Iced Earth – Plagues of Babylon

iePríchod Stu Blocka (vokály) priniesol do kapely tak potrebnú energiu a dravosť, práve atribúty, ktoré na zásekoch Framing Armageddon (2007) a The Crucible Of Man (2008) tak chýbali. Už Dystopia (2011) ukázala, že je adekvátnou náhradou za predchádzajúcich štýlovo rozdielnych pevcov Tima Owensa a MattaBarlowa. Keď  hovoríme o kapele, tak je to práve JonShaffer, pán kapelník, ktorý je tou tvárou Iced Earth. Dovolím si tvrdiť, že Iced Earth je v podstate Jon Shaffer. Človek, ktorý dal kapele vlastný “fejs”, ktorý ju neustále ženie dopredu a potrebuje k tomu “parťákov”, pre ktorých je práve tento spôsob života prioritným. Nebojí sa pravidelne obklopovať novými spoluhráčmi, ak tí predchádzajúci zmenia životné priority. Pre rock n roll žijem a dýcham. Práve v Stu Blockovi našiel toho, ktorý svojím vokálom či novými ideami spoluutvára novodobú tvár IcedEarth.

Temné a ťahavé intro ako predzvesť niečoho hrozivého, otvára úvod do Plagues of Babylon. Stredno-tempová záležitosť vystrieda agresívna Democide, hlavne kvôli režúcej Jonovej gitare a nástojčivým vokálom Stua. Pomalá Culling pretkaná jednoduchým riffom s melodickým refrénom, patrí medzi skladby albumu s najväčším hitovým potenciálom. V podobe gitarovej sirény sa nám otvára Among the Living Dead, ktorá nasleduje podobný koncept, umocnený vokálom Hansiho Kurscha (Blind Guardian). Jeho výpomoc si môžeme vypočuť aj v ďalšej Resistance, piesni plnej vzdoru so skvelým Stuomcez zuby cediacim slová odporu a vzdoru.

The End? predstavuje jeden z vrcholov albumu, začínajúc typicky Maidenovsky so skvelými inštrumentálnymi pasážami, vrstvená mnohými melódiami. Baladická If I CouldSeeYou dá nadýchnuť pred ďalšou výraznou skladbou Cthulhu, meniaca tempá s množstvom gitarových motívov. Westernová Peacemaker s najvýraznejším refrénom albumu, upozorní na svoj najväčší hitový potenciál albumu. Úžasný motív hlavnej gitary. Posledná autorská skladba Parasite, je priamočiarou riffovačkou so skvelými bicími.

Najpomalšia skladba z albumu, Spirit of Times, pochádza z dielne Jona Shaffera a jeho projektu Sons of Liberty. Poslednou položkou je Highwayman, cover Jimmiho Webba, na ktorej sa vokálne popri Jonovi Shafferovi spolupodieľajú Russel Allen (Symphony X) a Michael Poulsen (Volbeat).

Iced Earth potvrdili formu z albumu Dystopia, rozvíjajú svoj typický zvuk podporený dystopickými, ponurými témami. Sprevádzanými podľa potreby

Lineup:

  • Jon Shaffer – gitary
  • Stu Block – vokály
  • Troy Steel – gitary
  • Luke Appleton – basová gitara
  • Raphael Saini – bicie

Tracklist:

  1. Plagues of Babylon
  2. Democide
  3. The Culling
  4. Among The Living Death
  5. Resistance
  6. The End?
  7. If I Could See You
  8. Cthulhu
  9. Peacemaker
  10. Parasite
  11. Spirit of The Times
  12. Highwayman

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: Century Media

Youtube ukážka:

Oficiálne linky:
Oficiálny web: http://www.icedearth.com/
Facebook: https://www.facebook.com/OfficialIcedEarth

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *