Joakim Brodén (Sabaton) – ,,Robíme naše veci a snažíme sa zachovať identitu Sabatonu…”

Joakim BrodénPo menších problémoch si u nás budete môcť prečítať rozhovor s veľmi sympatickým človekom – Joakimom Brodénom. Od svojho založenia v roku 1999 sa Sabaton vypracovali na jednu z top kapiel súčasnej metalovej scény. Ich nový album Heroes je jasným dôkazom, že power metal nie je až tak vyčerpaný žáner, ako niektorí tvrdia. 

Zdravím Joakim. Musím povedať, že napriek tomu, že  som vás pred tým moc nepočúval, rozhodol som sa siahnuť po Heroes a mám pocit, že je to jeden z najlepších power metalových albumov roka. Mohol by si povedať niečo o jeho prípravách a nahrávaní?

Joakim Brodén: Ahoj, som šťastný, že sa ti to páčilo! 🙂 Ako zvyčajne proces trvá nejakú dobu, ale z posledných 3 mesiacov, zvyčajne 12-16 dní patrí skladaniu predtým, než ideme do štúdia nahrávať.

Album sme nahrávali približne 6 týždňov na začiatku tohto roka a bola to celkom zábava vidieť, ako rýchlo si náš nový gitarista poradil s gitarou.

A čo spomínaní nový členovia, podieľali sa nejak na tvorbe?

Joakim Brodén: Ako zvyčajne som napísal väčšinu muziky, ale skladba Soldier of 3 Armies bola napísaná s gitaristom Thobbem a Man of War s bubeníkom Hannesom.

Jednou z veci čo ma upútala je jeho originalita. Mnohé kapely v dnešných časoch začínajú vykrádať sami seba alebo známe legendy. Existuje nejaký špeciálny recept ako sa dá tomu vyhnúť?

Joakim Brodén: Ak mám byť úprimný, netuším. Robíme naše veci a snažíme sa zachovať identitu Sabatonu v hudbe bez  častého opakovania sa.

Témy

Ako vždy je aj na tomto albume zastúpená vaša klasická téma vojny, tentokrát z pohľadu jednotlivých osôb. Predsa nedá mi neopýtať sa. Nebojíš sa, že sa jedného dňa sa v tejto oblasti vyčerpáte? 🙂

Joakim Brodén: Haha 🙂 Aj keď teraz už nie je veľa vojen, stále je tu materiál 10 krát viac albumov, ako by sme mohli počas celej kariéry nahrať 😀

Príjemným prekvapením bola pre mňa aj balada, The Ballad of Bull. O čom konkrétne hovorí jej text?

Joakim Brodén: Je to skladba o austrálskom nosičovi, ktorý šiel priamo do bitky, kde boli prepadnutí americkí vojaci. Každý z nich zutekal, no on šiel 12 krát priamo do palebných línii a odnášal vojakov na svojich ramenách.

Koncerty

Ako bude vyzerať pripravované turné na podporu Heroes?

Joakim Brodén: Bude to dlhá šnúra, zdá sa že až do roku 2016.

Plánujete navštíviť aj nejaké miesta, kde ste ešte nehrali?

Joakim Brodén: Obzeráme sa po Južnej Amerike a nejaké miesta v Ázii, ktoré sme pred tým nenavštívili, tak držte palce aby sme to mohli nazvať svetové turné 🙂

Môžeme vás očakávať aj u nás na Slovensku?

Joakim Brodén: Samozrejme 🙂

Čo sa týka samotných skladieb, ešte pred vydaním CD  ste v  Čechách často hrávali skladbu Far from the Fame. Bola hrávaná aj inde?

Joakim Brodén: Hrali sme ju pred pár dňami vo Švédsku a v Bratislave, počas posledného turné.

Na ktoré ďalšie kúsky z Heroes sa môžeme tešiť na vašich koncertoch, okrem vyššie spomínanej? Mňa osobne by potešili hlavne Smoking Snakes, alebo spomínaná balada The Ballad of Bull.

Joakim Brodén: Ešte neviem, songy, ktoré sú populárne u fanúšikov sa budú hrať. Ešte je skoro o tom hovoriť  🙂

sabaton 2016

Mimohudobný život

Čomu sa venujú členovia Sabatonu vo voľnom čase? (záľuby, záujmy)

Joakim Brodén: Od piva po históriu a muziku, ale je to rôzne.

Ako vyzerá bežný deň Joakima Brodena?

Joakim Brodén: Nemám normálne dni, za ktoré by som bol vďačný. Ak by bol každý deň taký istý, nebavilo by ma to.

Bývalí členovia

Čo sa týka vašich bývalých členov, si s nimi v kontakte?

Joakim Brodén: Samozrejme, do miery ako je to možné, od kedy často cestujeme zriedkakedy vidím svoju priateľku a rodinu, ktorí sú mojou najvyššou prioritou.

Bolo by reálne niekedy do budúcnosti spoločné vystúpenie Sabatonu a Civil War?

Joakim Brodén: Už veľmi nekoncertujú, ale nevidím dôvod prečo nie.

Tak to bola moja posledná otázka. Ďakujem za rozhovor, prajem všetko dobré a ako tradične poprosím o odkaz pre slovenských fanúšikov.

Joakim Brodén: Pivo prosím 🙂

Foto: Promo Sabaton

Za spoluprácu ďakujem Terezke Kašiakovej 🙂

Youtube sample:

Oficialne linky:
Oficialný web: http://www.sabaton.net/
Facebook: https://www.facebook.com/sabaton

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *