Pavol Maro (Feel A Curse, New Black Widow) – ,,Krst sme chceli poriadne pripraviť, čo sa nám dúfam aj podarilo.”

pamMilovníkov dobrého death metalu určite potešil album Shadows in Mind zoskupenia Feel a Curse z Liptovského Mikuláša, ktorý kapela nedávno pokrstila (kto ešte nevidel fotoreport z krstu, môže pozrieť tu). Spomínané CD je dôkazom, že liptovský región je bohatý na kvalitné kapely, ktoré tam majú skutočne silnú podporu. V nasledujúcom rozhovore s basákom Paľom Marom sa dozviete podrobnosti o ňom, ale aj čosi viac.

Zdravím Paľo, ako by si niekoľkými vetami opísal váš debutový album Shadows in Mind, ktorý ste nedávno pokrstili?

Pavol Maro: Ahoj, album je pre FAC a samozrejme aj pre mňa osobne asi to NAJ, na čo sme asi všetci čakali a čo sme doteraz vytvorili. Ja osobne som nahral množstvo demonahrávok, ale „Shadows in mind“ je oficiálny album  a pre mňa TOP, za čo vďačím samozrejme aj mojím spoluhráčom. Ale späť k albumu. Fanúšik na albume nájde 10 skladieb.

Nahrali sme ho v štúdiu u Maťa Barlu v Poprade, on nám to aj mixoval. Na master sme zmixované skladby posielali Jacobovi Hansenovi do Hansen studios do Dánska. Bolo to podobné ako pri našom prvom počine, EP „Corroded Timt to Come“. S výsledkom sme boli maximálne spokojní, tak sme master aj pri „Shadows in mind“ zverili do rúk Jacobovi.

Mohol by si povedať pár slov ku textom?

Pavol Maro: Skôr ide o smutné veci, s ktorými sa stretáva človek aj spoločnosť každodenne – od problémov jednotlivca až po globálne problémy, náboženské konflikty, vojny.

Teraz je trendom u podobných kapiel ako vy vracať sa k rodnému jazyku. Mohlo by sa stať, že niekedy v budúcnosti sa vo vašej tvorbe objaví aj slovenčina?

Pavol Maro: Tak týmto si hlavu zatiaľ nelámeme. Myslíme si, že angličtina a štýl, ktorý hráme, patria k sebe. Slovenčinu ale nezatracujeme. Je mnoho metalových slovenských kapiel, ktoré majú texty v slovenčine a je to zaujímavé.

Tento album bol vydaný koncom januára, no krst sa konal koncom apríla. Prečo taký dlhý odstup?

Pavol Maro: Krst sme chceli poriadne pripraviť, čo sa nám dúfam aj podarilo. Išlo však skôr o technickú záležitosť s naplánovaním koncertu – zabookovanie termínu v klube, dohoda s kapelami, príprava merchu atď.

Čo sa týka médií, tak ste zaznamenali aj pozitívnu odozvu od magazínu Spark. Ako sa im podarilo vás objaviť. Poslali ste im CD, alebo Vás oni kontaktovali?

Pavol Maro: Jozzo rozposlal CDčka na rôzne fóra – webové ziny, časopisy, rádiá. Zo Sparku nám prišla pozitívna odozva s ponukou na spoluprácu, tak sme to samozrejme využili. Ďakujeme za takúto možnosť 🙂

Ohľadom  chystaných koncertov na vašich stránkach zatiaľ veľa informácii nemáte. Zatiaľ som si tam všimol iba HedbangerRkFest v Novom Korze v Ružomberku. Prečo je tomu tak?

Pavol Maro: Maximálnu energiu sme vložili na prípravu akcie Attack Of Curse No2, kde vlastne prebehol aj krst albumu. Máme v pláne samozrejme koncertovať všade, kde to len pôjde. Je ešte dohodnutý Kongenfest 2016 (5. augusta).  Koncerty si dohadujeme sami, manažment nemáme.

Budeme samozrejme reagovať na prípadné pozvánky na akcie. Na Slovensku poriadajú UG akcie zvyčajne samotné kapely a fanúšikovia, ktorí touto hudbou žijú.  Preto takéto akcie sú zvyčajne výmenné, alebo na pozvanie.

Chceme náš album doniesť a predstaviť čo najväčšiemu množstvu fanúšikov.

fec

Tradičná otázka – čomu sa venujú členovia Feel a Curse v civile (záujmy, záľuby, povolania).

Pavol Maro: Myslím, že čo sa týka záľub, môžem za celú kapelu bez výčitiek povedať, že je to hudba. Kapela FEEL A CURSE vznikla ako projekt muzikantov, neskôr sa z projektu vykryštalizovala regulárna kapela.

Tým som chcel povedať to, že každý z členov fungoval, alebo stále funguje v nejakej inej kapele, takže je to ozajstná záľuba, nielen sezónna záležitosť. Čo sa týka povolaní, každý z nás robí niečo iné – ekonóm, technik, správca budov, štátny zamestnanec …..  Samozrejme máme aj iné koníčky, napr. lyžovanie, fotografovanie, grafika atď.

Na chvíľu by som sa vrátil ku krstu albumu. Podľa mojich info bola na ňom výborná účasť podobne ako aj u iných koncertov , ktoré sa u vás konali – napr. Darkness upon Liptov. Čim to je podľa teba, že oproti iným slovenským regiónom sa na Liptove metalu celkom darí?

Pavol Maro: Jednoznačne v publiku a vo fanúšikovskej základni. Partia LMDM je známa na celom Slovensku, povedal by som, že aj v Čechách 🙂 Nie je to len skupina fanúšikov, ale aj kamarátov, priateľov …..a preto je to také silné. Samozrejme nie sú to len členovia LMDM, ale aj ostatní metaloví fanúšikovia. Mám pocit, že u nás na Liptove ľudia berú koncerty aj ako príležitosti postretávať sa so známymi a zavŕšiť tieto stretnutia dávkou poriadneho metalu. Pritom vyresetovať hlavy od každodenného stresu.

Mohol by si vyrozprávať svoj hudobný príbeh. Ako si sa stal muzikantom a ako si sa dopracoval k Feel a Curse?

Pavol Maro: 🙂 Ja hrám od mojich 15 rokov. Prešiel som niekoľkými kapelami, zvyčajne klasicko-rockovými. Súbežne sme sa vnímali aj s mojimi terajšími spoluhráčmi z FAC, ktorí hrávali v ďalších liptovských kapelách. Nakoniec som v roku 1999 zakotvil v New Black Widow, kde hrám rokenroll doteraz. NBW a FAC máme dokonca jednu spoločnú skúšobňu. A ako som sa dostal do FAC?

Keď Jozzo odišiel z Desecrated Dreams, oslovil ma na post basáka do deathmetalového projektu. NBW vtedy stagnovala, tak som do toho išiel…..a neľutujem…..baví ma to a hrám s výbornými muzikantmi a so super ľuďmi…čo viac si môže muzikant priať? 🙂

A chystáte niečo nové s New Black Widow. Lebo nejak o tej kapele nie je počuť?

Pavol Maro: V NBW sme nedávno riešili post gitaristu, nakoniec sme ho našli a som s ním veľmi spokojný. V pláne máme nacvičiť nejaké nové veci a rozbehnúť opäť živé hranie. Tešíme sa na kluby a fanúšikov.

Ok tak to bolo všetko. Ďakujem, že si si našiel čas na rozhovor a na záver by som poprosil o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Pavol Maro: Ja ďakujem za priestor. Pozdravujem všetkých čitateľov a fanúšikov poctivej muziky. Počúvajte metal a navštevujte koncerty – kapely Vám vrátia energiu späť 😉

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/FeelACurse/
http://bandzone.cz/feelacurse

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *