Paľo Cabadaj (Arzén, Cabo, Nebeská Muzika) – ,,CABO je hlavne projekt a preto nemá ani stabilných členov.”

CaboPo úspechu minuloročného sólo albumu Bijú Hodiny, prišiel gitarista, kapelník formácie Arzén Pavol ,,Cabo“ Cabadaj s jeho druhým sólo CD – Snenie. Nahrala ho síce až na pár výnimiek iná zostava, no nič mu to neubralo na kvalite. Navyše niektoré skladby dostali zaujímavý rozmer vďaka nástrojom ako gajdy, saxofón, akordeón a podobne… Opäť je to materiál, ktorý ulahodí uchu rockera/metalistu, ale dokáže ho oceniť aj človek mimo tejto scény. V rozhovore sa napr. okrem iného dozviete aj niekoľko noviniek z Paľovej domovskej kapely (chystaný album).

Zdravím Paľo, nedávno si prišiel na scénu už s druhým sólo albumom. Mohol by si na úvod povedať čo na ňom nájde fanúšik, ktorý sa k nemu dostane a čím sa odlišuje od tvojho sólo debutu?

 Paľo Cabadaj: Ahoj! Áno zhruba pred troma týždňami mi vyšiel môj druhý samostatný album pod názvom Snenie, ktorý tentokrát vydala agentúra TOPFEST a som jej veľmi vďačný. Hlavne ďakujem Dušanovi Drobnému za to, že mi projekt pomohol vydať.

CD som nahrával v Žiline v štúdiu MELODY a hudobnú réžiu a zvuk mal na starosti môj kamarát a dlhoročný spolupracovník Jožko Štefanatný. Myslím že zaujímavý je tiež grafický návrh obalu, ktorý korešponduje s obsahom albumu. Ten kreslila mladá a talentovaná výtvarníčka Barbora Mičiaňová.

Obsahuje viac hudobných žánrov, je na ňom počuť aj viac zaujímavých nástrojov ako gajdy, saxofón, akordeón, klarinet atď. Ďakujem veľmi aj hudobníkom, interpretom ktorí prijali moje pozvanie.

Zaujímavých hostí je na albume naozaj dosť. V skratke, cédečko Snenie sa od predchádzajúceho líši hlavne textami. Tentokrát som oslovil súčasných slovenských textárov, pridal som aj zopár vlastných textov a na niektorých som spolupracoval. Na albume sú aj dve inštrumentály Pochod a Oblaky.

 Čo sa týka lineupu tak si ho dosť obmenil. Oproti minulosti z vokalistov zostala len Mária Papánkova a z inštrumentalistov Ľuboš Tomáščik. Prečo?

Paľo Cabadaj: So speváčkou Máriou Papánkovou a klávesistom Ľubošom Tomaščíkom spoločne vystupujeme, dá sa povedať že sú to moji stáli a najbližší spolupracovníci. Preto som tentokrát dal Márii aj väčší spevácky priestor, aby sme mohli viac koncertovať.

Čo sa týka hudobníkov: CABO je hlavne projekt a preto nemá ani stabilných členov. O to viac som potešený a vážim si to, keď si môžem zahrať so zaujímavými, výbornými hudobníkmi. Každý jeden hráč, interpret je osobnosť a preto je to aj veľký prínos pre hudbu ako takú. Každý tam zanechal kus seba, svoj rukopis o to viac je potom skladba rozmanitejšia.

 Je pravda, že ľudí, ktorí sa nahrávania tvojho albumu zúčastnili bolo dosť veľa, ale mohol by si ich trochu predstaviť?

 Paľo Cabadaj: Samozrejme a veľmi rád. Začnem skvelým hudobníkom Marekom Pastirikom, ktorý hra na nástrojoch pre mňa dosť atypických, lebo ich málo používam vo svojej tvorbe… Preto ma aj táto spolupráca veľmi fascinovala a napĺňala…Skýtalo to pre mňa nové obzory. Marek Pastirik nahrával na CD saxofón, gajdy, kaval a klarinet, jeho skupina sa volá Balkansambel.

Ďalší zaujímavý hosť bol Alojz Mucha, ktorý hral v skladbe Pochod na heligónke. Alojz Mucha je známy huslista z legendárnej terchovskej ľudovej hudby bratov Muchovcov. Na albume spolupracoval aj výborný gitarista Juro Jaroščiak, nahral do dvoch skladieb sóla a jednu celú. Juro je frontman skupiny Seven Ate.

Bicie hral vo všetkých skladbách výborný Rudo Maják, ktorý je domáci hráč v Nebeskej muzike… Basgitaru v štyroch skladbách nahral Adrián Simonides zo skupiny Darkness Positive, klávesy spomínaný Ľuboš Tomaščík, jeho domáca kapela sa volá Amphibios.

Hudobníkov bol naozaj veľa, ešte spomeniem Andreja Dostála ako hráča na akordeóne, inak omnibasista v Nebeskej muzike a nakoniec Terka Rusiňáková – nahrala violončelo v skladbe Dobrú noc.

Ešte rád by som spomenul spevákov aby to bolo kompletné… Mária Papánková, Robo Šimko, Boris Lettrich, Martin Dikoš, Ján “Freedom” Svoboda. Som veľmi rád a vážim si, že som mohol spolupracovať s takými prijemnými ľuďmi. Robo Šimko je spevákom skupiny Massriot , Boris Lettrich zo skupiny AYA, Ján “Freedom“ Svoboda – Kalijuge! Martin Dikoš – Nebeská muzika.

Čo by si povedal k textovej stránke albumu?

Paľo Cabadaj: Na tomto CD už nie sú básne, ale texty súčasných básnikov a textárov… Ľudí, ktorí sa písaniu venujú sporadicky. Ja som mal niektoré texty napísané už dávnejšie a teraz prišla vhodná chvíľa a čas na ich realizáciu. Boli aj texty ktoré vznikali počas nahrávania.

Textová stránka bola dosť prácna, trvala dlho. Musel som všetko konfrontovať s textármi a dopracovávať sa k výsledku tak, aby sme všetci boli spokojní. Ale nie všetko išlo ťažko. Skladbu Snenie, ku ktorej napísala text Dominika Marunová som mal hotovú dávnejšie.

Domča prišla za mnou že ma napísaný text, a že čo na to poviem. Neuveriteľnou náhodou sa mi hodil do melódie ktorú som mal už vymyslenú a skladba bola hotová… Rád spomeniem aj ostatných textárov, ktorí sa výrazne podieľali na albume a bez nich by možno ešte nebol na svete…

Ďakujem Eve Lacovej, Dominike Marunovej, Milanovi Nemčekovi, Petrovi Cingelovi, Martinovi Dikošovi, Romanovi Pechancovi za to, že sa na tomto albume s nami podelili o svoje pocity, postrehy a vnímanie sveta.

Je v pláne aj nejaká živá propagácia albumu Snenie? Ak áno, v akej zostave budú koncerty k nemu?

Paľo Cabadaj: Uvedenie CD SNENIE do života mám naplánované až na 23. september v Terchovej. Ale uvidíme ako to ešte dopadne s financiami… Koncerty špeciálne k nemu nechystám, ale sporadicky budeme vystupovať a to aj so skladbami z albumu Bijú hodiny. Najbližšie sa môžeme vidieť 9.6. v Martine na Slovesnej jari a 4.10. Bratislava

Ako to vyzerá s Arzénom, chystáte okrem koncertov aj nejaký album? Predsa posledný Odpovede bol nahratý v roku 2011.

Paľo Cabadaj: Dobrá otázka, ďakujem, trafil si úplne presne 🙂 Už vyše dvoch mesiacov makáme na novom CD, ktoré máme v pláne nahrávať niekedy na jeseň a vydať ku koncu roka. Bude to aj poriadny nárez, tak sa tešíme. Prezradím ešte že pokračujeme v našej tradícii, čiže žánrovo pôjde o náš klasický Terchovský rock n roll! 🙂

Názov ešte nemáme, boríme sa tiež s textami, je s tým veľa práce… Texty budú znieť ľudovo a aj spracovávame časti folklórnych textov či hudobných motívov… Na koncertoch už aj hrávame horúcu novinku Hučia hory, hučia ako úvodnú skladbu…

cabosneniea

Čomu sa venuješ v civilnom živote, ak si chceš oddýchnuť od hudby?

 Paľo Cabadaj: Rad chodím do Vratnej doliny, ktorú tu mám blízko a celkom ma baví bicykel 🙂

Máš v súčasnosti ešte aj nejaké iné hudobné projekty ako Arzén a CABO?

Paľo Cabadaj: Áno, najnovšie spolupracujem s Nebeskou muzikou z Terchovej a chystáme spolu aj nejaké koncerty. S Nebeskou muzikou som prepojený už od jej začiatkov, spolupracoval som na jej prvých dvoch albumoch, aj som s nimi koncertoval.

Boli aj hostia skupiny Arzén a spoločne sme nahrali CD pod názvom Ešte raz. Teraz sme po pár rokoch opäť nadviazali spoluprácu na ktorú sa veľmi teším. Skupine tento rok vyjde tretie cd.

Povedz trochu viac o Nebeskej Muzike?

Paľo Cabadaj: Je to world music..Taký štylizovaný folklór, inšpirovaný Terchovou s atypickými slákmi a zaujímavými aranžmánmi…

Kedy si sa dal na dráhu hudobníka, čo ťa k tomu viedlo a ako si sa dopracoval až k Arzénu?

Paľo Cabadaj: Hrávam od malička a pochádzam z muzikantskej rodiny… Nikdy som to nejako neriešil, lebo hudba je a vždy bola neodmysliteľnou súčasťou môjho života. K Arzénu som sa nemusel dopracovávať, som kapelník a v tejto zostave som ostal jediný zakladateľ … Spevák a frontman Jaro Gažo prišiel do skupiny o rok neskôr, vystriedal svojho brata Ivana.

Popri Arzéne som sa venoval aj inej tvorbe a to zhudobňovaniu poézie od slovenských básnikov. Mal som takú „bokovku“ volala sa Zákaz vstupu. Sporadicky som stále riešil túto moju inú tvorbu, ale minimálne sme účinkovali. Hrávali sme viac menej pre seba.

Neskôr som to premenoval na CABO a začal realizovať skladby, čo sa po rokoch nahromadili a nedali sa už použiť do Arzénu. V tejto súvislosti chcem srdečne poďakovať Petrovi Juhásovi, bez jeho pomoci by CD albumy nikdy neuzreli svetlo sveta. Ďakujem! Som nesmierne rád, že na konte kapely Arzén je aj jeden básnický album a to Odpovede.

Ak sleduješ našu tvorbu, tak vieš, že sa na našich albumoch nejaký básnik a báseň nachádza. Spomeniem: Zhasínania – Marián Grupač, Prespanka – Kamil Muráň, Záverečná – Peter Cabadaj, Z nových ciest – Paľo Ušák Oliva, Kde že ťa nájsť – Ján Frátrik…

Čo je z tvojho pohľadu najväčším problémom slovenskej scény a ako by si zhodnotil jej smerovanie?

Paľo Cabadaj: Slovenská scéna je úplne v pohode, je žánrovo rozmanitá, je tu veľa výborných hudobníkov, skladateľov, interpretov, skratka má čo ponúknuť. Mrzím len jedna vec, a to, že média nie sú moc ústretové voči domácej tvorbe.

A keď už sa hrá (lebo je daná zákonom), tak mám dojem že sa tituly dosť často opakujú… Myslím, že na Slovensku je veľa rôznych zaujímavých skupín, spevákov ktoré by si zaslúžili väčšiu pozornosť médií…

OK tak to už bola posledná otázka nesmierne ti ďakujem za rozhovor a poprosil by som o nejaký záverečný odkaz pre čitateľov 🙂

Paľo Cabadaj: Snáď len toľko, nech počúvajú dobrú hudbu a hlavne nezaujato… Lebo treba si vážiť to čo máme doma! Aj ja ďakujem veľmi pekne 🙂

Foto:  Albert Čurný

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Palo-CABO-Cabadaj-171258493034877/
http://www.arzen.sk/
https://www.facebook.com/arzen.terchova/?fref=ts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *