Wastage – Slave To The System

wastage-stsÁno, veľmi dobre viem, že sa budem opakovať. Ale keďže sa jedná o matku múdrosti, tak mi to hádam odpustite. Hardcore nie je práve žáner môjmu srdcu blízky. Thrash však už áno, a tak, keď sa tieto dva žánre spoja, výsledok môže byť viac než zaujímavý. A tak sa ku mne dostalo Cd Slave To The System.

Na vine je skupina Wastage  z Košíc, ktorým  sa podaril husársky kúsok. Ich  prvé full CD vyšla pod hlavičkou amerického vydavateľstva Sliptrick Records. Celkom pekné, nemyslíte? Poďme teda k jeho obsahu.

Hneď prvá Away from darkness, navodí smer, ktorým sa celá nahrávka bude uberať. Rýchle tempo, song nabitý energiou, ,,hryzúce“ riffy, jednoduchá štruktúra skladieb a minimum melodiky. V podstate všetky skladby sa odohrávajú podľa tohto vzorca.

Čiže aj druhá, titulná, je na tom podobne. Obidve mi bohužiaľ sadli najmenej, čo je možno trochu paradoxné, keďže väčšinou to býva naopak.

Srdcovkou na prvý posluch sa však okamžite stala No way out. Za obe chlopne ma chytila pasáž približne v strede hitovky, s poriadne podladenými gitaram, silne evokujúce Korn. Presne takéto niečo mám rád. Zásah do čierneho za 150 bodov zo 100. Pre zmenu v Ham-let  ma zaujalo podarené gitarové sólo. Ďalšia výborná vec bola I´walk alone (nič pre fanúšikov Liverpoolu že?).

Posledné miesto v mojom srdiečku si našla Let me go. Tá zrejme najlepšie zo všetkých popisuje album ako celok, obsahuje všetko popísané vyššie a ak by som mal vybrať nejaký pilotný singel z Cd, tak by moja voľba padla práve na tento kúsok.

Všetky piesne sú jednoznačným a priamym ťahom na bránku. Nemajú v sebe zakomponované kadejaké komplikované štruktúry alebo rôzne aranžmány na spestrenie… Sú jasnou voľbou do kotla na koncertoch, kde rozprúdia zábavu hádam vždy a za každej situácie.

Čo mňa osobne veľmi potešilo sú práve gitary, nie ani tak sóla (ktoré sú mimochodom veľmi podarené) ako riffy, riffy, riffy. Plus nejaké tie pasáže s podladenými inštrumentami.

Texty. Ako napovedajú samotné názvy piesní, tak sú všetky v angličtine, čo je len dobré, nakoľko si myslím, že Wastage má určite potenciál preraziť aj za hranicami, o čom svedčí aj súčasné turné so zastávkami na Slovensku a v Poľsku.

A ešte posledné, spev. Bohuš možno nemá najväčší rozsah v strednej Európe, ale spieva presne tak, ako to pasuje do partov týchto Košičanov. Jeho prejav je poriadne nasr….dený, možno ešte nejaký ten growl na spestrenie by potešil 😀

Takže nejaké zhodnotenie na záver. Ocenil by som väčšiu rôznorodosť celého albáča, no na druhej strane, to čo vytvorili je vo väčšine prípadov veľmi podarené a chytľavé.

Ak sa kapela bude učiť z vlastných chýb a tvrdo makať, tak za pár rokov môže byť veľmi populárná (a nie len na Slovensku 😉 )

Za Slave to the system 4,5/6.

Lineup:

  • Bohuš Michalko – spev
  • Roman Madej – gitara
  • Jozef Daraš – gitara
  • Fery Sarkozi – basgitara
  • Miro Szeman – bicie

Tracklist:

  1. Away From Darkness
  2. Slave to the System
  3. Game
  4. No Way Out
  5. Ham-let
  6. You Can´t Stop
  7. Right Now
  8. I Walk Alone
  9. Nobody
  10. Let Me Go
  11. Confidence

Rok vydania: 2015

Vydavateľstvo: Sliptrick Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/WastageSK/
http://bandzone.cz/wastage

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *