Lyssete – Lyssete

 lyssete album coverZamyslenie sa na úvod. Nech bola samovražda Kurta Cobaina akokoľvek tragickou udalosťou, jeho milovaná hudba – grunge, tu našťastie ostala s nami. Ten sa za celé tie roky formoval do rôznych podôb, napríklad moja srdcovka Three days grace, sa s ním pohrávali vo forme akéhosi post-grunge.

Dostal sa aj k hudobníkom zo Slovenska, napríklad k mladej bratislavskej formácii Lyssete. Tým vyšiel koncom roka 2015 debutový album (domnievam sa, že s titulným názvom). Ten by som vám teraz rád s vašim cteným dovolením priblížil.

Nirvana?

Výstraha: Ak niekto dúfa v songy štýlu Rape me, Teen spirit, dostane ľadovú sprchu. Ako som vyššie spomínal, došlo k istému hudobnému vývinu a posunu do iných smerov. Koniec koncov kapela samotná samu seba označila za grunge – metal.

Úvodné Intro slúžiace na navodenie tej správnej atmosféry plní svoj účel dokonale a prvý riff celej nahrávky sa postupne dostane do prvej regulérnej piesne, Torn. Jedná sa o záležitosť celkom svižnú, s prevládajúcim vplyvom žánru grunge.

Okrem hlavnej speváčky Veroniky máme možnosť v jednej pasáži dosť zreteľné počuť aj vokály gitaristu Romana. Prečo to spomínam? Lebo na CD ho nie je až tak veľmi počuť spievať, tak to hádam stojí za zmienku. Čo však nemožno prepočuť je jeho gitara, ktorá je hlavným inštrumentálnym ťahúňom, resp. celá hudobná stránka je postavená práve na nej. The House of Low Culture je už o poznanie pomalšia, až baladická. V každom prípade určite podarená vec.

Wildfire, môj osobný favorit opäť rozprúdi zábavu. Heavy, Slowly, Lonely, Mine – mi moc nesadla, ale v žiadnom prípade sa nejedná o zlú skladbu alebo niečo na ten spôsob. Ďalšia pomalá a špinavá Dirty, to už je iná reč. Pekne nasrdený riff v refréne a double sólo, čo viac si priať? Snáď len mier na zemi…

No poďme späť k hudbe. From Outer Space To Inner Peace má síce dlhý názov, avšak jedná sa iba o približne minútu trvajúcu inštrumentálku, fungujúcu ako plynulé intro pre The Rat Countess, nasledované Enter The Void a Outro.  Nech sa vám nezmýli názov, ale posledná menovaná je plnohodnotná pieseň.

Zhrnutie

Tak a došli sme na záver. Chcelo by to nejaké zhrnutie, čo poviete?

Od hudby spomínanej Nirvany sme celkom ďaleko. Osobne by som však videl istú analógiu s Alice in Chains a možno trochu prekvapivo aj s Godsmack. Miešanie žánrov je dostatočne zreteľné a to iba v pozitívnom zmysle slova. Po inštrumentálnej stránke to je postavené na gitare, avšak ani ostatní hudobníci nezaostávajú – vypichol by som bicie.

Na druhej strane by sa možno hodili aj iné motívy a aranžmány. V niektorých pasážach by som si vedel predstaviť napr. podtón klasickej hudby.Album pôsobí kompaktne a ucelene… Niekedy je to však dvojsečné, nakoľko niektoré songy trochu splývali. Devízou však je, že neobsahuje nejak výrazne slabšie a hluché miesta.

A na záver treba pochváliť výkon speváčky. Tým by som to uzavrel. 4,5/6

Lineup:

  • Veronika Procklová – spev
  • Roman Barkovci – gitara, vokály
  • Igor Kuličenko – basa
  • Tomáš Senaši –

    bicie

Tracklist:

  1. Intro
  2. Torn
  3. The House Of Low Culture
  4. Wildfire
  5. Heavy, Slowly, Lonely, Mine
  6. Dirty
  7. The Rat Countess
  8. Enter The Void
  9. Outro

Rok vydania: 2015

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Lyssete.band.sk
http://bandzone.cz/lyssete
https://lyssete.bandcamp.com/

Hodnotenie: 4,5

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *