Roxor – Kazatel

roxorkazetelobalNedávno ste sa v rozhovore s Ondrom Marekom dočítali o novom albume českej rock/metalovej kultovky Roxor – Kazatel. Trochu si ho pripomeňme.

Aj keď dané CD vyšlo tento rok, niektoré skladby kapela hrala naživo už zopár rokov dozadu. Napríklad aj titulnú Kazatel.

Jej text (Zastavil Harley u dveří, kazatel přijel právě k vám. Na Boha dávno nevěří. S ďáblem osobně se zná… On každou krásku poblázni. Kdo jeho hříchy spočítá? Jen žádny kecy učený, kytaru místo bible má) mnoho naznačí o posolstve a cieľoch albumu – predstaviť svetu  hard/heavy metalový  žáner v jeho najčistejšej podobe.

O tom, že sa im ho podarilo naplniť sa môžete presvedčiť od úvodnej Na přivítanou (označenej ako bonus, dôvod sa môžete dočítať v spomínanom rozhovore 🙂 ) po záverečnú Neš skončí show (Bye, Bye II).

Bohatstvo tejto platne spočíva hlavne v gitarách talentovaného dvojzáprahu Dan Reissaus/Michal Žáža, obaleného do slušného zvukového kabátu a podporeného kvalitným rytmickým duom – Roman Matěj Veselý (basa), Julda Botoš (bicie).

Musím povedať, že čo sa týka česko-slovenskej scény, tak dobrý gitarový album som už dávno nepočul (Fata Morgana, Kdo si počká, Kazatel alebo aj Šašek a Královná).

To isté aj k textom. V tom smere by som ocenil hlavne baladickú Toje tvář (asi najchytľavejší kúsok z celého CD), ktorá určite osloví aj nemetalové publikum. Netreba zabúdať ani na spev. Áno, Ondra Marek síce nie je žiaden Bruce Dickinson, ani Ronie James Dio, ale od roku 1996 odvádza v Roxore mimoriadne dobrú prácu, a tak je tomu aj teraz (Šašek a Královná, Tvoje Tvář).

A keď ho v refrénoch podporia ostatní hráči, výsledok nemôže byť zlý. Navyše v osmičke Hvězdář, budete počuť, že mu svedčí aj duet so ženou, jednou z hostí – Luciou Třešňákovou. Ju a aj ďalších hostí treba pochváliť takisto.

Pre uvedené dôvody záverečný verdikt bude nasledovný.Všetci, čo majú rady poctivý old school, ktorý má, čo povedať aj súčasnému publiku – určite si nový Roxor obstarajte. A ak Roxor prídu do vášho mesta, určite ich choďte podporiť.

Lineup:

  • Ondra Marek – spev
  • Dan Reissaus – gitary, spev, zbory
  • Michal Žáža – gitary, zbory
  • Roman Matěj Veselý – basa, zbory
  • Julda Botoš – bicie

Hostia:

  • Dominik Reissaus bicie (1,4,6,7)
  • Martin ,,Holly” Hollandr gitara (8,11), spev (2,5,11)
  • Lucie Třešňáková – spev (8)

Tracklist:

  1. Na přivítanou (bonus)
  2. Virtual
  3. Fata Morgana
  4. Kdo si počká…,
  5. Na rozcestí
  6. Kazatel
  7. Svět se houpá
  8. Hvězdář
  9. Šašek a královna
  10. Tvoje tvář
  11. Než skončí show (Bye bye II)

Rok vydania: 2016

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.roxor-heavy.cz/
https://www.facebook.com/Roxor-217231573505/
http://bandzone.cz/roxorheavy

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *