Rock pod Kameňom (Iné Kafe, Horkýže Slíže, Dymytry…); 6. august 2015

Rok uplynul ako voda a v dňoch 6.,7., 8. august sa do najvýchodnejšieho kúta Slovenska opäť zišli milovníci rockovej a metalovej muziky, aby si v nádhernom prírodnom prostredí, v areáli Sninských rybníkov užili už 13. ročník rockového festivalu Rock pod Kameňom.

Organizátori sa rozhodli pokračovať v tradícii, ktorá začala v roku 2013 a pre divákov bol okrem tradičných dvoch dni prichystaný úvod do festivalu už počas štvrtka. Do areálu som došiel asi pol hodiny pred začiatkom, ktorý bol stanovený na sedemnástu hodinu.

Opäť musím oceniť rýchle vybavenie. Menšia zmena bola ohľadom subjektu, ktorý mal na starosti predaj stravy. Tento rok ním bola známa firma Metro.  Kvalite to však neubralo, ponuka bola dostatočne bohatá a celkovo jedlo bolo kvalitné. Pochváliť treba aj pivo (tenokrát Zlatý Bažant). To bolo príjemným osviežením počas celých troch mimoriadne horúcich dní. Poďme však k programu:

Na úvod sme tu mali humenských alternative/post hardcoristov  Stepaside. Minimálne za seba poviem, že na mňa bohužiaľ moc pozitívny dojem nespravili. Ich muzikantskému remeslu sa síce nedá nič vytknúť, no hudba tejto party pôsobila veľmi fádne. Je to síce ich spôsob vyjadrenia, na otvorenie takého podujatia by sa skôr hodilo teleso, ktorého hudobná produkcia by mala v sebe o niečo väčšiu iskru.

>stp

Napríklad niečo na spôsob nasledujúcich pop punx S.P.L.N. Aj im by sa síce dali vytknúť isté veci (napr. nie príliš veľká originálita), no nechýbala im správna dávka energie a členovia sa snažili aj o akú takú pódiovú show.

sp<

Pre ďalších, recesistov z BijouTerrieru, to bola premiéra na tomto festivale. A keďže ten deň vystupovala aj ich spriaznená banda – Horkýže Slíže, využili to k tomu, aby sa na pódiu s nimi objavil aj samotný Kuko. Tomu sa zrejme veľmi páčilo publikum a atmosféra, tak neodolal a spravil tzv. stagediving (videl som komentáre typu: nebudem sa par dni umývať, keďže som Kuka držal za nohy 🙂 ).

bit

Zábava ako tradične pokračovala aj pri Iné Kafe, ktorí sa netaja veľkými sympatiami k RPK a k východu ako takému. Nechýbali staré hity (Prečo je to Tak, Vianoce) no bolo niečo aj z posledných CD.

ika

Vystúpenie ďalších – Horkýže Slíže, bolo pojaté ako let. Na úvod nás privítala krásna letuška so svojimi inštrukciami v slovenčine a angličtine (Oral sex is forbiden“ – fajčenie je zakázané 🙂 ).

hos-letVtipné hlášky zneli počas celého ich setu. Okrem iného v začiatku avizovali aj špeciálneho hosťa – dychovku Pičinčanka z Pičína (neuveríte ale takáto obec skutočne existuje – https://cs.wikipedia.org/wiki/Pi%C4%8D%C3%ADn 🙂 ), ale tí nakoniec nevystúpili (údajne kvôli holdovaniu alkoholu, čo im vytkol Kuko 🙂 ) Podobne ako u predchádzajúcich aj tu nechýbala dobrá zábava a skladby či už novšie (Líza a Wendy) alebo aj tie staršieho dáta (Traja spití roboši, Mala žužu…). Trochu ma sklamalo, že nenaznel cover hitovky System of a Down Chop Suey (J**ať) alebo známa paródia na rap/rnb scénu RNB Soul.

hoka

Na úplný záver bola nachystaná jedna z najpopulárnejších českých metal kapiel súčasnosti – Dymytry, známa vystupovaním v maskách. Do nich som vkladal veľké nádeje a tie sa viac menej splnili. Napriek neskorému času (23:15, 0:15) dokázali publikum rozoskákať a na záver mnohí si odniesli s nimi spoločné foto. Čo sa týka piesní odzneli napr. Z pekla,  Média a bolo vyhovené aj žiadosti o Stražní věž.

Dymo

Celkovo úvodný deň 13. ročníka festivalu hodnotím ako vydarený. Osobne som síce očakával o niečo vyššiu účasť, no to sa počas ďalších dni upravilo (o tom si povieme v pokračovaní).

Za foto ďakujem Mariánovi Mikovi 😉 (https://www.facebook.com/marianmikaphotography)

Pokračovanie (2. deň)

One thought on “Rock pod Kameňom (Iné Kafe, Horkýže Slíže, Dymytry…); 6. august 2015”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *