Iron Maiden – The Book of Souls

Iron Maiden The Book cover

Iron Maiden The Book coverJedným z najväčších tohtoročných sviatkov na svetovej heavy metalovej scéne bolo vydanie v poradí 16. štúdiového albumu žijúcej legendy Iron Maiden s názvom  The Book of Souls. Vzhľadom na to, že ide o pomerne zložitý materiál – recenzia prišla až dnes (týmto by som sa rád ospravedlnil všetkým, čo ju očakávali o niečo skôr).

Daný nosič je výnimočný viacerými vecami. Pred začatím práce na ňom Bruce prekonal rakovinu jazyka a navyše je to najdlhší materiál v histórii kapely (zrejme preto vyšiel ako dvojalbum).

Pozrime sa na jeho obsah

Prvý song ma názov If Eternity Should Fail. Bohužiaľ patrí k skladbám, kde  sa prejaví najväčší nedostatok celej nahrávky… Ním sú motívy použité pri starších piesňach. Podobným neduhom trpí aj dlhočizná štvorka The Red and the Black.

Dvojka Speed of Light, spolu s The Great Unknown, When the River Runs Deep, Death or Glory, Shadows of the Valley, Tears of the Clown,  reprezentuje modernú tvár kapely, ako ju poznáme od kultového comebacku Brave New World. Rýchle tempo, nápadité riffy, melódie a typický Brucov spev. Spomínaná pliaga, ktorou tento rok prešiel sa našťastie na jeho hlase neprejavila.

Dlhšie kompozície

Čo sa týka dlhších kompozícií, tak okrem spomenutých If Eternity Should Fail a The Red and the Black tu budeme mať aj  osemnásť minútovú Empire of the Clouds a titulnú The Book of the Souls. Na ne som si najprv nevedel zvyknúť, no po viacerých vypočutiach sa to napravilo.

Najviac zaujala prvá spomenutá (autor Bruce Dickinson). V nej okrem iného boli použité aj nástroje ako klavír a husle, čo nie je u týchto pánov zvykom. V druhej zmienenej využili o čosi tradičnejšie nástroje (gitary, basa, bicie, klávesy), zaujme však zaujímavými melódiami a nechýbajú ani typické rytmické zvraty, na aké sme u tejto party zvyknutí.

Špeciálnu zmienku si zaslúži aj baladická Man of Sorrows. Vďaka jej atmosfére a textu ju radím k tomu naj, čo títo muzikanti v posledných rokoch vytvorili. Určite si ju zamilujete aj vy.

Záverečný verdikt

Na záver treba povedať, že aj keď celkovo je The Book of Souls o niečo ťažším materiálom na počúvanie, určite mu treba dať šancu. Len škoda tých opakovaných motívov. Preto bude celkove hodnotenie 4,5.

Lineup:

  • Bruce Dickinson – spev, klavír 11
  • Dave Murray – gitary
  • Adrian Smith – gitary
  • Janick Gers – gitary
  • Steve Haris – basa, klávesy
  • Nicko McBrain – bicie

Hostia:

  • Michael Kenney – klávesy

Tracklist:

Disc 1:

  1. If Eternity Should Fail
  2. Speed of Light
  3. The Great Unknown
  4. The Red and the Black
  5. When the River Runs Deep
  6. The Book of Souls

Disc 2:

  1. Death or Glory
  2. Shadows of the Valley
  3. Tears of a Clown
  4. The Man of Sorrows
  5. Empire of the Clouds

Rok vydania: 2015

Vydavateľstvo: Parlophone

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.ironmaiden.com/
https://www.facebook.com/ironmaiden
https://www.instagram.com/ironmaiden/
https://www.youtube.com/ironmaiden

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *