Catastrofy – Zbojnícky tanec

Catastrofy Zbojnícky tanec coverZbojnícka kultúra patrí k Slovensku tak ako limity k nevlastným integrálom. Uznajte sami, náš národný hrdina so živnosťou zbojník, čo mal všetko na háku, jedna z najznámejších animovaných rozprávok je o zbojníkovi, a v neposlednom rade aj istý vysokopostavený  ,,nemenovaný“ politik sa rád oháňa valaškou. Tak prečo by si aj thrash metalisti nemohli zvoliť lúpežnícku tematiku?

Túto myšlienku si osvojili aj Catastrofy, bratislavská pätica hrajúca thrash. Že to naozaj myslia vážne dokazuje už samotný grafický dizajn, kde treba sňať pomyselný klobúk s hlavy pred jeho autorom. A teraz už k hudbe.

Hneď prvá skladba navodí tú správnu, tradične slovenskú atmosféru využitím pastierskych, horalských, junáckych…. nástrojov. Tu ma trošku zamrzelo, že kapela nevyužila tieto motívy trochu viacej, predsa len, skúsenosti so ,,slovenským folk metalom“ nemám, a verím tomu, že by to mohla byť vydarená kombinácia.

Smútok však odišiel hneď s introm druhej piesne Zbojníci apokalypsy, kde si človek uvedomí, že ani náš thrash nie je vôbec zlý. Nálož jak prasa. Samozrejme v balíku priložené aj sólo na pohladenie duše.

A aby som to nenaťahoval, po inštrumentálnej stránke sa album nesie v podobnom duchu. Čiže ak hľadáte niečo vhodné na vybúrenie, máte inšpiráciu.

Nenájdeme žiaden progresívny metal, čo sa snaží všetko hnať k ,,dokonalosti“, ktorá by možno chvíľami aj nudila. Miesto toho autori vsadili na časom overené melódie. Tým nechcem povedať, žeby ako správny lúpežníci vykrádali iné kapely, to nie, originalite sa ani tu medze nekladú.

V podstate to všetko ide strednou cestou- niečo medzi tým ,,progresom“ a pocitom, že počúvame obyčajnú skupinu bez talentu. Sú však pasáže, kedy by sa niečo viac hodilo. Ale ako som už spomenul, v prvom rade ide o riadnu jazdu, o nálož, ktorá môže kedykoľvek vybuchnúť a dostať nás tak do headbangerského tranzu.

S textami to už je trošku inak. Na rovinu, ak niekomu vadia vulgarizmy, tu ich nájde skutočne požehnane. Trúfam povedať,  že chvíľami  v kontexte aj zbytočné. Inak sú zamerané na súčasnú spoločnosť a jej problémy.

Vo väčšine prípadov však o problémoch v správaní sa ľudí k sebe navzájom. Tak napríklad kritika padne na hrdinov na internete, čo všetko kritizujú, ale sami pritom nič nevedia, na paškál sa dostanú aj predsudky, pokrytectvo kvázi vyššej vrstvy…

V piesni Zapadám prachom, môžeme nájsť istú spojitosť s doom metalom, a podobnejšími trochu temnejšími žánrami.  Čo sa teda lyricsu týka. Ančine cecky pojednávajú, no povedzme že o láske. Samostatnou kapitolou je posledná pieseň Krik a beznádej. Prečo? Na to ľahko prídete sami pri prvom vypočutí. A ešte otázka za milión. Kto je to Kazimír?

Pozitívne treba zhodnotiť prejav speváka Borisa, ktorého správne ,,šialený“ prejav stojí v mnohých pasážach fakt za to. Myslené v dobrom. Potešilo aj väčšie množstvo vokálov.

Takže ak to mám pretaviť do konečného rezultátu, s porovnaním všetkých pre a proti, vyjde mi z toho lepší priemer. 4/6

Lineup:

  • Hrdlorez Boris – spev, fujara, drumbľa, tamburína, ozembuch, párty píšťalka
  • Mastiflinta Beňo- gitara
  • Hrajruka Jano – gitara
  • Miesiželezo Mifo – basa
  • Kostilam Roman – bicie

Tracklist:

  1. Anciáša, zmráka sa! (intro)
  2. Zbojníci apokalypsy
  3. Sedlák
  4. Kazimír
  5. Bastardi spoločnosti
  6. Ančine cecky
  7. žabomyšie vojny
  8. Na detskej oslave
  9. Zapadám prachom
  10. Krik a beznádej

Vydavateľstvo: Support Underground

Rok vydania: 2015

Youtube ukážka:

Linky:
Facebook: https://www.facebook.com/catastrofy
Bandzone: http://bandzone.cz/catastrofy

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *