnosť a zábava do jedného.

Lukáš je zároveň aj motorkár, Los napr. obľubuje turistiku, Slymák rád cestuje a spoznáva nové destinácie a u Petra ti ani neviem povedať či existuje väčšie hobby ako hra na bicie 🙂

U muzikantov vášho razenia je zvykom pôsobiť aj v nejakých ďalších kapelách. O vás viem, že váš gitarista Los pôsobil (a ak mám správne info ešte aj pôsobí) v kapele Paľa Drapáka. Ako je to u ostatných?

Jaro: Oficiálne by Los u Drapáka ešte pôsobiť mal, ale čo viem, tak veľmi zriedkavo hrávajú. Peter momentálne pôsobí v revivalovej kapele, ktorá hráva Lucie. A my zvyšní traja sme radi, keď si nájdeme čas na Kata, takže o nejakej inej kapele by nemohla byť ani reč. Ale úprimne, ani by som nechcel.

Mohol by si trochu rozpovedať svoj hudobný príbeh? (Čo ťa priviedlo na muzikantskú dráhu a ako si sa dopracoval k Majster Kat).

Jaro: Tak klasicky ako väčšina chlapcov v pubertálnom veku, som si aj ja zaobstaral akustickú gitaru a keď som sa konečne naučil zopár akordov, tak som zistil, že ma to učenie a cvičenie moc nebaví.  Potom som darom dostal elektrickú, čo ma už bavilo síce viac, ale kvalita výkonu presvedčivá nebola aj napriek tomu, že som vtedy už pôsobil v takej garážovej kapelke.

Vtedy už Majster Kat fungoval a ja som bol ich veľkým fanúšikom. Nie len preto, že to boli kamaráti, ale vážne, ja tú hudbu, čo robili a čo robíme aj teraz vážne žeriem . A keďže tie začiatky kapely boli také, že prvé dva roky nemali basáka a nikto iný v dohľade zrejme nebol, tak vďaka Losovi a Slymákovi som sa tam ocitol ja.

Trošku sme sa s Losom pozreli na tú basu a nejak som tam zakotvil až do dnes. Pre mňa to bolo ale fakt úžasné. Si niečoho fanúšik a zrazu tú hudbu môžeš nielen počúvať, ale rovno hrať s tou kapelou. Možno to ospevujem až tak, že to vyznieva, že ma prizvali medzi seba samotní členovia Black Sabbath, ale fakt to bolo takým splnením môjho malého sna 🙂

Čo je podľa teba najväčším problémom slovenskej metal/rock scény?

Jaro: Ľudia! Ich lenivosť, neprajnosť, rozmaznanosť, lakomosť. To pokiaľ ide o návštevnosť. A potom kvantita prevyšujúca kvalitu. Je strašne veľa kapiel, mnohé z nich by ešte chvíľu mohli zostať v skúšobni, netreba sa hneď tlačiť na pódium. Ale ja si osobne nemyslím, že u nás by to bolo nejak extrémne horšie ako v iných krajinách.

Tvrdá hudba u nás je samozrejme underground a underground mi príde rovnaký všade. Keď sledujem nejaké videa UG koncertov, tak nevidím, žeby bol klub napr. v Nemecku nejak brutálne vypredaný. Ale napr. na druhej strane aj Hip hop bol underground a teraz je dosť v kurze už niekoľko rokov. Možno dôjde opať zlatá éra aj tvrdej muziky. A ak nie, tak pokračujeme ďalej, pochodeň nemôže zhasnúť 🙂

OK, to bola posledná otázka. Tak ďakujem, že si si našiel čas, prajem všetko dobré a poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Jaro: Tak v prvom rade, ja ďakujem za priestor. V druhom rade, gratulujem všetkým, ktorí to dočítali až sem, keďže som sa niekde možno rozkecal viac ako je únosné 🙂 Hlavne všetkých pozdravujem a som rád, že takéto veci niekto píše a číta. Ešte raz, díky moc 🙂

 Youtube ukážka:

Oficiálne linky:
Oficiálny web: http://www.majsterkat.sk/
Facebook: https://www.facebook.com/majsterkat
Bandzone: http://bandzone.cz/majsterkat

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *