Nightwish – Endless Forms Most Beautiful

Nightwish Endless Forms Most Beautiful coverNiekoľko personálnych rošád u Nightwish rozdelilo fanúšikov na viacero táborov. Doteraz sú medzi nimi takí, ktorým chýba stará dobrá Tarja Turunnen z prvých počinov a napriek tomu, že jej nástupkyňa Anette Olson mala mnoho neprajníkov, sú aj ľudia, ktorí na ňu nedajú dopustiť.

Za seba však môžem povedať, že patrím práve medzi tú skupinu ľudí, ktorým veľmi nesedela. Preto som sa potešil, keď oznámili jej odchod a to, že jej nástupkyňou sa stáva Holanďanka – Floor Jansen.

Tak ako mnohí som netrpezlivo očakával album, kde kapela ukáže jej kvality. Ďalším príjemným prekvapením pre mňa bolo, keď zostavu tejto bandy posilnil aj človek menom Troy Donockley, hráč na tradičné írske nástroje a vokalista.

Šokom bola zmena na bubeníckom poste. Dlhoročného člena Jukku Nevalainena podľa jeho slov premohla ťažká insomnia, preto si dal od hrania pauzu a namiesto neho tu nájdeme hosťujúceho muzikanta – Kaia Hahta. Z hostí treba ďalej spomenúť Richarda Dawkinsa, ktorý v súvislosti s tematikou tohto diela – evolúciou, prispel hovoreným slovom.

EFMB odštartuje rýchla a energická skladba Shudder Before the Beautiful. Tá je krásnou ukážkou súčasnej formy kapely. Hneď jasne počuť typický rukopis samotného maestra, leadera Tuomasa, ktorému krásne sekunduje hlavne Empu so svojou gitarou a rytmika je tiež celkom v pohode. Čo sa týka Empua, tak ten sa tu predvedie aj s vydareným sólom, čo bohužiaľ v ostatných piesňach nebude pravidlom.

Tí, ktorí očakávali operné polohy od novej frontwomanky, ostanú sklamaní. Tá sa drží skôr v stredných a stredne vysokých polohách a tak to bude aj vo väčšine ostatných songov.

V ďalšom tracku Weak Fantasy si okrem zaujímavých vokálnych polôh Floor užijeme aj zaujímavý hlas basáka a doprovodného vokalistu Marca a taktiež folkové motívy.

No Troy sa naplno predvedie až v trojke – Élan. Aj keď ma jej singlová verzia neoslovila, o tej albumovej musím povedať, že je naozaj oveľa lepšia. Okrem príjemných folkových prvkov za zmienku stojí aj Floor. Jej hlas spolu s doprovodným vokálom Troya má zaujímavé čaro.

Prvou vecou z ďalšej tretiny CD je Yours is Empty Hope. Treba povedať, že Nightwish zložili aj lepšie veci a naplno sa tu prejaví najväčší nedostatok tejto platne, a to sú orchestrálne aranžmány. Chcelo by to viac prepracovanosti.

Nájdeme tu aj príjemnú baladičku – Our Decades in the Sun a jednu z najmelodickejších skladieb aké kedy zložili – My Walden. Opäť tu nechýba krásny Floorin spev navyše podporený zbormi, ale hlavne veľká porcia folkových prvkov. Pre mňa je jasným favoritom CD.

Z posledných piesni pred záverom tohto diela vynikne hlavne deviatka Alpenglow. Poteší aj pomalšia Edema Ruh, no titulná Endles Most of Beautiful ma zaujala najmenej. Tuomasová družina sa snažila vytvoriť zrejme veľkolepú epickú skladbu, no jej výsledok je pomerne rozpačitý.

Pred záverom tu budeme mať ešte celkom vydarenú inštrumentálku The Eyes of Sharbat Gula, ktorá je akoby úvodom k záverečnej, skoro až 24 minútovej piesni, nazvanej The Greatest Show on Earth. Tá bola pre túto partu, určite veľkou výzvou. Osobne si však myslím, že jej zaradenie na tento nosič bolo dosť zbytočné. Mám síce rad aj dlhšie veci (Keeper of the Seven Keys, Rime of the Ancient Marriner), ale toto sa podľa mňa skôr nevydarilo.

Konečný verdikt: Pomyselný krst ohňom pre Floor dopadol celkom dobre. Aj keď sa nešplhala až k operným výškam, hlasové polohy v jednotlivých songoch jej nadmieru svedčia, aj keď by mala na viac.

Verím, že na ďalšom albume s ňou nám ukáže ďalšie poklady, čo v sebe skrýva a že nám táto fínsko-holandsko-anglická kapela ponúkne aj o niečo prepracovanejšie aranžmány.

Lineup:

  • Floor Jansen – spev
  • Emppu Vuorinen – gitary
  • Marco Hietala – basa, vokál, akustické gitary
  • Troy Donockley – gajdy, píšťaly, bodhran, bouzouki, vokál
  • Tuomas Holopainen – klávesy, klavír

Hostia:

  • Kai Hahto – bicie
  • Metro Voices- zbor
  • Pip Williams – orchestrálne aranžmány
  • Richard Dawkins – hovorené slovo

Tracklist:

  1. Shudder Before the Beautiful
  2. Weak Fantasy
  3. Élan
  4. Our Decades in the Sun
  5. My Walden
  6. Endless Forms Most Beautiful
  7. Edema Ruh
  8. Alpenglow
  9. The Eyes of Sharbat Gula (instrumental)
  10. The Greatest Show on Earth

Rok vydania: 2015

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
Web: http://nightwish.com/
Facebook: https://www.facebook.com/nightwish

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *