Rozhovor s Ferrym Sarkom a Romanom Madejom z Wastage zo dňa 10.10.2015

wastage

Košickým hardcore/thrasherom Wastage sa podarila neuveriteľná vec. Ich debutový full album Slave To The System čoskoro vyjde v USA. Okrem toho si už o pár týždňov zahrajú v Košiciach pred legendárnymi speed/thrashermi S.D.I. Viac o albume, koncertných aktivitách porozprávajú dvaja členovia, basák Ferry Shark a zopár viet povie aj autor hudby, gitarista Roman Madej.

Zdravím Ferry a Roman. Ste zakladateľmi skupiny WASTAGE… Váš nový album Slave To The System, bude čo nevidieť vydaný aj v USA. Na úvod by som sa spýtal, ako sa to podarilo?

Ferry Sark: Zdravím… Rozposlali sme náš album na posúdenie pár vydavateľstvám. No a prišla ponuka od Sliprtick records. Po dlhom dolaďovaní zmluvných podmienok sme koncom minulého mesiaca zmluvu podpísali, z čoho sa veľmi tešíme.

Predstavte trochu vydavateľstvo, v ktorom bude vydaný.

Ferry Sark: Sliptrick Records sa zaoberajú obchodom s hudobnými nahrávkami a vydavateľskou činnosťou. Majú ústredie so sídlom v Indiane, USA, zatiaľ čo štyri rôzne operačné základne sa nachádzajú v Lotyšsku, Švédsku, Taliansku a Japonsku. A vo všetkých týchto krajinách bude náš album dostupný.

Čo sa týka zahraničia, tak ak mám správne info s Wastage ste hrali iba u našich susedov (Maďarsko, Česká republika). Chystáte na druhý rok aj výjazdy niekam ďalej (aby tento album a Vás ako kapelu spoznal aj vzdialenejší svet)?

Ferry Sark: Áno chystáme sa už tento rok… Chystáme sa na turné s výbornou poľskou kapelou THY DISEASE. Je to predkapela Gojiri v Poľsku. Tešíme sa na túto akciu, ako aj na ďalšiu spoluprácu s nimi. V podstate toto turné nám pokryje celú klubovú sezónu 2015-2016.

Popíšte vlastnými slovami tento album.

Ferry Sark: Sila, energia, údernosť…. 😉

Mohli by si rozobrať aj jeho hudobnú stránku?

Roman Madej: Zdravím čitateľov Metalmania-Magazínu… Tato otázka je pre mňa ako tvorcu hudby obzvlášť zložitá, ale pokúsim sa na ňu odpovedať. Takisto nerád škatuľkujem žánre, ale určíte si každý všimne, že to všetko má základy v thrash metale. Na druhej strane Bohušov spev túto hudbu posúva niekam inam, bližšie ku hardcoru, kde nás už poniektorí fanúšikovia aj radia. Možno sa v nej občas objavia aj prvky groovemetalu, ale otázku žánru by som radšej nechal na kritikov a fanúšikov, hoci si osobne myslím, že to v hudbe nie je vôbec podstatné.

Skladby na tomto albume vznikali asi dva roky, takže určite je tam počuť aj rozdielnosť medzi nimi. Pôvodné thrashmetalové postupy sa postupne menili, skladby sa skrátili, získali na údernosti, čo je aj náš cieľ, hrať ten core. Ďalšou našou špecialitou je hlboké podladenie na tón A, niekde až E, o oktávu nižšie ako klasické ladenie, čo dáva našej hudbe osobitý výraz.

Keď ho tak počúvam, tak mám pocit, že oproti debutu je to veľký kvalitatívny posun (hlavne, čo sa týka rytmiky, ale aj rífov). Čo ty na to?

Roman Madej: Oproti EP Right Now je samozrejme na Slave to the System počuť veľký rozdiel vo zvuku, ale samozrejme aj hudobný posun. Kapela sa vyvíja, je to živý organizmus. Každý z nás dáva do toho niečo svoje. V tejto zostave okrem bubeníka Mira, ktorý sa k nám pripojil minulý rok v lete,  sme hrali 6 týždňov a hneď sme mali odvahu nahrať 4 skladby, čo sme stihli za víkend.

Nový album sme nahrali po vyše roku a pracovali sme na ňom podstatne dlhšie. Takisto sa dlho jednalo o tom, kde bude prebiehať mixing a mastering. Nakoniec album získal agresívny a moderný zvuk, takže výsledok je dúfam solídny, ale zas to nie je otázka na mňa. Takže uvidíme, aký bude ohlas, keďže o pár dní vyjde oficiálne.

Osobne ma zo skladieb zaujali kúsky ako Slave to the system, No Way Out a You Can Stop Me. Môžte už teraz povedať či budú znieť na vašich koncertoch?

Ferry Sark: Určite áno, keďže celé turné je venované podpore albumu.

Zhliadol som niekoľko plagátov s motívom chystaného turné. Mohol by niekto z Vás prezradiť podrobnosti?

Ferry Sark: Áno, chystáme sa na turné po Slovenku a po Poľsku. Na jar zas pripravujeme Maďarsko a Ukrajinu. Tešíme sa hlavne na leto, kde máme pripravené Open air festivaly v Českej republike, v Maďarsku a uvidíme, čo pre nás pripraví náš vydavateľ 😉

Jedným z najväčších podujatí, kde tento rok vystúpite bude nepochybne košický koncert nemeckej legendy S.D.I. Čo by ste k tomu povedali? (podrobnosti ako sa vám to podarilo vybaviť atď…)

Ferry Sark: Dostali sme ponuku z Maďarska zahrať si s nimi v Debrecíne na ich koncerte. Potom prišiel nápad zavolať ich do Košíc. Oni si vypočuli našu hudbu, organizátor v Debrecíne im poskytol o nás informácie a na základe toho sme dostali od S.D.I. mail, že sú pripravení s nami spolupracovať…

Je to veľká česť zahrať si s takou legendou a veľmi sa na to tešíme.

To bola záverečná otázka. Tak ako tradične, ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov webu Metalmania-Magazín 🙂

Ferry Sark: Ďakujeme za rozhovor, ďakujeme Metalmania-Magazínu za podporu scény a všetkým, ktorý podporujú scénu tým, že chodia na koncerty.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/WastageSK
http://www.bandzone.cz/wastage

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *