Three Days Grace – Transit of Venus

three days grace transit of coverV roku 2009 začal život, aby sme sa v 2012 mohli stať astronómami a zaujímať sa o Venušu.

Ešte pred vyjdením celého albumu uzrel svetlo svetla pilotný singel kapely Three Days GraceChalk outline, ktorý naznačil, že okrem zmeny štúdia, producenta pôjde aj o čiastočnú zmenu hudby. Predsa len, na elektronickú hudbu sme o TDG neboli príliš zvyknutý.

Nový album nakoniec dostal názov Transit of Venus.

Rocková jazda

Prvý song nahrávky Sign of the times začne tiež netypicky, s introm, ktorému dopomáha klasická hudba, ale po približne minúte a pol sa už začne rocková jazda, na akú sme od týchto Kanaďanov zvyknutí. Obzvlášť oceňujem spevákove emotívne pracovanie s hlasom.

Druhá vec je už spomínaná Chalk outline. Thehigh road je príjemné spomalenie, s textom venovaným pravdepodobne niekomu, kto Adamovi pomohol počas jeho závislosti a následnej odvykacej kúry. Iná forma vzťahu je predmetom riešenia v svižnej Operate.

Trošku melanchólie a životného negativizmu cítiť z Anonymous, čo je zásluha hudby spoločne s textom, spevom….. teda celej piesne. Rovnako ,,optimisticky“ znie aj názov Misery loves my company, ide však o celkom príjemnú, a aj patrične tvrdú pesničku.

Kráľovi popu Michaelovi Jacksonovi je venovaný cover Give in to me. Ide však o veľmi podarené prerobenie originálu, ak ho ešte aj neprekonalo. Happiness s číslom osem, rýchla óda na ,,šťastie vo fľaši“, s malým gitarovým sólom.

Nešťastná láska sa rieši v Give me a reason, ktorá má najdlhšiu minutáž, ale len preto aby sa v nej skĺbilo majstrovské umenie gradovať pieseň až v takej forme, až máte pocit, že to čo počujete, sa deje práve vám. Porovnajte si prvý refrén, Gontierov kľudný spev, a posledný, kde sa doslova vykričal z celého toho smútku čo v ňom bol. Je len a len na škodu, že celé album nie je takto skomponované, tak kvalitne a aj emotívne.

Akustické Time that remains je pohodovou záležitosťou, ktorá neurazí ani tých najtvrdších fanúšikov. Expectations, niečo pre naivné povahy, ktoré chcú spraviť dieru do sveta, bez toho aby o ňom čokoľvek vedeli. Pre rebelov sa nájde Broken glass, ideálna na večernú návštevu mesta a jeho podnikov.

A na záver Unbreakable heart, s pozitívnym lyricsom a alternatívnymi prvkami čo sa inštrumentálnej stránky týka. Ideálne na koniec.

Verdikt

Štvrté štúdiové CD Three Days Grace obsahuje pár zmien, je ale nutné dodať, že vo väčšine prípadov pozitívnych. Skupine sa podarilo oživiť ich tvorbu, v textoch z veľkej časti dospeli a myslím si, že ich najnovší počin má na to, aby oslovil aj starších poslucháčov, než len adolescentov.

Môžeme byť teda len a len radi, že Mayovia nemali pravdu s koncom sveta, a môžeme si teda Transit of Venus vychutnávať stále aj v dnešných dňoch 🙂

Lineup:

  • Adam Gontier – spev, gitary
  • Barry Stock – gitary
  • Brad Walst – basa, doprovodné vokály
  • Neil Sanderson – bicie, doprovodné vokály, programovanie

Tracklist

  1. Sign of the times
  2. Chalk outline
  3. The high road
  4. Operate
  5. Anonymous
  6. Misery loves my company
  7. Give in to me
  8. Happiness
  9. Give me a reason
  10. Time that remains
  11. Expectations
  12. Broken glass
  13. Unbreakable heart

Rok vydania: 2012

Vydavateľstvo: RCA

Youtube ukážka:

Lineup:
http://www.threedaysgrace.com/
https://www.facebook.com/threedaysgrace
https://www.instagram.com/threedaysgraceofficial/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *