Rozhovor s Marošom Plávkom zo dňa 2.9.2014

promo_marZnámy bratislavský hudobník a producent, Maroš Plávka sa rozhodol, že prišiel čas na jeho sólo album, ktorý dostal názov Čaro Okamihu. Ten isto poteší ľudí, ktorí majú radi či už Pink Floyd alebo starého dobrého Deža Ursíniho. 

No zdravím. Tak prvá otázka. Ako je možné, že človek ktorý hrá v kapelách typu Jolanin Rozparock (punk rock), Sex pre Panenstvo (recesisticky rock) dokáže vydať sólo album v štýle ambientného rocku/art rocku?

Maroš Plávka: Nikdy som nebol vyťažený na štýl (obal) hudby. Vždy som počúval obsah a je mi úplne jedno či pieseň hrá orchester alebo bezdomovec. Takže logicky pri jej skladaní tiež nepozerám na štýl…
BTW: moja naj kapela je a bude Pink Floyd 🙂

Mohol by si ho čitateľom bližšie predstaviť? Čo na ňom nájde človek, ktorý sa k nemu dostane prvý krát?

Maroš Plávka: Nájdete tu priamy odraz mojej duše, zaznamenaný v čase a priestore ako sa tam ten vzduch chvel okolo mňa. T.j. 4 improvizované texty a hudobný gitarový doprovod + dodatočné o-boha-tenie od elity slovenskej scény.

Nadviažem na tvoju odpoveď. Mohol by si niečo povedať o zostave a trochu aj o konkrétnych inšpiráciách ak sa dá. Pýtam sa aj preto, lebo na mňa pôsobí dosť depresívne.

Maroš Plávka: Ja som si zobral na starosť spev, presnejšie som ho spevorecitoval 🙂

A pozvanie na dokončenie albumu prijali:

  • Marc B.K.. – bicie, perkusie, perina, plech na plech, kukuricomisa, produkcia, aranže
  • Pavel Morochovič – klávesové nástroje
  • Kubo Ursiny – korg monotribe a arturia minibrute, klávesové nástroje
  • Miloslav Kollár – Saz, Husle, Sitar
  • Radovan Godál  – Basgitara

Konkrétna inšpirácia vychádza priamo zo života. Prechádzal som vtedy zvláštnym obdobím, ktoré sa odrazilo priamo na tomto albume. Rezonovali vo mne témy ako samota duše pred zrodením a po smrti. Nutnosť prežiť smútok,aby prišla aj láska… Otázka v koľkých telách sa nachádza(la) moja duša… Všetko ťažšie témy… Boli to otázky, na ktoré som si dával sám odpovede. A tento proces som zaznamenal… Bol pre mňa tak dôležitý, že som sa ho rozhodol dať aj ľuďom… Viac sa poslucháč dozvie, keď si to vypočuje.

album hrub

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mohol by si o tomto období povedať niečo viac? Stala sa nejaká nepríjemnosť alebo ako?

Maroš Plávka: Bolo to vytriezvenie z masívneho sebaklamu, ktorý som si budoval okolo seba roky.Na začiatku nahrávania to bolo skôr smutné, ale koniec zostáva otvorený až do smrti.

Celkovo to na mňa pôsobí ako uvedomenie, celý ten album, celý ten proces.

OK, nebojíš sa toho či si nájde svojich priaznivcov? Predsa je určený skôr náročnejším poslucháčom.

Maroš Plávka: Nebojím.V prvom rade som to nahrával, aby sa to páčilo mne. Pri tomto albume som nebral ohľad na nič iné, iba na moju vlastnú spokojnosť. Ak sa to bude páčiť aspoň jednému človeku, tak budem spokojný.

Správny prístup. Ako bude riešená jeho distribúcia k poslucháčom?

Maroš Plávka: Keďže album je zadarmo na YOUTUBE v najvyššej kvalite,každý si ho tam môže vypočuť v 96KHz a 24bit. Fyzicky bude album LEN na vinyle. Totiž veľké percento ľudí, ktorí ešte vedia počúvať hudbu majú stále gramofóny a poriadnu aparatúru. Ide totiž o kvalitatívne zatiaľ neprekovaný záznam. Posielať ho budem na dobierku + pár kusov dám aj do kamenných VINYL obchodov…

A kde by ťa mohli prípadní záujemcovia kontaktovať?

Maroš Plávka: To je dobrá otázka 🙂 Urobím promoweb aj s mail adresou… maros.plavka@gmail.com

A nejaká koncertná prezentácia sa nechystá?

Maroš Plávka:Veľmi rád by som urobil aj koncert, ale urobím to len vtedy, keď si to vypýtajú ľudia, ktorí to aj zaplatia… Totiž ak to má nejak vyzerať, musí to byť trochu iná ako krčmová produkcia…

Čo nového chystáš s Jolanin Rozparock a Sex pre Panenstvo?

Maroš Plávka: Rozparock práve nahráva piesne na CD. Neviem,ako dlho to potrvá, kým to dokončíme.Snáď to tento rok stihneme  🙂

A Sex pre Panenstvo?

Maroš Plávka: S S.P.P. poctivo skladáme ďalšie piesne (už máme 4 či 5). Tie samozrejme dáme na CD, keď ich bude aspoň 10. Deti sa budú tešiť, myslím že všetkých dosť prekvapíme 🙂 V textoch sme sa posunuli zase o kus ďalej.

Mohol by si porozprávať, ako vyzerá tvoj bežný – nehudobný život?

Maroš Plávka:

7:00 budíček

8:00 robota (zváranie a fúkanie opt. káblov)

Fajront je,keď je robota hotová. Niekedy o 12:00, ale niekedy o 03:00.Podľa potreby. Je to bežná manuálna práca, som obyčajný montér v montérkach 🙂

A voľný čas a pod.? Či vtedy sa venuješ len hudbe?

Maroš Plávka: Voľný čas = drogy, sex a R&R samozrejme 😉

 Ako začala tvoja hudobná cesta? Kedy si sa dal na muzikantskú dráhu a čo ťa na ňu priviedlo?

Maroš Plávka: Prvá kamoška na prvom tábore, keď som mal 11-13 rokov počúvala GnR. A zapálila vo mne záujem o hudbu, volala ma Slash hahahahaha 🙂 Kúpil som si ihneď gitaru a začal som ju všade vláčiť a baliť na ňu baby aj keď som vedel len 3 akordy 🙂 Čuduj sa svete, fungovalo to a funguje to dodnes. Myslím, že až v roku 1997 som založil s Maťom Marákym prvú kapelu “Descendent”
Hral som asi v 10-tich kapelách (Escape, Crusader, Fest, A18, Acheron… GnRrevival, Jurajova Rodina) a sám som aj zopár založil (Cairn, Kvet Života, In the Web, Jolanin Rozparock, Sex pre Panenstvo)

Kedy a ako si sa začal venovať aj producentskej dráhe?

Maroš Plávka: Uf, to išlo samo, ja som to nechcel robiť… založili sme si štúdio s Jarom a Matúšom Kubovcami, a tam sa mi to pritrafilo…

Mohol by si dať nejaké zaujímavé typy na kapely, s ktorými si pracoval v tomto smere?

Maroš Plávka: Top kapela bola “Gypsy Jazz Trio” a Robert “Konzi” Maduna, jediný skutočný jazzman v BA.
Tiež TeatroFatal a JabubUrsiny. Zaujímavá je aj kapela Trolejboyz či Plus Mínus.

Čo by si poradil začínajúcim rock/metalovým muzikantom na Slovensku?

Maroš Plávka: Aby sa hlavne zabávali a začali cvičiť na španielke. Lebo v štúdiu sa budú potiť…  A aby mali súdnosť… Súdnosť v tom čo vedia, a čo si myslia,že vedia. T.j. neustále sa nahrávať na skúškach a na koncertoch, aby vedeli ako skutočne znie ich kapela.

Najhlavnejšie je, aby si dali pomyselnú laťku tak na 70%, nie na 150% svojich schopností. Inak budú robiť chyby a nebudú mať čas na kontakt s publikom.

A ako vlastne hodnotíš našu hudobnú scénu?

Maroš Plávka: Je tu niekoľko kvalitných kapiel v každom štýle, ale sú zahrabané pod kopou sračiek… Ten čo hľadá, ale vždy nájdeaj keď nie vždy to, čo hľadá 😀

No ok, to bola posledná otázka. Ďakujem za nesmierne zaujímavý rozhovor, prajem všetko dobré a ako tradične poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľovMetalmania-Magazínu.

Maroš Plávka: Ja ďakujem za príležitosť a za záujem o tento album. Čitateľom prajem kopec hudby, ktorá sa im bude páčiť a ktorá im urobí radosť na duši.

Youtube ukážka:

Oficiálne linky:

Jolanin Rozparock:
Oficiálny Facebook: https://www.facebook.com/pages/Jolanin-Rozparock/629921580358676
Bandzone: http://bandzone.cz/jolaninrozparock

Sex pre Panenstvo:
Oficiálny Facebook: https://www.facebook.com/sexprepanenstvo
Bandzone: http://bandzone.cz/spp

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *