Holotropic – Permeate

Holotropic Permeate coverNováčik zložený z harcovníkov? Znie vám to trochu nezvyčajne? V každom prípade je to možné. Jasným príkladom sú Bratislavčania Holotropic, kapela, ktorá vznikla v roku 2013, ktorej členovia hrali, alebo hrajú aj inde – God Defamer, Nonprolific….

A ako samotní kapelníci tvrdia, nejde len o projekt, ale o plnohodnotnú skupinu.

Forma

Permeate je ich debutom a obsahuje dovedna 9 skladieb, z toho dve inštrumentálne. Dizajn CD je určite veľmi pekný a zaujímavý, mne osobne však trošku evokuje niečo viac psychedelické. Booklet tento môj pocit ešte len umocnil.

Okrem obrázkov však obsahuje aj texty, info o členoch a samozrejme aj mená hostí.

Nazývať veci jedným slovom nie vždy musí byť objektívne. V tomto prípade sa však to slovo dá nájsť pomerne jednoducho. Zatajte dych, 3,2,1……….. rôznorodosť 😉

Hudba

Samotný úvod začne orientálne, vďaka citaristovi Miloslavovi Kollárovi. Po chvíli sa však začne skutočná nálož so všetkým čo k death metalu patrí. Pardon, teda k progresívnemu death metalu.

Tvrdé pasáže sa striedajú s melodickými, tvrdé ostré riffy sa striedajú s gitarovými vyhrávkami, niekde stíhate tempo bubeníka v pohode vnímať, inokedy sa zdá, že mu horí pod rukami, growling sa strieda s melodickým spevom.

Vec s číslom 3 Rupture začne klávesmi, až máte pocit, že vám niekto vymenil album, ktorý práve počúvate. Ale opäť len na chvíľu. Ako vravím, rôznorodosť. Celá fošňa sa nesie v rovnakom duchu, neskĺza však do obohranosti, a vykrádania samej seba.

Najkomplexnejšie pôsobí zrejme 9. pieseň nesúca názov Integral. Všetky texty sú v angličtine, spevákovi je však vďaka jeho výslovnosti dobre rozumieť.

Verdikt

Permeate ako celok pôsobí kompaktným dojmom. Poteší fanúšikov tvrdších polôh, ale aj tých viac melodicky založených. Ak budú chlapci z kapely pokračovať v takomto duchu, má sa naša (a verím, že aj zahraničná scéna) na čo tešiť 😉

Lineup:

  • Matej ,,Vein“ Ferenčík – spev
  • Kamil Adamík – gitary, vokály, gitarový syntetizátor
  • Tomáš Švantner – gitary
  • Rasťo Molnár – basgitara
  • Janko Hutka – bicie

Hostia:

  • Miloslav Kollár – sitár (“Judge”, “Traveller”)
  • Martin Schuster – sólová gitara (“Filters”)
  • Lukáš Minařík – klávesy (“Rupture”)
  • Milan Malík – sample (“Integral”)

Tracklist:

  1. Judge
  2. Scintillate
  3. Rupture
  4. Wysinati (inštrumentálna)
  5. Traveller
  6. Tantrums
  7. Filters
  8. Hunch (inštrumentálna)
  9. Integral

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: Vlastné vydanie

Youtube ukážka:

Linky:
Facebook: https://www.facebook.com/holotropic
Bandzone: http://bandzone.cz/holotropicband/

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *