The Raven Age, Sabaton, Iron Maiden; 6.7.2016; Žilina – Letisko

Rok 2016 je nepochybne jedným z najplodnejších rokov na Slovensku čo sa týka metal/rockových podujatí. Mali sme tu hviezdy ako Avantasia, Nightwish, Anthrax a po necelých troch rokoch sa k nám vrátili aj heavy metaloví králi Iron Maiden, v rámci turné na podporu The Book Of Souls. Ich vystúpenie sa uskutočnilo v areáli žilinského letiska v spoločnosti kapiel The Raven Age a Sabaton.

Iron Maiden Zilina 2016

Hneď po príchode na letisko bolo vidno, že organizátori sa fakt snažili. Chválim veľký počet vstupov, dostatok stánkov s občerstvením a aj veľkoplošné obrazovky… Vďaka ním o vizuálny zážitok neboli ukrátení ani ľudia stojaci vo väčšej vzdialenosti od pódia. Taktiež pozitívne hodnotím aj samotných účastníkov, už na začiatku boli v areáli zastúpení vo veľkom počte.

The Raven Age

Čiže prví vystupujúci The Raven Age sa nemuseli báť, že budú ako sa hovorí hrať do prázdneho hľadiska, aj keď pre mnohých boli veľkou neznámou (ja som nebol výnimkou). Minimálne však jeden ich člen až tak neznámy nie je – je ním gitarista George Harris, syn leadera ,,Železnej pany“ Steva. Hudobne išlo o moderný melodický groove metal s metalcorovými prvkami.

V publiku získali celkom slušnú odozvu a získali si aj mňa. Po hudobnej stránke im nebolo čo vytknúť. Jedinou drobnou chybičkou ich hrania bol vietor kaziaci zvuk. Ak budú u nás častejšie vystupovať, majú šancu si tu vybudovať slušnú fanúšikovskú základňu.

Sabaton

Ešte pred samotnou akciou mnohých potešilo oznámenie, hosťa Iron Maiden – Švédov Sabaton. Tí už sú na Slovensku ako doma a ich vystúpenia sú vždy príjemným zážitkom. Oproti minulosti však  nastalo zopár zmien. Namiesto slávneho hitu Europe – Final Countdown tentokrát ako intro použili skladbu Army od Status Quo.

Na záver chýbala tradičná záverečná hymna Metal Crue. Jednu špeciálnu zmenu spravil aj frontman Joakim – zrejme pre krátkosť času zakaždým nevyhovel tradičnému diváckemu pokriku ,,ešte jedno pivo“. Tentokrát ho vypil iba raz (ale do dna 😉 ).

Setlist neprešiel veľkými zmenami – nechýbali kúsky ako Ghost Division, Far from Fame, Carolus Rex, Resist and Bite (v ktorej Joakim predviedol, že ovláda aj hru na gitare) Swedish Pagans a odznela aj The Lost Battalion z chystanej novinky The Last Stand. Samozrejmosťou boli kvalitné inštrumentálne výkony a výborná atmosféra medzi ľuďmi.

Hlavný program

Po záverečnej Primo Victoria a po Joakimovom prísľube skorého návratu prišiel čas aj na hlavný klinec programu. U Maidenov show odštartovalo tradičné intro – hitovka Ufo –  Doctor Doctor a prvým songom v sete bola If Eternity Should Fail zo spomínaného The Book Of Souls. Albáč The Book Of Souls tvoril približne polovicu setlistu. Hodnotím to pozitívne. Vidno snahu prinášať niečo nové a neostávať pri starých hitovkách.

V publiku mali ohlas aj nové aj staršie veci – bavili sa ľudia aj vpredu, ale aj na úplnom konci areálu. U ,,iroňakov“ bolo vidno, že napriek svojmu veku sú stále vo forme. Čo však kazilo celkový dojem, boli zvukové problémy. Bruceovi pri spievani vysokých tónov akosi nestíhal mikrofón. Ináč prakticky nebolo čo vytknúť – po všetkých stránkach dokonalá show.

Okrem množstva svetiel nechýbali ani pyrotechnické efekty, ktoré najviac vynikli pri klasikách ako Powerslave, Number of the Beast ani obrovský maskot Eddie… Ten počas hymny – Iron Maiden vďaka Bruecovi prišiel o srdce (tak mu treba, nemal otravovať spoluhráčov hehe 😀 ).

Príjemným prekvapením bolo zaradenie piesne Blood Brothers, Bruce ju venoval celej ,,Maidens family „(ako povedal nezáleží, či sme bieli, alebo čierni, aké máme náboženstvo, ale všetci sme metaloví ,,blood brothers“). Záverečnou piesňou bola klasika Wasted Years.

Po úplnom konci koncertu sa prejavil najväčší organizačný nedostatok – dopravný kolaps počas odchodu prítomných. S tým zrejme súvisel aj chaos okolo kyvadlovky, nebolo jasné kde bude stať. Ako som rád, že bola snaha ju zabezpečiť, ale čo ja viem? Mohlo byť napr. viac informačných tabúľ.

Každopádne ďakujem pánom usporiadateľom z Octopus promotion za krásny večer. Len do budúcnosti poprosím dať pozor na podobné veci.

Titulná foto: reprofoto Youtube/crusadercz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *