Vendeta – Face Beneath The Mask

Vendeta Face coverMožno ste sa dopočuli, že martinská thrashová formácia Vendeta usilovne pracuje na novom albume Failure of Humankind. Keďže, ako vieme opakovanie je matka múdrosti, poďme si pripomenúť debut Face Beneath The Mask z roku 2013.

Vznik kapely sa datuje okolo roku 2008. Prešli veľkým  množstvom personálnych zmien, až sa zostava stabilizovala do dnešnej podoby: Jano Burda – spev, rytmická gitara, Tomáš Kobida – gitara, Martin Mariak – basgitara a Juraj Čanády – bicie.

Poďme k obsahu. Intro s motívom búrky skrátka nemôže byť zlé! Navodenie temnej atmosféry, pomalý úvod do šialenstva menom Vendeta, neskôr vyvrcholenie, ktoré vzápätí hasne. Výborné. Prvá (a zároveň titulná) vec Face Beneath The Mask, graduje už od začiatku a navyše do toho, až ,,slayerovského štýlu“ som sa zamilovala v okamihu, ako som ho začula  (človek by ani nepovedal, aké kvalitné kapely slovenská scéna ponúka 🙂 ).

Postupne graduje a to poslucháča úplne vtiahne do bláznivého kolotoča, z ktorého ani omylom nechce ísť. Výborné sólo zhruba v poslednej tretine piesne (až mám husiu kožu). Dvojka Bloody Hell je taktiež rýchla, navyše plná prekvapení a obmien. Lament Of Souls je najprv o niečo pomalšia, no na kvalite sa nič nemení.  Zbesilé tempo nechýba ani v Infinite War, akurát refrén je pomalší – táto kombinácia sa mi veľmi páči. Spomínať gitarové sóla už nestojí za reč, lebo tie sú v každej skladbe viac než úžasné. World Is Death, dosť pesimistická pieseň, ale pre mňa však favorit celej platne. Získala si ma už od začiatočného riffu.

Suicide, začiatok venovaný len bicím nemôže znamenať nič viac ako naháňanie sa s vetrom opreteky. Dosť sa síce podobá ostatným, ale rozhodne jej to neuberá na kvalite. I’m God Of Mine, opäť skvelý názov, pri ktorom sa nepatrne, až trošku sarkasticky pousmejem, keďže je umenie osloviť textom, čo sa chlapcom rozhodne darí. Pred záverom tu budeme mať ešte skvelú Holly War (hra s písmenkami a máme tu Megadeth). A úplný záver bude v podobe Independent Perversion. Lepšia songa na koniec hádam ani nemohla byť. Krásne ukončenie albumu. Úprimne ma prekvapuje, že má tak málo prehratí, aspoň pre mňa je rovnako úžasná ako World is death.

Celkové zhodnotenie: Vendete v prvom rade dávam veľké plus za dynamické songy – vždy prekvapia sólom, zmenami temp alebo prestávkami. Aj keď sa ako kritik urputne snažím, nedokážem nájsť niečo, za čo by si Vendeta vyslúžila menej bodov. Chalanom to ide a ja nemôžem inak, ako 6/6. Už nech je niekde na východe koncert 🙂

Lineup:

  • Jano Burda – Spev, gitary
  • Tomáš Kobiba – gitary
  • Robo Milan – Basa
  • Juraj Čanády – bicie

Tracklist:

  1. Intro (instrumental)
  2. Face Beneath the Mask
  3. Bloody Hell
  4. Lament of Souls
  5. Infinite War
  6. The World is Dead
  7. Suicide
  8. I’m the God of Mine
  9. Holy War
  10. Independent Perversion

Rok vydania: 2013

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/pages/VENDETA/565901866759810
http://bandzone.cz/11vendeta11

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *