Three Days Grace – Three Days Grace

three days grace coverMusím sa priznať, že pár rokov dozadu som sa v kanadskej hudbe príliš nenašiel, predsa len Avril, Sum 41, Bryan Adams, nie sú veľmi pre mňa….. Preto som aj skepticky nazeral na ostatné, obzvlášť mladé skupiny.

Keď sa pozriem spätne na svoj život, uvedomím si dve veľké chyby – že som pohnojil jeden nádejne vyzerajúci vzťah a tieto predsudky. Na zlomené srdce je ideálna hudba a jeden známy mi odporučil pre mňa vtedy neznámu partičku Three Days Grace. A nová láska bola na svete.

Skvelý štart 

Už ich rovnomenný debut, ktorý vydali pod doteraz používaným názvom, určite stojí za povšimnutie, čo sa do kvality aj popularity týka – platinu v USA nezíska hocikto. Samotný folder pôsobí trochu deprimujúco a môže navodiť dojem, že celá nahrávka sa bude niesť v podobnom duchu.

Alebo, že pôjde o ďalšie združenie zakomplexovaných chalanov, ktorým dáva hudbu jedinú možnosť, ako sa zbaviť svojich ,,skutočných“ problémov. Ak tomu uveríme, budeme sa musieť zmieriť s tým, že sme sa zmýlili.

Texty idú zlatou strednou cestou – nemáme potrebu spáchať samovraždu, neprejavia sa u nás znaky depresie (mňa osobne aj povzbudili), ale zase nám nedávajú odpoveď na hlad v Afrike. Väčšinou sú o láske, vzťahoch, ale nájde sa aj politicky zameraný text. Plusom je aj určite menší počet vulgarizmov ako u niektorých ich rovesníkov.

Grunge alebo hard rock?

A teraz už k samotnej hudbe. Niekto radí TDG k post-grunge, iní k hardrocku, všimol som si už aj nu-metal, pravdepodobne sa však jedná o mix vyššie spomínaných žánrov. Nenájdeme tu síce rap alebo neskutočné množstvo elektronickej hudby, avšak nájsť gitarové sólo je tiež problém.

Nachádza sa tu však množstvo chytľavých gitarových riffov, ktoré nám ešte dlho budú znieť v ušiach. Obzvlášť nákazlivý je úvod azda najväčšieho hitu I hate everything about you.

Celkovo pesničky pôsobia kompaktným dojmom, nie však jednoliato ani na konci všetkého som nemal pocit, že počúvam to isté stále dookola. Samotná inštrumentálna stránka je dosť originálna, ALE, čo je asi najväčším negatívom pre mnohých.

Songy majú jednoduchšiu kompozíciu, čo je pravdepodobne dôsledkom toho, že sa na fošni nepodieľal Barry Stock, čo ako som už spomínal mnohých ortodoxných metalistov možno odradí. Aj keď práve TDG je skupina, ktorá veľa ťaží z údernosti svojich diel, ľahšieho zapamätania, o čom svedčí množstvo fanúšikov, predaných nosičov a pod. Vraví sa, že každý robí chyby, ale na tomto počine ich však veľa nenájdeme.

Osobne mi najmenej sadli piesne Born like this a Take me under. Nutné je však dodať, že sa nejedná o žiadne katastrofy, sú proste málo výrazné. Opakom sú Just like you, I hate everything about you, Overrated. A tretia kategória, medzi najtvrdšie patria Home a Scared.

A teraz k pokladu, ktorý títo Kanaďania mali

Bol ním ich frontman Adam Gontier. K jeho výkonu (teraz speváckemu), k TDG jednoducho pasoval ako riť na šerbeľ. Či už farbou hlasu, prejavom, vystupovaním, imidžom, všetkým. V inej kapele a v inom žánre by možno zapadol do priemeru, v tejto partii však pôsobí veľmi pozitívnym dojmom. Taktiež bicie, ktoré mal pod patronátom Neil Sanderson ma veľmi potešili.

Suma sumárum, odporúčam každému 🙂

Lineup:

  • Adam Gontier – Spev, Gitary
  • Brad Walst – Basgitara
  • Neil Sanderson – Bicie, Doprovodné vokály

Tracklist:

  1. Burn
  2. Just Like You
  3. I Hate Everything About You
  4. Home
  5. Scared
  6. Let You Down
  7. Now or Never
  8. Born Like This
  9. Drown
  10. Wake Up
  11. Take Me Under
  12. Overrated

iTunes a Deluxe edícia:

  • I Hate Everything About You
  • Are You Ready
  • Drown (acoustic version)

Japonský bonus:

  • Are You Ready

Rok vydania: 2003

Vydavateľstvo: Jive

Youtube ukážka:

Lineup:
http://www.threedaysgrace.com/
https://www.facebook.com/threedaysgrace
https://www.instagram.com/threedaysgraceofficial/

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *