Narakh (Darktimes) – ,,V textoch pojednávame ako o temnej stránke človeka…”

prfcisTemné časy prichádzajú. Takto začínala veta v tlačovej správe, oznamujúcej, že nová, talentovaná black metalová kapela Darktimes z Liptovského Mikuláša vydala svoju prvotinu s názvom Tirumph ov Chaos. Tá za krátky čas stihla obdŕžať veľmi pochvalné reakcie od slovenských metal portálov. Podrobnosti o ňom, o kapele a ďalších veciach sa dozviete v tomto rozhovore:

Zdravím Narakh. S Darktimes ste slovenskú black metalovú scénu nedávno obohatili o nový skvelý album Triumph of Chaos. Povedz na úvod pár viet o ňom?

Narakh: Nahrávka vznikla necelé dva roky po založení kapely. Mali sme dostatok materiálu, z ktorého sme napokon vyselektovali finálnu šesticu skladieb pre náš debut “Triumph Ov Chaos”. Myslím, že sa jedná o vcelku vyvážený materiál, priamočiary s dôrazom na celkovú atmosféru.

Mohol by si trochu predstaviť ľudí, čo sa na ňom podieľali? (Martin Barla, Lukáš Lončík, Luboš Brtáň , Mexičan Néstor Avalos poprípade niekoho ďalšieho ak som zabudol 🙂 ).

Narakh: Maťo Barla má na svedomí samotné nahrávanie a taktiež sme sa rozhodli zveriť mu mix a master a teda je autorom finálnej zvukovej podoby albumu. Maťo je skvelý človek a producent. Spolupráca s ním bola fantastická čo sa týka profesionality, ako aj po ľudskej stránke. Ku všetkému má osobitý prístup a potrebný cit.

Sústredili sme sa ako na detaily tak na celkový výraz nahrávky. Myslím, že sme sa rozhodli správne a spoločnými silami sa nám podarilo docieliť to čo sme chceli.

Lukáš “Smashed” Lončík je vokalista Under The Skin, čo je druhá kapela nášho bubeníka Ossu, tak sme s ním dohodli hosťovanie na dvoch skladbách.

Luboš Brtáň je uznávaný (nie len) jazzový gitarista a skladateľ a náš dobrý priateľ, tak sme ho oslovili či by pre nás nenapísal intro a outro. On s tým súhlasil, no napokon sme použili len outro.
Néstor Avalos je mexický grafický dizajnér, ktorý sa zaoberá digitálnymi a ručnými ilustráciami.

Má na svedomí napr. obal k poslednému albumu Bloodbath a taktiež dizajny pre merch kapiel ako Melechesh, Rotting Christ, Hecate Enthroned, Azarath ci Vital Remains. Jeho práce sú jedinečné, má svoj rozpoznateľný štýl.

Z jeho prác je cítiť akési tajomno, skvele dokáže do nich vniesť potrebnú umeleckú hodnotu a (svoju) temnú podstatu. Jeho práce sa nám moc páčili, tak sme ho oslovili. Logo pre nás vypracoval “Christophe Szpajdel” ktorého myslím netreba nejak extra predstavovať. A ešte by som spomenul Pala Magála, ktorý nám napísal dva texty.

Trilógia

V tlačovej správe k nemu, bolo uvedené, že album predstavuje prvú časť trilógie. Mohol by si danú trilógiu bližšie predstaviť?

Narakh: V podstate ide o to, že sme sa sprvoti rozhodovali či nahrať iba demo, alebo album. Väčšina kapiel si dnes vydá najprv EP a potom nasleduje regulérny album. Chceli sme spraviť niečo inak a keďže sme mali viac materiálu, tak sme sa nakoniec rozhodli že nahráme rovno album.

Na “Triump Ov Chaos” sme zaradili šesticu skladieb, ktoré nám prirodzene sedeli do celkového konceptu. Nové skladby, ktoré sa nevošli na “Triumph Ov Chaos” prirodzene na ne hudobne nadväzujú, avšak sú sofistikovanejšie, vyspelejšie, preto sme ich už zaradiť nechceli a povedali sme si, že ich zapracujeme do druhej kapitoly a tak vlastne vznikla myšlienka vydať trilógiu. Všetko ide prirodzene.

Povedz pár viet ku textovej stránke skladieb Triumph of Chaos.

Narakh: Texty sú úzko späté s hudbou a sú samozrejme rovnako dôležité ako hudba. Je to spôsob ako vyjadriť a zdieľať svoje myšlienky. Tematicky sa kapela pohybuje na vlnách temného nekonečna, času, kozmu a nových svetov.

V textoch pojednávame ako o temnej stránke človeka, ktorú má podľa mňa v sebe každý zakódovanú od podstaty, tak aj o temnom neprebádanom vesmíre a nekonečných možnostiach bytia v temných podobách, kolapsoch a o reinkarnácii hmoty a energie.

Texty k prvotným veciam som napísal ja, k dvom songom nám napísal texty Pavol Magál. Na nových veciach sa už textovo bude podieľať aj spevák Nrem.

Máte už zložené aj niečo, čo sa objaví na ďalších dielach trilógie?

Narakh: Áno, samozrejme. Koncept pre druhú kapitolu je už viacmenej vypracovaný, hotová je asi tretina materiálu na druhý album a stále pracujeme na nových veciach. O poslednej časti by som ešte zatiaľ nehovoril, ale aj tam už je nejaká vízia. Ide o to, že chceme aby jednotlivé albumy pôsobili ako celky a zároveň ich všetky prepojiť.

Ďalšia vec, ktorá bola spomenutá v tlačovej správe k nemu bolo to, že vyšiel len v limitovanej edícii, ale hľadáte vydavateľa, ktorý by bol ochotný vydať aj viac kusov. Ako to vyzerá?

Narakh: Áno album sme vydali na vlastné náklady v limitovanom počte. Zatiaľ nebol čas sa poobzerať po nejakom serióznom vydavateľovi, ale určite tak učiníme v najbližšej dobe. Každopádne, teraz sa je z čoho odraziť pri hľadaní vydavateľa a pre prípadnú spoluprácu do budúcna, napr. vydanie druhého albumu.

Koncerty

Prezraď niečo o pripravovaných koncertoch na podporu vášho debutu?

Narakh: Máme potvrdených pár koncertov na Slovensku, chceme do konca roka čo najviac koncertovať, ale nič špecifické zatiaľ nie je pripravené. Možno na jeseň nejakú slovenskú mini tour.

Bude vás možné vidieť aj na nejakých letných festivaloch?

Narakh: Určite by sme si radi zahrali na nejakom festivale, uvidíme či sa niečo podarí.

Plánujete aj nejaké koncertné aktivity v zahraničí?

Narakh: Zatiaľ chceme koncertovať hlavne doma a trochu sa dostať do povedomia, keďže sme nová kapela na scéne. Zahraničným koncertom sa samozrejme nebránime, uvidíme čo prinesie budúcnosť.

obrzk

Ako vyzerá civilný, mimo hudobný život členov Darktimes?

Narakh: Nič neobvyklé, práca nám zaberá dosť veľa času a vo voľnom čase sa venujeme samozrejme kapele, snažíme sa čo najviac skúšať a pracovať na sebe. Bubeník Ossa funguje ešte okrem Darktimes v ďalšej kapele Under The Skin, kde hrá s bratom.

V podstate sa dá povedať, že kapela nám zaberá väčšinu voľného času. Ja sa okrem kapely ešte zaoberám grafikou a fotením, ale v poslednej dobe to ide na vedľajšiu koľaj, práve kvôli časovej vyťaženosti v Darktimes.

Hudobná minulosť

Kedy si sa dal na cestu metalového muzikanta a ako vlastne vznikla kapela Darktimes? (inač v rámci odpovede na túto otázku by si mohol povedať par viet aj o vašich ostatných členoch – o ich hudobnej minulosti a tak)

NARAKH:

Ku gitare som sa dostal ako teenager, keď som mal asi 14 rokov. Začal som doma hodne cvičiť a učiť sa covery rôznych kapiel. Postupne prichádzali vlastné nápady a s nimi samozrejme myšlienka na ich zrealizovanie.

Pokusov založiť kapelu bolo niekoľko, aj s terajšími členmi Darktimes. Všetci sme dlhoroční priatelia s rovnakým zápalom pre hudbu. Skúšali sme dať niečo dokopy, ale vždy to na niečom stroskotalo… škola, neskôr práca a podobne.

Tak ako u väčšiny z nás, som dal gitaru bokom na istý čas. Jediný hudobne aktívny zostal Ossa, ktorý hrával v niekoľkých lokálnych kapelách. Až začiatkom roku 2013 v zime som oslovil gitaristu Nebbulusa a basáka Namtara a založili  sme Darktimes.

V trojici sme začali tvoriť prvé skladby, pomáhali sme si automatickými bicími. V tom čase, sme sa už ale obzerali po bubeníkovi. Zhruba po roku fungovania sa k nám pridal Ossa. S jeho príchodom pribudli aj nové priestory na skúšanie.

Fungovali sme už ako štvorčlenná kapela a zháňali sa po vokalistovi. Poslednou posilou bol spevák Nrem. Poznáme sa roky, chopil sa mikrofónu a zostava bola tak kompletná.

NEBBULUS:

Prvé pokusy zahrať nejaké riffy boli pred 15 rokmi, kedy som si zaobstaral prvú gitaru Jolanu Diamont I, mám ju dodnes doma a slúži mi na skúšanie. Boli aj pokusy založiť kapelu, ale vždy to stroskotalo na tom, že nie sú priestory.

Boli sme chudobní študenti, takže platiť miestnosť sme si v tom čase nemohli dovoliť. Neostávalo nič iné, len si hrávať sám doma. Potom som mal pár rokov pauzu, až kým nevznikli Darktimes.

OSSA:

K bicím som sa dostal v čase mojich prvých dotykov s Black metalom, keď som mal asi 13 rokov.  Je pár zásadných albumov, ktoré ma vtedy hudobne očarili, ale v skutočnosti vo mne “bubeníka” videl môj brat.

Keď som búchal po všetkom možnom len nie po bicích, tak mi zohnal prvú sadu na ktorej som hrával za čo som mu vďačný. Momentálne mám dve fungujúce kapely, kde v jednej hrám práve s bratom.

K Darktimes som sa pridal pred niečo vyše rokom a dá sa povedať, že hranie v Black metalovej kapele je niečo ako splnený sen

NAMTAR:

Basgitaru som si kúpil, keď som mal asi 15 rokov, bola to Jolana Iris Bass, na ktorej som sa doma učil hrať. Snažili sme sa v tej dobe založiť nejakú kapelu. Tých pokusov bolo niekoľko, avšak  boli bezvýsledné. Nasledovala odmlka a k basgitare som sa vrátil až keď sme dali dokopy Darktimes.

NREM :

Moja hudobná minulosť je úzko spätá s rokom 1996, keď som po prvý krát počul albumy “In The Nightside Eclipse” od Emperor a “Battles in the North” od Immortal. Chvíľku mi trvalo, kým som to pochopil, ale keď sa tak stalo vedel som že je to niečo, čo chcem aj ja.

Zaobstaral som si gitaru a začal cvičiť. Bolo niekoľko pokusov o založenie kapely aj s terajšími členmi, keďže sa poznáme roky. Potom nastala dlhá odmlka.

Až raz, keď sa opäť z hlbín temna v žiary mesiaca vynorili postavy a ohlásili vznik Darktimes. Tak sa aj stalo. Pridal som sa k Darktimes a chopil sa mikrofónu.

Liptov a metal

Ak mám dobré informácie, u vás na Liptove sa dobre darí metalovému žánru a koncerty sú celkom dobre navštevované je to pravda?

Narakh: Je tu dobré metalové podhubie, koncerty sú celkom slušne navštevované. Máme obrovskú podporu od domácich fanúšikov, ktorých si nesmierne vážime. Sú to vlastne všetko naši priatelia. Zdravíme LMDM! 😉

 Čím to podľa teba je?

Narakh: Neviem, ľudia sa tu asi radi bavia a podporujú undergroundové akcie, majú metal v srdciach.

Ok, tak to bol už záver. Ďakujem pekne za rozhovor a ako je u mňa zvykom, poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov Metalmania-Magazínu.

Narakh: Ďakujeme za poskytnutý priestor a zdravíme čitateľov Metalmania-Magazínu. Podporujte muziku, vidíme sa na koncertoch.

Foto:  Narakh

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/darktimesofficial
https://darktimesovchaos.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *