The Art of Fading – Principles (EP)

The Art Principles coverV prvom rade sa musím priznať, že rakúska metalová scéna je pre mňa takmer úplne cudzia. A to napriek tomu, že som videl pár koncertov kapiel od našich juhozápadných susedov a vypočul si zopár skladieb na nete a pokiaľ si pamätám, vždy zanechali na mňa dobrý dojem.

Možno práve preto som privítal, keď sa ku mne dostal materiál od viedenskej kapely The Art of Fading. Ich debutové EP s názvom Principles obsahuje 5 skladieb v štýle, ktorý oni sami označujú ako extreme metal. Toto označenie vcelku veľa nenapovie, preto si dovolím popísať ich tvorbu ako mix death metalu a metal core (snáď ich to neurazí 🙂 ).

Obsah

Prvou skladbou na tomto EP je pieseň Thaw, ktorá začne hneď zostra a bez zbytočných príprav na nás priamo zaútočí a vtiahne do seba. Celkovo pôsobí trochu chaoticky, ale má pekne navrstvené gitary. Druhou v poradí je pieseň Nihil, ktorú si The Art of Fading vybrali na vytvorenie videoklipu (trochu nešikovné live video zo zostrihov z koncertov). Skladba je však oveľa lepšia ako video k nej. Gitary hrajú pekné melódie a hlas speváka dobre sedí k svižnému tempu. Text piesne je “o ničom”, teda o našej bezvýznamnosti a o tom, ako sa snažíme a derieme a napokon aj tak skončíme ako “nič”.

Don’t Mistake začína dobrým gitarovým riffom, ale asi po minúte sa vráti k bežným štandardom ostatných skladieb. Asi po troch minútach sa definitívne stáva únavnou a človek sa nevie dočkať, čo bude nasledovať po nej. Predposledná pieseň As Time Passes By je pre mňa najzaujímavejšou z celého EP.

Začína nenápadnou vyhrávkou, ktorá sa postupne zlomí do divokého tempa, ktoré sa niekoľkokrát zmení s pokusom o vygradovanie atmosféry. Myslím, že táto sa naozaj vydarila a jediné, čo jej snáď chýba, by mohli byť trochu prepracovanejšie bicie s lepším zvukom. Text piesne je s pomerne depresívnym nádychom o tom, že v plynutí času z nás, našich plánov a našich aktivít aj tak nič nezostane. Veľmi dobre! Posledná skladba Pale je vcelku dôstojným zakončením zoznamu piesní na EP Principles.

Konečný verdikt

Celkovo znie EP Principles kompaktne, má celkom dobrý zvuk a pre začínajúcu kapelu môže byť dobrým odrazovým mostíkom k ešte vyšším métam. Títo hudobníci vedia hrať a ak vydržia, je pravdepodobné, že o nich ešte budeme počuť.

 

Lineup:

  • Johannes Stangl – gitary
  • Robert Mang – gitary
  • Simon Doujak – basa
  • Eduard Savitchi – spev
  • Sebastian Fietz – bicie

Tracklist:

  1. Thaw
  2. Nihil
  3. Don’t Mistake
  4. As Time Passes By
  5. Pale

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: Vlastné vydanie

Youtube ukážka:

Linky:
Facebook: https://www.facebook.com/theartoffadingofficial
Bandcamp:  https://theartoffading.bandcamp.com/releases

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *