Greymon – Brány propastí

Greymon Brány coverZačiatkom decembra, nás po viac ako štyroch rokoch potešila novým, dokopy už tretím albumom zaujímavá česká formácia Greymon. Napriek, tomu, že na scéne sú od roku 2000, veľa ľudí v našich končinách o nich nepočulo. No ale už v úvode poviem, že by to mali napraviť, lebo materiál na tomto nosiči určite stojí za to.

Hneď na úvod tohto diela jasne počuť, že ,,Greymoni“ vstrebali to najlepšie od severanov ako Sonata Arctica, Stratovarius. To  v kombinácii s ich vlastnými prvkami (spev Lucie Čmolíkovej a aj gitarovým umením gitaristu a taktiež aj doprovodného vokalistu Tomáša Pícla) vytvára zaujímavý originálny sound. Okrem jednotky – Vzhůru vzlétnout, to pekne počuť napr. aj v sedmičke – Jako supi.

Menší problém som mal s textami, keďže osobne moc neobľubujem, keď je text skladby postavený hlavne na rýmovačkách. No časom som si na to zvykol a myslím, že aj vďaka ním sa kapele podarilo vytvoriť dve výborne chytľavé songy – Zakletá noc a Kamelot, ktoré som si veľmi zamiloval. Potešil by som sa keby piesním, ktoré vydajú na ďalších CD objavili aj o niečo zložitejšie formulované vety. Pochválil by som aj oboch doprovodných vokalistov – už spomínaného Tomáša Pícla a aj Ladislava Soutnera, ktorý okrem iného obsluhuje aj nástroj zvaný basgitara. Ich vokály sú pekným spestrením songov na tejto platni.

Výhradu by som si dovolil k bonusu – 14. Winning Gate, čo je vlastne anglická verzia titulnej piesne – Brány propastí. Materská čeština im svedčí oveľa viac.

Na záver poviem toľko, že CD Brány Propastí si určite zaslúži miesto v zbierkach českých a aj slovenských melodikov 😉

Lineup:

  • Lucka Čmolíková – zpěv
  • Tomáš Pícl – kytara, zpěv
  • Láďa Soutner – baskytara, zpěv
  • Víťa Kraus – klávesy
  • Kája Winkelhoffer – bicí

Hosť:

  • Jiří Gígler

Tracklist:

  1. Vzhůru vzlétnout
  2. Až po mně půjdou
  3. Zakletá noc
  4. Kamelot
  5. Tiše odplouvá sen
  6. Bludný kámen
  7. Jako supi
  8. Brány propastí
  9. Král
  10. Stmívání
  11. Dáma prokletá
  12. Anděl s ďáblem v těle

Bonusy:

  • Duše spřízněná
  • Winning Gate

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: ToPi

Youtube ukážka:

Linky:
Web: http://www.greymon.wz.cz/
Facebook: https://www.facebook.com/greymonrock
Bandzone: http://bandzone.cz/greymon

Hodnotenie: 4,5/6

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *