Darktimes – Triumph ov Chaos

Darktimes Triumph coverKde bolo tam bolo, za siedmimi horami, za siedmimi dolami a za siedmimi riekami bola jedna rozprávková krajina zvaná Liptov.

Ale ako to v príbehoch býva aj na tú prišli temné časy. Neobjavil sa však 3-hlavý alebo 6-hlavý drak, objavila sa pätica black metalistov.

Netreba sa ničomu čudovať, krásna príroda aká na severe Slovenska bezpochyby je evokuje minimálne mne podobné zameranie. A áno, treba sa zbaviť predsudkov, že black metal je len o satanizme a podobných témach.

Mystika 

Triumph ov Chaos je debutom skupiny a obsahuje 6 piesní (hľadáte symboliku?). Samotný začiatok pôsobí tajomne, možno až trochu mysticky, aby pripravil cestu prvému gitarovému riffu na albume.

Ten nepôsobí o nič menej sugestívne, samozrejme spoločne s bicími. Ale úprimne, ak by som nevedel, aký žáner kapela hrá, len čisto podľa intra by som najskôr netipoval black.

Ďalšie sekundy by ma však hneď vyviedli z omylu – viac ako solídny scream, rýchle bicie…. a ako čas postupuje dochádza aj na melodickejšie gitarové pasáže. Tie možno začuť aj na začiatku a konci druhej skladby, pomedzi to sa však na nás valí riadna smršť. S tou náložou to je podobné aj u ďalšieho člena playlistu.

Aeon Rain – Into Event Horizon

Za srdce ma ale bezpochyby najviac chytila štvrtá vec, ktorej refrén dáva ideálnu príležitosť na uľavenie si od rôznych negatívnych pocitov (myslené ako pochvala 😉 ), na čom má najväčšiu zásluhu spev, pri ktorom treba vypichnúť zmenu polôh z vyšších do hlbších a naopak. Klasická hudba a tá tvrdšia patria k sebe už peknú chvíľu, veď prečo by aj nie, ide o príjemné spestrenie, teda vo väčšine prípadov.

A tak ju použili aj Liptáci, možno trocha na škodu, že len v intre. Ak by bola použitá ako pozadie, výsledok mohol byť ešte lepší. A čerešnička na torte, posledný exemplár alebo spomalenie na koniec. A na konci ešte väčšie spomalenie, doslova až pokoj.

Viacero kapiel sa hrá na niečo, čo nie sú. Snažia sa pôsobiť agresívne ako spasitelia sveta, tí čo majú patent na rozum. Na Darktimes mi je sympatické, že sa týmto komplexom vyhli. Nehrajú sa na nič, čo by neboli. Inými slovami ich tvorba nepôsobila na mňa nútené akoby bola tvorená na silu. Všetko ide pekne, tak akosi prirodzene a kompaktne za sebou.

Celistvosť je ďalšou devízou ich CD. Ale ako som spomínal vyššie, trošku ma zamrzelo, že nevyužili trochu viac rôznych motívov a aranžmánov, a aj viac gitarových ,,vyhrávok“ by potešilo.

Nie je to tak, že by sa všetko odohrávalo na jednom bezzubom odohratom riffe, ale chvíľami mi tam jednoducho niečo chýbalo. Aby bola rovnáha v prírode, tak samozrejme veľa vecí potešilo.

Konečný verdikt

Inštrumentálna stránka, tá je ale sama o sebe na dobrej úrovni. Zase ak budem porovnávať s inými muzikantmi, pri posluchu nemáte pocit, že počúvate nejakú partiu bez talentu. Prekvapil ma aj zvuk bicích, nečakal by som až taký razantný zvuk. A už predtým spomínaný spev, ten sa taktiež podaril.

Lineup:

  • Nrem – spev
  • Narakh – gitary
  • Nebbulus – gitary
  • Namtar – basgitara
  • Ossa – bicie

Hostia:

  • Lukáš Lončík – vokál v Seduction – Cold Light Hypnosis a Darkbringer – Cursed in Time
  • Ľuboš Brtáň – outro

Tracklist:

  1. Seduction – Cold Light Hypnosis
  2. Sirius – The Dark Rebirth
  3. Pillars ov Creation – Forlorn Soul
  4. Aeon Rain – Into Event Horizon
  5. Nyx – Over My Shadows
  6. Darkbringer – Cursed in Time

Rok vydania: 2015

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
Bandcamp: https://darktimesovchaos.bandcamp.com/

Hodnotenie: 4,5

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *