Serenity, Rage, HammerFall; 7.12.2015; Košice – Club Colloseum

7. a 8. decembra sa uskutočnili podujatia, ktoré mali byť veľkým sviatkom pre milovníkov tradičného power/heavy metalu. Hammerfall + Rage spolu so supportom v podobe formácie Serenity si po dlhšom čase opäť spomenuli na Slovensko a zavítali dokonca do dvoch miest – Košíc a Žiaru nad Hronom. S fotografom Stephenom a kamošom Peťom sme sa zúčastnili prvej zastávky – v Košiciach.

Spomínaný koncert sa bohužiaľ nezaobišiel bez problémov. Keďže predpredaj lístkov nešiel podľa predstáv, musel byť na poslednú chvíľu presunutý.

Namiesto pôvodne plánovanej haly Cassosport sa uskutočnil v clube Collosseum. Čo už, tradičné power metalové stálice sa nám pomaly ale isto presúvajú do pomyselného undegroundu (ako nemám rad to slovo 😀 ). Snáď sa objavia borci, čo to zvrátia. Ale ak by som mal účasť hodnotiť ,,klubovou optikou“, tak by nebolo čo vytknúť.

Slušný úvod

S vyššie uvedeným faktom zrejme súvisela aj posunutá doba vpúšťania. Zo spomínaných predskokanov sme stihli len par záverečných skladieb. Išlo o ľahko nadpriemerný power so symfonickými prvkami. Publikum dokázali osloviť, a taktiež aj mňa (aj keď na CD moc nezaujali).

serenity collosseum 2015

Ide do tuhého

Prvým kúskom Rage bola Black in Mind z rovnomenného albumu (1995), ktorého skladby tvorili polovicu setlistu (End of All Days, Shadow out of Time). Od začiatku bolo vidno, že ide o mimoriadne skúsených muzikantov, čo si na scéne už čo to prežili. Nováčikovia, venezuelský gitarista Marcos Rodríguez a grécky bubeník Vassilios “Lucky” Maniatopoulos sa taktiež nedali svojimi výkonmi zahanbiť.

Už teraz sa teším na nové songy v tejto zostave. Svoju prítomnosť v klube si nesmierne užívali a nadšenie preniesli aj na obecenstvo. Jedinú výhradu si dovolím uviesť k nie príliš šťastne nazvučenému doprovodnému Marcosovmu spevu.

rage koncert 2015

Zlatý klinec večera

Po nich nasledovala dlhšia prestávka určená na prípravu scény pre druhú z hviezd – Švédov HammerFall. Aj napriek trochu stiesneným podmienkam nám ponúkli kvalitnú show (masívne dymové a svetelné efekty), čo bolo vidieť už na začiatku (Hectors Hymn, Any Means Necessary).

Celkovo v setliste prevažovali staré overené hity – Renegade, Heeding the Call… Samozrejmosťou boli aj špičkové hudobné výkony, či už po vokálnej alebo inštrumentálnej stránke. Joacim svoje kvality predviedol aj v preslovoch medzi skladbami, nechýbali vtipné poznámky, zároveň však jeho pokec nebol zbytočné dlhý (ako u niektorých jeho speváckych kolegov 😉 ). Nechýbalo tu správne naladené publikum (chvíľami tak hlasné, že muzikantov na pódiu bolo ledva počuť).

Opäť musím uviesť aj dve výhrady. Prvou by bolo nazvučenie zborových spevov (dalo sa aj lepšie) a zo setlistu mohli vynechať to inštrumentálne medley. Radšej mohli zahrať jednu, resp. dve celé skladby (aj keď to gitarové sólo na úvod bolo celkom v pohode). Ako prídavok poslúžili Bushido a jedna z najväčších hitoviek – Hearts on Fire.

hammerfall collosseum 2015

Záver

Napriek nižšej účasti oproti očakávaniu išlo o nesmierne vydarenú akciu – skvelé power metalové zakončenie roka 2015. Ja ako tradičné ďakujem všetkým zúčastneným, usporiadateľom, ktorí sa nevzdali napriek komplikáciám a aj Stephenovi za foto 🙂

Galéria:

Serenity:

Rage:

Hammerfall:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *