Criminal Element – Criminal Crime Time

Criminal Element  Criminal Crime Time coverNew York, New York. Legendárne mesto. Hoci som ho nikdy nenavštívil, som ochotný uveriť tomu, že je centrom mnohých umelcov. A teda aj death/grindcore kapely Criminal Element. Criminal Crime Time je už ich 8. štúdiový album. Nie som si istý prečo, ale k číslu 8 som mal vždy nejaký srdečný vzťah. Či sa to však prejaví aj na kvalite nahrávky bola otázka pred ktorú som bol postavený. Ako to teda celé dopadlo?

Už prvé noty mnohé naznačia. Gitarový riff v Gang Related balancujúci niekde medzi death/thrash, a spev taktiež niekde na pomedzí growlu a melodického prejavu. Niečo na štýl Nicka Holmesa na Shades Of God. Najväčšou devízou skladby sa však pre mňa stal inštrumentálny záver obohatený o gitarové sólo.  Celkový dojem – podarený a na správnej vlnovej dĺžke sa nesúci úvod.

Titulná pieseň začína tam, kde predchádzajúca končí, a obdobne ma najviac dostal koniec. A čuduj sa svete, taktiež so sólom. Dissociative odštartuje ,,sugestívny“ príhovor, ale inak sa od svojich predchodcov líši minimálne čo sa  kontextu týka – rýchly song plný energie a opäť sólo na záver. Je nutné povedať, že celé CD sa odohráva podľa podobného vzorca… Jedinou výnimkou je songa s poradovým číslom 6 – Falling Down, s mierne narkomanským (no dobre psychadelickým 😀 ) introm … Naň som si veľmi ťažko a veľmi dlho zvykal. Ale nebojte sa ničoho, nakoniec sa to aj tak rozbehne do tej správnej nálady. Tým rozumej death.

Poslednou vecou ktorú by som špeciálne spomenul je práve posledná pieseň nazvaná The Bitch Set Me Up. Spomínal som, že všetko sa odohráva akosi rýchlo, avšak toto zlatíčko je jasnou ukážkou ako ,,nakopať zadok“, cesta k mosh pittu a neviem ešte k čomu.

Nastal čas pozrieť sa na všetko ako celok, nuž teda. Criminal crime time  obsahuje 8 piesní, trvajúcich  okolo 4 minút. Až na posledné dve, ale všetky prebiehajú podľa obdobného vzorca. To znamená rýchlosť, tvrdosť, nasadenie. Nič iné by som od death ani nečakal, avšak chvíľami mi väčšia rôznorodosť chýbala – niektoré songy som mal problém rozlíšiť. Na druhej strane album je veľmi kompaktný, ani na jednu vec sa nedá povedať, že by bola vyslovene zlá. Skôr naopak. Dosť ma prekvapilo aj mnoho melodických pasáži, kde okrem sól vynikli aj rôzne krátke gitarové vyhrávky.

Texty. Už samotný názov kapely aj albumu by mohol mnohé napovedať. Násilie, zločinnosť, spravodlivosť. Tri slová hovoriac za všetko.

Takže celkové hodnotenie. Prihliadnuc na všetko vyššie napísané – 4.5/6.

Lineup:

  • Vince Matthews – spev
  • Maliq Emanuel – gitary
  • Terrance Hobbs – gitary
  • Derek Boyer – basa

Tracklist:

  1. Gang Related
  2. Criminal Crime Time
  3. Dissociative
  4. Rampage
  5. Jails, Institutions & Death
  6. Falling Down
  7. Justice Denied
  8. The Bitch Set Me Up

Rok vydania: 2015

Vydavateľstvo: Metal Age Productions

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/CriminalElementDC
https://soundcloud.com/d-c-criminalelement-ny

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *