Morna – Nuisance

Morna Nuisance coverPri recenziách to je trošku nezvyk, ale ak dovolíte začnem sebou. Respektíve o sebe. Študujem na elektrotechnickej fakulte. A prečo to spomínam? Pretože krátko pred Vianocami mi prišiel domov balíček- krabička od multimetra. Po krátkom uvažovaní som sa odhodlal balíček otvoriť. Vo vnútri bolo CD Nuisance pánov z Novej Dubnice – Morna.

Tak to bol môj prvý kontakt s Mornou. Na rade bol kontakt hudobný.

Hneď prvé tóny začnú pekne zhurta. Označenie žánru skupiny je progresívny death a my máme možnosť postupne začať chápať prečo. Úvodný riff je po chvíli doplnený melodickejšiou pasážou, aby to celé nakoniec prešlo do kľudnej ,,brnkačky“, následne obohatenej spevom, zatiaľ iba melodickým, no nebude chýbať ani growl. Dobre patrilo by sa to nejak zhrnúť.

Prvá pieseň Life After Heroes vysvetľuje prečo máme dočinenia s progresívnym deathom, zároveň aj nastoľuje smer pre celú nahrávku. Všetko je postavené  na gitarách a tie skutočne stoja zato. Skladba ako táka netrpí monotónnosťou a obsahuje takmer všetko čo by ste si priali (viď vyššie). Skrátka muzikanti hrať vedia a patrične si to užívajú. Prepracovanosť piesne je toho jasným dôkazom.

Druhá To Think Alone by sa dala rozdeliť na pár odlišných pasáži. Prvá jedna z najtvrdších častí celého Cd, ktorá postupne ,,chladne“ a prejde do skvelého,  zároveň akýmsi spôsobom ukľudňujúceho sóla. Záver je podobný úvodu (akási prevencia pred zaspaním 🙂 ).

Nasledujúca Oppressive Doubt je najpomalšou, najkratšou (niečo cez tri minúty) a najmelodickejšou vecou z celého Nuisance. Cynik by možno povedal až akustická. Teda až opäť na ,,death“ záver. Práve tu je vidieť skladateľské umenie autorov a schopnosť gradácie.

Songy s číslami 4. až 6. sú v podstate obdobné ako prvé dva. Nie že by ich vykrádali, alebo nejakým iným spôsobom kopírovali. Skôr len v nich opäť nájdeme všetko- pomalé pasáže, tvrdé riffy, geniálne sóla. Tieto skvelé kompozície si môžeme vychutnať obzvlášť v Trollkarlens dikt, hlavne teda kvôli jej minutáži – niečo málo cez 11 minút. Dobrý základ na sebarealizáciu, čo poviete? Posledné dve piesne sú čisto inštrumentálne.

End of Imbroglio drží štafetu od predchádzajúcich spolubojovníkov, zatiaľ čo bonusová Like a Moth to a Flame je už iba  približne dvojminútovou vybrnkávačkou na záver… Nápad zaradiť ju do playlistu vyšiel na jednotku.

Zhrnutie: Po hudobnej stránke sa dá fakt málo čo vytknúť. Presne takéto kompaktné a nadčasové albumy Slovensko potrebuje. Nejdem sa znova opakovať a chváliť do neba autorov hudby, za zmienku však určite stojí, že sú to stále študenti vysokých škôl! Takže, do budúcna sa máme na čo tešiť.

Jediným čo by som vytkol bola trošku slabšia diferencovateľnosť niektorých piesní. Využitie iných motívov a aranžmánov (napríklad vážnej hudby) ako to býva u niektorých progresívnych hudobníkov mi tu absolútne nechýbalo a na všetko mi vystačili tradičné ,,metalové nástroje“.

Úplný záver: Morna dokázala stvoriť fakt skvelé dielo. Ak sa budú vyvíjať ďalej týmto smerom, určite ich čaká ružová budúcnosť.

Lineup:

  • Róbert Ruman – spev, gitary
  • Michal Vikovič – gitary
  • Tomáš Cvečka – basa
  • Kubo Filip – bicie

Tracklist:

  1. Life After Heroes
  2. To Think Alone
  3. Oppressive Doubt
  4. Deceiving Gleam
  5. Being Me
  6. Trollkarlens dikt
  7. End of Imbroglio
  8. Like a Moth to a Flame

Rok vydania: 2015

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.morna.sk/
https://www.facebook.com/Mornaband
http://bandzone.cz/morna
http://morna.bandcamp.com/releases

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *