Clawed Forehead – My Domain

Clawed Forehead My coverSpojenie viacerých žánrov je v hudbe bežnou praxou, avšak s miešaním viacerých kultúrnych prvkov sa  ja osobne nestretávam denne.No ak sa niečo take vydarí, výsledok môže byť viac než zaujímavý. To je prípad aj Čechov Clawed Forehead hrajúcich doom/folk/rock. A aj keď už v súčasnosti kapela neexistuje, poďme sa bližšie pozrieť na jej album My Domain, ktorý vyšiel v septembri 2015.

CD odštartuje vec Shatered. Energická a pre mňa aj veselá s husľami, ktoré ma dostali do kolien. Keď sa k tomu pridajú ďalšie nástroje a krásny spev speváčky Terezy Malej je jasné, že koncový produkt obstojí na výbornú. Skvelý začiatok celej nahrávky. Zároveň však musím povedať aj jedno negatívum. Pre mňa sa jedná o najlepšiu pieseň, ale pri ďalších prišlo na rad mierne sklamanie. Druhá, titulná My Domain je už o poznanie viac ,,doomy“ a pochmúrna nálada chvíľami zalieza až pod nechty. Nasleduje Ničím, jediná skladba nespievaná v angličtine. Pôsobí dosť rozpačitým dojmom. Pláva niekde medzi pochmúrnosťou a pozitívnosťou prvej spomínanej, avšak všetko ostalo niekde na polceste. Obdobne je na tom aj Sound of Silence. Ale nech len nehaním, prichádza Inferno. K tejto inštrumentálke je ťažké napísať niečo negatívne, vyniká miešaním rôznych kultúr. Výsledok je len a len pozitívny.

Za srdce ma aj chytil Natural Order, kde opäť krásne cítiť smútok. V tomto smere sa pre mňa stal najsugestívnejšou piesňou celého albumu. ,,Najtvrdším počinom“ je ďalšia inštrumentálka Harrowing, kde opäť krásne vidieť aké to je, ak sa autori riadne vybláznia a dajú punc osobnosti do svojich diel. Posledným songom, ktorý by som osobitne vypichol je zároveň aj posledná vec Phlegmatic. Spevácky duet, akustická gitara, na záver pohodová záležitosť, ktorá neurazí.

Teraz k celku. Pozitíva. Určite veľkou devízou je inštrumentálna stránka, z tohto hľadiska možno kapele a hudobníkom vytknúť málo čo. Husle, violončelá doplnené bicími plnia svoj účel, ale zase ak by niekto očakával divočinu ako napr. Apocalyptica, tak ho musím sklamať. Piesne sú až na pár výnimiek v pomalšom tempe. Nejaký príklon k metalu nehrozí, čo však určite nie je v tomto prípade na škodu. Spomínaná Tereza Malá má naozaj skvelý prejav a hlas, takže prikladá ruku k dielu len v tom najlepšom možnom slova zmysle. Ďalším veľkým kladom je pochmúrna a sugestívna atmosféra nesúca sa niektorými songami, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani tí najväčší nihilisti. A keďže osobne nie som práve dva krát proti podobným veciam, tak ich osobne kvitujem o to viac.

No existujú aj negatíva. Celá nahrávka je rozložená približne tak pol na pol. Polka skvelá, a druhá polka vata. Nie že by boli skladby zlé, taktiež sršia skvelými nápadmi, ale sú málo výrazné.

Ale určite prevládne kladné hodnotenie celku, a tak 4/6.

Lineup:

  • Tereza Malá – spev, akustická a basová gitara
  • Gabrieal Povrazníková – husle
  • Michal Tuček – violončello
  • Lukáš Mareček – violončello
  • Lenka Barotková – kontrabas
  • Jakub Špiřík – bicie, doprovodný spev, perkusie, akustická gitara, flauta

Tracklist:

  1. Shattered
  2. My Domain
  3. Ničím
  4. Sound of Silence
  5. Inferno
  6. Natural Order
  7. Falcon
  8. Solitude
  9. Dead City
  10. Harrowing
  11. Awakening
  12. Phlegmatic

Rok vydania: 2015

Vydavateľstvo: Metal Age

Youtube ukážka:

Linky:
http://clawedforehead.com/
https://www.facebook.com/clawedforehead/?fref=ts
http://bandzone.cz/clawedforehead

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *