Power Night – Skiltron; 19.9.2016; Club 777 – Košice

skiltron kosice 2016

18. september mal byť dňom, kedy sa skončí koncertný maratón v košickom clube Colloseum (pred ním sa uskutočnili dve akcie Black Light + support, Cassovians Metalliance fest). V rámci udalosti Power Night mala do neho (presnejšie do jeho časti –  clubu 777) doraziť exotická formácia – Skiltron z ďalekej Argentíny.

Svojím spôsobom je tak trochu unikátnym zjavom – nie každého napadne, že v Argentíne existuje power metalová kapela zbožňujúca Škótsko a svoju hudbu obohacuje aj o zvuk nástrojov ako sú gajdy, píšťaly.

V našich končinách nie sú veľmi známi (aj keď vystúpili na Nemeckom festivale Wacken Open Air), no od svojho vzniku v roku 2004 stihli vydať štyri albumy a čoskoro im vyjde aj piaty – Legacy of Blood. Košické vystúpenie bolo súčasťou aktuálneho európskeho turné na jeho podporu.

Nehoda

Bohužiaľ však osud v ten deň akosi chlapcom z Argentíny neprial. Krátko po vystúpení supportu – mladej formácie Bloodrust sme sa dozvedeli nepríjemnú správu. Kvôli technickým problémom s autom sa koncert presunul na ďalší deň. Pre mnohých nepríjemné prekvapenie (napr. tých čo mali pracovné povinnosti) no zároveň šanca ukázať svoje pravé ,,metal heart“.

Pondelkový koncert bol nakoniec bez supportu. ,,Skiltroni“ na pódium vyšli ako sa na ,,milovníkov škótskej krajiny“ sluší a patrí, teda v ich oblečení nechýbali ani typické sukne. Hneď pri prvej veci – Highland Blood (z chystaného albumu) bolo každému jasné, že kombinácia power metal + keltská muzika funguje bezchybne.

skiltron kosice 2016

Napriek komornejšej atmosfére neskrývali nadšenie z publika, navyše niečo ako únava nebolo na ich tvárach vidieť. Aj keď tu by som mal drobnú výhradu, zúčastnení mohli viacej prejaviť nadšenie z akcie. Pochváliť treba aj zvuk – pekne bolo počuť hlavný spev, vokály a aj všetky ostatné nástroje.

Spolupracovník (predajca merchandise) Ariel Galera práve v ten deň oslavoval narodeniny, tak sme mu zaspievali tradičné Happy Birthday To You. V setliste boli zastúpené piesne všetkých albumov, jedinou výnimkou bol debut The Clans Have United z roku 2006.

Spestrením boli dva covery – hitovka I’m shipping up to Boston od celtic punkáčov Dropkick Murphys plus It’s a Long Way To The Top od Austrálčanov AC/DC upravený do ,,Skiltron štýlu“, kde spevák Martin McManus ukázal, že zvláda aj iné polohy hlasu ako tú, ktorú obvykle využíva vo svojom domovskom bande.

Čo povedať na záver? Tak v prvom rade musím poďakovať ,,Skiltronom“, že aj napriek problémom do Košíc nakoniec dorazili a taktiež aj usporiadateľovi Ferrymu za krásny kultúrny zážitok a samozrejme aj clubu Colloseum. Snáď sa Skiltron ešte niekedy u nás ukážu. Zároveň všetkým melodikom odporúčam siahnuť 30. septembra po zmienenom piatom štúdiovom počine – Legacy of Blood.

Záverečné poďakovanie patrí Stephenovi za foto 🙂

Galéria:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *