Biff Byford (Saxon) – ,,Bude to veľké turné, ktoré vám nakopne prdele”

biff byford spevak

biff byford spevakOkrem Iron Maiden sa tento rok prihlásila s novým albumom ďalšia z veľkých metalových legiend Saxon. Napriek prípravám na veľké turné si Biff Byford našiel čas a zodpovedal na niekoľko položených otázok.

Zdravím Biff. Ako by si opísal fanúšikom zo Slovenska vašu novinku Battering Ram, kedy začali vznikať skladby naň?

Biff Byford: Minulý rok sme začali písať skladby…  Keď začalo nahrávanie, mali sme zloženú väčšinu songov a boli o niečo metalovejšie ako na posledných albumoch. Keď sme to robili, snažili sme sa udržať na takejto téme a nechceli sme veľmi odbočovať.

Mám pocit, že oproti minulosti si šiel viac do výšok. Čo ty na to?

Biff Byford: Nie som si toho vedomý. Možno je to kvôli tomu ako sú spravené jednotlivé piesne. Nepotreboval som meniť hlas, išlo to prirodzene.

Okrem tradičných rýchlych vecí ako Battering Ram, The Devils Frootprint ma upútala pomalšia vec – pomerne netypická Kingdom of the Croos. Mohol by si k nej povedať niečo viac?

Biff Byford: Kingdom of the Cross… Napísal som poem o prvej svetovej vojne a tento rok je sté výročie jej konca. Hovorí sa tam o oboch stranách, o všetkých mužoch a ženách, čo zomreli.

Chystané koncerty

Porozprávaj niečo o chystanom turné.

Biff Byford: Bude to veľké turné, ktoré vám nakopne prdele 🙂 , pretože sa všetci veľmi dobre poznáme  a vždy je lepšie a oveľa ľahšie hrať s niekým, koho poznáte a koho máte radi.

Čo sa týka Slovenska tak som videl, že sa na ďalší rok objavíte aj v Bratislave. Je šanca, že by ste sa objavili aj v nejakom ďalšom meste?

Biff Byford: Možno budúci rok. Úprimne povedané, záleží to od agenta. On nám povie, kde máme ísť.

saxon kapela

Osobné otázky:

Čo robia členovia kapely, ak si chcú oddýchnuť od muziky?

Biff Byford: Tešia sa z voľného času. Ja medzi jednotlivými turné pracujem v štúdiu na niečom novom 🙂

Máš nejaký špeciálny spôsob, ako sa udržať v tvojom veku vo forme?

Biff Byford: Pokúšam sa žiť zdravo, ale poteším sa poháru červeného vína, užívam si prírodu, vidiek a často chodím von. Mám rodinu, ktorá je so mnou.

Minulosť-prítomnosť

Vo svojom hudobnom živote si toho už mnoho zažil. Čo považuješ za svoj najväčší úspech a ktorá z vecí ťa najviac mrzí?

Biff Byford: Nič neľutujem. Som veľmi rád, že sme stále silní a fanúšikovia nás podporujú a chcú vidieť.

Ako hodnotíš súčasný stav rock/metalovej scény u vás v Británii?

Biff Byford: Je to dobré. Sú tu nejaké výborné kapely a veľa rozmanitej hudby.

Niektorí ľudia považujú veci ako ohlásený koniec Black Sabbath za predzvesť súmraku podobnej muziky. Čo si myslíš ty? Je šanca, aby sa aj v súčasnej dobe objavili kapely s úspechom ako Iron Maiden, Judas Priest alebo Saxon?

Biff Byford: Neviem, čo príde, keď odídu. Niektoré z mladších kapiel budú musieť obstáť v skúške času, ale veľa z nich je dosť silných, aby prežili niekoľko ďalších rokov.

No, ok Biff, tak toto bola posledná otázka. Ďakujem za poskytnutý rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre slovenských fans.

Biff Byford: Dúfam, že sa uvidíme na Slovensku na ďalší rok. Vždy ste boli skvelé publikum a podporovali ste nás. Ostaňte pri rocku a nestrácajte vieru 🙂

Foto: Ute Kromrey

Za spoluprácu na článku ďakujem Adymu Hnatovi 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.saxon747.com/
https://www.facebook.com/saxon/
https://www.instagram.com/saxon.official/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *