Rozhovor s Róbertom Rumanom z Morny zo dňa 30.12.2015

rob-profoPo poslednej tohtoročnej recenzii tu budeme mať aj posledný tohtoročný rozhovor. Keďže kapela Morna z Novej Dubnice vydala 14. decembra vynikajúci nadžánrový album Nuisance, človekom ktorý odpovedal na otázky bude Róbert Ruman – ich spevák a gitarista. Dané CD patri k tým dielam, pre ktoré sa oplatí byť hrdý na našu scénu.

Zdravím Robo. Na úvod by som ťa poprosil o pár slov o vašom novom albume Nuisance. Ako by si ho predstavil niekomu, čo o kapele Morna v živote nepočul?

Róbert Ruman: Nuisance je naším druhým „full-lenght“ albumom. Je to nahrávka o ktorej si dovolím tvrdiť, že je vystavaná tak, že dokáže zaujať širšie spektrum poslucháčov ako prvý album A Tale of Woe. Je možno trošku náročnejšia na prvý posluch, ale na druhú stranu je tam množstvo nových prvkov, ktoré nie sú úplne typické pre death metal, alebo metal vo všeobecnosti. Myslím, že každý kto počúva hudbu a premýšľa nad ňou, by na tomto albume našiel momenty, ktoré v ňom zarezonujú.

Ďalej sa spýtam – ako sa Vám vlastne podarilo dať dokopy tak rôznorodý a dovolím si povedať nadžánrový materiál, ktorý na našej scéne už dlho nevznikol?

Róbert Ruman: Je to výsledok nie náhodného procesu. Pri tvorení každej skladby sme už na začiatku, pri prvom riffe, mali predstavu kam sa má skladba vyvinúť, alebo ako má fungovať. V podstate sme vedeli aký album chceme urobiť a myslím, že sa nám to do veľkej miery podarilo. To aký je rôznorodý, je zrejme dôsledkom toho, že každý z nás je zvyknutý takúto hudbu počúvať a preto ju aj chceme tvoriť a hrať. Mňa osobne to odjakživa ťahalo skladať hudbu, ktorá sa nedrží už zabehnutých koľají. Proces tvorby ponúka nekonečné množstvo možností, bola by škoda ich nevyužiť. Okrem toho som veľmi rád, že niekto použil slovo nadžánrový, vlastne mi to dosť lichotí 🙂 Ak takto Nuisance na niekoho pôsobí, znamená to, že tá nahrávka funguje tak, ako bola zostavená.

Zazrel som, že naň boli pozitívne ohlasy zo zahraničia. Mohol by si povedať niečo viac?

Róbert Ruman: Kontaktovala nás redakcia jedného amerického magazínu, že by nám zrecenzovali album, dúfame, že text bude čoskoro publikovaný, keďže nejaké prvé dojmy už od nich dorazili. Ďalej nás jeden juhoamerický metalový portál zaradil s albumom Nuisance medzi najlepšie death-metalové nahrávky roku 2015. Viac ohlasov spoza hraníc zatiaľ nemáme, ale dúfam, že sa to čoskoro zmení.

Obidva albumy – aj debut, aj aktuálny ste si vydávali sami ak sa nemýlim. Neuvažovali ste o nejakom vydavateľstve (napr. aj zahraničnom)?

Róbert Ruman: Uvažovali a do budúcna určite nejakú spoluprácu s vydavateľstvom plánujeme, ale v prípade tohto albumu sme sa ešte zhodli, že to zastrešíme sami. Nielen vydanie, ale aj celý proces nahrávania a postprodukcie sme riešili na vlastnú päsť. Povinnosti a nevyhnutné veci ohľadom nahrania a vydania sme si rozdelili, keďže každý sme šikovnejší v niečom inom.

Máte naplánované nejaké to veľké turné na jeho propagáciu?

Róbert Ruman: Naplánované zatiaľ nie, ale v pláne určite je.

Sú v pláne aj koncerty mimo Slovenska?

Róbert Ruman: Určite áno. Vždy je to veľká skúsenosť zahrať niekde za hranicami, kde o vás možno ani netušia a potom vidíte tie čerstvé reakcie. Okrem toho je to snom asi každej kapely vyraziť spoločne mimo domova a prezentovať sa. Človek pri súvislejšom koncertovaní naberie najviac skúseností nevyhnutných pre zohratosť a funkčnosť kapely. No a samozrejme tá hromada zážitkov je na nezaplatenie.

morna-foto

A čo civilný život členov Morny – záľuby – záujmy, povolania?

Róbert Ruman: Všetci sme študenti, zhodou okolností sme práve všetci v treťom ročníku bakalárskeho štúdia. To je aj dôvod prečo zatiaľ neplánujeme toľko koncertov na rok 2016. Čo sa nejakých záľub týka, ťažko sa tu budem za ostatných členov rozpisovať, dve záľuby máme ale všetci spoločné – pivo a koncertovanie 🙂

Ďalej by som sa spýtal na tvoj hudobný vývoj. Kedy si sa začal muzike venovať aktívne, čo ťa k tomu doviedlo a ako nakoniec vznikla Morna?

Róbert Ruman: Ja som s hudbou previazaný od útleho detstva, kedy môj otec aktívne hrával v kapele… Takže som bol stále obklopený hudobnými nástrojmi. Potom som sa prihlásil na gitaru do umeleckej školy, kde som sa naučil základy a odohral niekoľko prvých koncertov. Medzitým som objavil možnosť domáceho nahrávania a nejakej tej amatérskej produkcie a tomu sa venujem dodnes. Také to skutočné hranie a fungovanie v kapele sa začalo niekedy v roku 2010 kedy ma Kubo (bicie) a Michal (gitara) pribrali medzi seba a vtedy vlastne aj vznikla Morna, kde som začal ako gitarista a potom som sa ujal aj vokálov.

Čo podľa teba prinesie rok 2016 slovenskej a zahraničnej scéne?

Róbert Ruman: Priznám sa, že vlastne neviem čo očakávať, a tak dúfam, že bude o to viac prekvapivý. Čo sa slovenskej scény týka, nadobúdam pocit, že sa hudobníci trochu vzchopili a snažia robiť veci kvalitnejšie a chcú sa posúvať ďalej, taktiež si myslím, že aj dopyt po kvalitnej slovenskej hudbe ešte vzrastie. Osobne sa teším na nový album FEEL A CURSE, na koncert Tesseract a The Contortionist, na nový album Stevena Wilsona, uvidíme čo sa ešte objaví v priebehu roka…

Máš ty nejaké špeciálne očakávania od neho čo sa týka osobného života?

Róbert Ruman: V prvom rade dúfam, že dokončím bakalársky stupeň štúdia. Potom skúsime naštartovať to koncertovanie s kapelou a tiež by som konečne chcel ísť s priateľkou niekam do zahraničia na dovolenku.

Ok, tak to už je záver. Ďakujem za rozhovor, prajem všetko dobre tebe aj celej Morne do nového roka a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Róbert Ruman: Ja tiež pekne ďakujem za rozhovor. Čitateľom, poslucháčom a fanúšikom, by som chcel odkázať, aby sa čoraz viac zaujímali o slovenskú hudbu. Je tu množstvo talentovaných ľudí, ktorí potrebujú priestor a podporu fanúšikov a poslucháčov. To jediné môže slovenskú hudobnú scénu posunúť vyššie. Každá kapela si váži svojich fanúšikov a ich reakcie. Tá odozva je pre kapelu nevyhnutná, pretože ak sa žiadnej nedostáva, je to oveľa horšie akoby mala byť negatívna.

Youtube ukážka:

Link, kde si môžte vypočuť celý album: https://morna.bandcamp.com/album/nuisance

Ostatné linky:
http://www.morna.sk/
https://www.facebook.com/Mornaband/
http://bandzone.cz/morna

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *