Sabaton – Heroes

Sabaton Heroes coverA je to tu! Dlhoočakavaný album novej zostavy Sabatonu je na svete. Jedným z najväčších šokov pre fanúšikov tejto kapely bol nepochybne odchod väčšiny členov v roku 2012. Napriek tomu, koncerty s novou zostavou boli stále bezchybné. Otázkou samozrejme bolo, aký bude prvý spoločný počin.

Priznám sa, že Sabaton som nikdy veľmi nesledoval a predchádzajúce počiny som poznal len zbežne (nie žeby mi nejako vadili, ale existujú veci ktoré obľubujem o niečo viac). Napriek tomu, som sa rozhodol siahnuť po ich novinke.

Čo sa týka samotných skladieb, tak zo začiatku vyzerá, že je všetko po starom. Nechýba vojenská tematika (tentokrát sa rozhodli priblížiť vojnu z pohľadu jej účastníkov)ani typický Joakimov vokál (nepatrí síce medzi nejakých borcov, ale každopádne mu nechýba obrovská dávka charizmy).

Do CD uvedie pieseň Night Witches. Ta hovorí o ruských pilotkách z 588 bombového regimentu prezývaných Nočné čarodejnice. Je postavená hlavne na zborovom speve a stredne rýchlom tempe a pripomína staré časy tohto zoskupenia.

Ďalšia No Bullets Fly je síce pomerne jednoduchá, ale počuť v nej, že čo sa týka gitaristov tak páni mali šťastnú ruku pri výbere. Ich talent sa naplno predvedie hlavne v nasledujúcej – Smoking Snakes. O tej si dovolím povedať, že je to jedná z najlepších vecí od Sabatonov, čo poznám.

Text ďalšej Inmate 4859 nám rozpráva zaujímavý príbeh. Je o poľskom vojakovi Witoldovi Plickom, ktorý chcel spojencov informovať o hrôzach v tábore Osvienčim, tak sa vydával za Žida a nechal sa tam uväzniť.  Hudobne ma ale moc neoslovila aj keď obsahuje celkom zaujímavé sólo s „UDOvskou“ príchuťou.  Napraví to To Hell and Back.

Vďaka svojej chytľavosti bude podľa mňa výborne fungovať na koncertoch, popri hitovkách ako Primo Victoria alebo Atero Dominatus. Balada The Ballad of Bull bola pre mňa príjemným prekvapením. V nej ma očaril hlavne spev. Joakimov hlas má tu neskutočnú silu. Dúfam, že na koncertoch nebude chýbať.

Po slabšom kúsku,  Resist and Bite budeme počuť Soldiers of 3 Armies, ktorá obsahuje zaujímavé gitarové motívy.

Potom príde na rad niečo, načo nesmieme zabúdať. Ide o skladbu číslo 9 – Far from the Fame o českom hrdinovi – Karlovi Janoušekovi, bojovníkovi v RAF za druhej svetovej vojny. Tá sa ešte pred vydaním Heroes stala v Čechách veľkým hitom.

Keďže je nechýba chytľavý rytmus a výborný refrén: ,,Far, far from the fame Far, far away from the fame. But we still remember your name Karel Janoušek! We mourn the day that you died, so be our guide, Czechoslovakia’s pride“ (Ďaleko, ďaleko od slávy. Ďaleko, ďaleko preč od slávy. Ale stále si pamätáme tvoje meno, Karel Janoušek! Oplakávame deň, kedy si umrel. Buď náš vodca, Československá pýcha), tak tomu ani nemohlo byť ináč.

Na záver tu budeme mať epickú Hearts of Iron. Zaujme hlavne svojou chytľavosťou a má aj pekné gitarové sólo. Preto verím, že ju budeme počuť aj naživo.

Svoj text uzavriem tým, že som rád, že som po ňom siahol.

V dnešných časoch, keď sme svedkami toho, ako priekopníci power metalového žánru postupne strácajú svoje pozície alebo  vykrádajú staré legendy, je toto dielo príjemným prekvapením.

Lineup:

  • Joakim Brodén – spev, klávesy
  • Chris Rörland – gitary
  • Thobbe Englund – gitary
  • Pär Sundström – basgitara
  • Hannes Van Dahl – bicie

Tracklist:

  1. Night Witches
  2. No Bullets Fly
  3. Smoking Snakes
  4. Inmate 4859
  5. To Hell and Back
  6. The Ballad of Bull
  7. Resist and Bite
  8. Soldier of 3 Armies
  9. Far from the Fame
  10. Hearts of Iron

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.sabaton.net/
https://www.facebook.com/sabaton/
https://www.instagram.com/sabatonofficial/
https://www.youtube.com/user/Sabaton/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *