Khadaver – Exstinctio Mundi

Khadaver Exstinctio coverRok sa s rokom zišiel a miesto mojej obľúbenej jesene zaujalo vianočné obdobie. K týmto sviatkom už akosi patria aj darčeky a riadne nádielky. Pekný balíček sme dostali aj od slovenskej hudobnej scény, keď práve v roku 2015 vyšlo množstvo kvalitných hudobných nosičov. Nechcem teraz bilancovať, avšak ku koncu roka sme sa dočkali aj CD od prešovských Khadaver.

Tí svoj príbeh začali v roku 2006.  Exstinctio Mundi je v poradí už ich druhý album (ak nerátam EPčka). Žáner – industrial, čomu dosť napovedá samotný obal (mimochodom veľká pochvala pre grafika), ale aj imidž hudobníkov. Tak sa poďme na to celé pozrieť bližšie.

Prvá vec Zeroborn nastolí vzorec pre celú platňu, plus smer akým sa bude vyvíjať – hlavne gitarové pasáže sú doplnené elektronikou. Všetko sa pekne dopĺňa a vytvára tak perfektný dojem a skvelú atmosféru v strednom tempe. A ešte k tým gitarám. Ak by niekto očakával jednoliaty riff, kolo ktorého sa to bude celé točiť, je na omyle. Melodické časti sa striedajú s tvrdými riffmi. Dočkáme sa samozrejme aj gitarových sól.

Spev lídra Nihila by obstál aj v tvrdších a temnejších žánroch, chvíľami mu fakt len minimum chýba k screamu, ala black metal (a niekedy možno aj tú hranicu prekročí). Druhá skladba Gods-RW  využíva už aj aranžmány klasickej hudby, čo opäť len kvitujem a považujem za skvelé spestrenie. Via Aeons And Cosmos už trochu spomalí, viac menej to celé prebieha, ako som spomínal vyššie.

Mojou okamžitou láskou sa stalo Incipit Futurum (kto uhádne, prečo som si spomenul na Gorgoroth?).  Celé to začne príhovorom ako od rozhlasového moderátora, ktorý nás pripravuje na azda najrýchlejšiu a najenergetickejšiu pieseň na celej nahrávke. Verím tomu, že na koncert slúži ako správna spúšť na fanúšikov.

V nasledujúcej Divine Data Corrupted potešila krátka akustická pasáž na spestrenie. Posledná vec, ktorú by som konkrétne vypichol je titulný song, kde ma zaujala jeho monumentálnosť. Možno to je len môj osobný pocit a dojem z neho, ale určite pochvala z mojej strany.

A teraz ešte nejaké to zhodnotenie ako celku. Vyššie som spomínal, že celá nahrávka sa odohráva podľa istého vzorca. Za týmto tvrdením si aj stojím, ale aby nevznikli nedorozumenia, hudba nepôsobí sebavykradajúco, naopak každá songa je originálna, plná skvelých nápadov.

Albáč má silný kompaktný dojem – jeho obrovskou devízou je atmosféra. Udržiava ju od prvej sekundy, až po poslednú. Inštrumentálnej stránke je taktiež ťažko niečo vytknúť, do ,,tvrdého metalu“ je skvele zakomponovaná elektronika a iné aranžmány. Taktiež spomínané motívy klasickej hudby sú tam bežné.

Poznám prípady, keď sa snaha o progresivitu a o nejaké silné emočné vyjadrenie svojho ja hudobníkmi, skrz elektroniku dopadlo katastrofálne, tu to však absolútne nehrozí.

Texty. Nejdem sa tváriť, že som najmúdrejší človek na svete na rovinu poviem, že som ich možno nepochopil správne. Ak by však predsa len niekoho zaujímal môj názor v tomto smere, tak by som ich priradil k téme, nie práve ružovej budúcnosti a duchovna. Ak sa mýlim, tak sa ospravedlňujem.

A ešte jedna malá poznámočka. Chválil som obal CD a rovnako treba pochváliť aj booklet, ktorý je plný skutočne krásnych kresieb.

Takže, ak to mám už konečne zhrnúť do konečného rezultátu, musím vás varovať. Dávajte si pozor, máme dočinenia s veľmi kvalitnou skupinou, ktorá to určite dotiahne ďaleko.

Lineup:

  • Nihil Nix – spev, gitary, klávesy, sample
  • Feral Inferis – gitary
  • Luxin Tenebris – bicie

Tracklist:

  1. Zeroborn
  2. Gods-RW
  3. Via Aeons And Cosmos
  4. Episteme Finite
  5. Progress Through The Firepower
  6. I.T.N.O.F.
  7. Incipit Futurum
  8. Divine Data Corrupted
  9. Bionic Industries
  10. Exstinctio Mundi

Rok vydania: 2015

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
http://khadaver.com/web/
https://www.facebook.com/khadaver
http://bandzone.cz/khadaver
https://khadaver.bandcamp.com/

Hodnotenie: 5,5/6

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *