Arakain – Farao

Arakain Farao coverRok 1999 priniesol pre Arakain veľkú výzvu. Tou bolo vydanie nahrávky, ktorá by bola dôstojným, ak nie aj lepším nasledovníkom veľmi úspešného a kvalitného Apage Satanas, ktoré vyšlo rok predtým. Ukončenie milénia bolo vytvorené tou istou partiou, ktorá ostala nemenná od Black jacku až po následný odchod Brichtu a Žežulku.

Pre mňa osobne je práve toto obdobie v dejinách ,,áčiek“ tým najlepším a Farao môj názor len potvrdzuje. Zaujme hneď už aj obal, na ktorom je obraz Apoteóza vojny, od Vasilija Vasiljeviča Vereščagina, ktorý bol Alešovým príbuzným. Tak, a keď už vieme túto informáciu, môžeme prejsť k hudbe.

Tajomný začiatok v nás vyvoláva všelijaké myšlienky a otázky, ale nemusíme sa báť. Jedná sa totiž to o intro Už ho vezou – presne to, čo od tejto partie očakávame. Patrične tvrdá, patrične kvalitná, patrične výborný text. V druhej Mám to za pár, spomalíme, aby si tí čo to zažili, pripomenuli časy povinnej vojenskej služby.

Global street debil, s vtipným anglicko-českým názvom, vyjadrujúca sa k spoločnosti. Spevákov správne nahnevaný prednes je na mieste. Príjemné je krátke basové sólo pred tým gitarovým. Štvrté miesto je venované mužom, ktorým už ich ….., povedzme kamarát prebývajúci v trenkách začína spomínať na staré dobré časy. In memoriam Uhoněnej, možno práve tempo piesne a životný štýl ho dohnali tam kde je.

Ja nejsem já – veľmi pekná balada, a aj jeden zo 4 vrcholov nahrávky. Vypočujte si, fakt stojí za to. No ale aby nás romantika a nostalgia úplne nepohltili prichádza Madam tasemnice. Thrash so všetkým čo k tomu patrí. Text možno príde niekomu nevkusný a mierne hlúpy. Podľa mňa však ide čisto o vtipnú záležitosť. Už som hovoril o nostalgii a spomienkach, ale teraz sa prejavia v plnej kráse.

Šeherezád II, alebo pokračovanie legendárneho hitu. Orientálny nádych v hudbe ostal (poklona autorom), obzvlášť pred druhým refrénom. Prídete na to, aký nástroj počujete? Skladba je rýchlejšia a aj trochu tvrdšia ako prvý diel, čo však ostalo je vkusne napísaný erotický text. Ale ak by som bol učiteľ na základnej, dal by som tvorcom včeličku s hviezdičkou. Druhý orgazmus, pardon vrchol 🙂

Máte náladu počuť o životnom postoji? Tak prejdime na Do zdi. Nájdeme aj najlepší gitarový riff fošne. To, v akej dobe vzniklo celé dielo nám pripomenie Milenium, ale nejde o nejak výrazný počin, skôr o slabinu.

Tretí vrchol sú Rajské záhrady, druhá balada, v ktorej texte si nájde asi každý niečo svoje. O čom je ďalšia vec Zkouším se zvednout už nemôže byť pochyb. Keď vám nevyjde vzťah, pekne to naštve. V takej nálade sa nesie celý song. Ale ako milovník basgitary, mám určite radosť.

Řízená střela, ďalšia z tých menej výrazných piesní. A Pomôžete mi pochopiť text? Hlavne pasáž ,,Dobrou noc majore Gagarinena pomoc vezmu jekot mý tchýně“. Predposledné miesto obsadila titulná vec. Epos na časy dávno minulé trvajúci takmer 7 minút. Ale pieseň vás úplne vtiahne. Obzvlášť chorál na konci. Štvrtý vrchol. A na záver krátka inštrumentálna od Mirka Macha God save the araqueen.

A slovko na záver. Arakain nám dal najavo, kto je panovníkom metalu v tunajších pieskoch (odkaz však zistíte načo). Obzvlášť po inštrumentálnej stránke. Texty sú až na pár výnimiek taktiež spĺňajú prísne požiadavky, ktoré na Brichtu máme. Tomu to aj ešte pekne spieva a čo je ešte lepšie, je jeho prednes v niektorých piesňach.

Satan sa dočkal kvalitného nasledovníka.

Lineup:

  • Aleš Brichta – spev
  • Jirka Urban – gitary
  • Mirek Mach – gitary
  • Zdeněk Kub – basgitara
  • Marek Žežulka – bicie

Tracklist:

  1. Už ho vezou
  2. Mám to za pár
  3. Global Street Debil
  4. Uhoněnej
  5. Já nejsem já
  6. Madam Tasemnice
  7. Šeherezád II
  8. Do zdi
  9. Millenium
  10. Rajské zahrady
  11. Zkouším se zvednout
  12. Řízená střela
  13. Farao
  14. God Save the Araqueen (instrumental)

Rok vydania: 1999

Vydavateľstvo: Popron

Youtube ukážka:

Oficiálne linky:
Web: http://www.arakain.eu/info/
Facebook: https://www.facebook.com/arakain

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *