Rozhovor s Tomášom Kobidom z Vendety zo dňa 22.9.2016

ven-tomproffPribližne tri roky od debutu Face Beneath the Mask vydávajú martinskí thrasheri Vendeta jeho nástupcu – Faliure of Humankind. Ten sa od spomínaného debutu líši napríklad tým, že vyšiel pod krídlami vydavateľstva Support Undeground, ktoré pomaly, ale isto začína byť vážnym pojmom na česko-slovenskej metalovej scéne. Viac už gitarista Tomáš Kobida:

Zdravím Tomáš, nedávno Vendeta nahrala druhý album v kariére Faliure of Human. Na úvod ťa poprosím o krátku, všeobecnú charakteristiku jeho hudobného obsahu?

Tomáš Kobida: Zdravím ťa… Áno po troch rokoch mame nový album FAILURE OF HUMANKIND,  ak si ho už počúval tak určite si si všimol že je o dosť odlišný od nášho debutu, najmä čo sa týka štruktúry skladieb. Prirodzenou cestou progresu sme sa dostali k technickejším a zložitejším skladbám, no stále je to thrash 🙂 … Čo sa týka textov tak o tie sa tentokrát postaral vylúčene náš Janko (spevák), témy textov sa líšia od každej skladby…

Prečo ste tentokrát texty nechali len naňho?

Tomáš Kobida: Mal plodné obdobie tak to tak proste vyšlo.

Keby som ho mal hodnotiť zo svojho pohľadu, tak musím povedať, že sa vám podarilo vytvoriť skutočne zaujímavý a dovolím si povedať aj originálny materiál. Odkedy začali vznikať songy preň?

Tomáš Kobida: Ďakujeme pekne za uznanie, vytvoriť v dnešnej dobe niečo čo sa dá označiť “originálne” nie je ľahké, o to viac ma teší tvoj názor ? Materiál začal vznikať v podstate už v čase, keď bol hotový prvý album a dokonca skladbu Sucide of Murderer sme hrávali aj pár krát na živo, ešte v rámci setlistu k prvému albumu. U nás je to tak, že nové skladby vznikajú prakticky stále, keď ich je dosť a sme s nimi spokojní, tak sa nahrajú a ide sa ďalej 🙂

Ďalej by som sa chcel spýtať na štúdio GM v Jablunkove, kde bol nahrávaný a mixovaný. Prečo ste sa rozhodli práve preň?

Tomáš Kobida: Pôvodne sme tam chceli nahrávať už prvý album, no z rôznych dôvodov sme nakoniec skončili   v štúdiu v Martine. GM štúdio bola voľba z viacerých dôvodov no ten hlavný bol, že vedia spraviť  fakt dobrý zvuk, dobrá komunikácia, dobrý prístup, proste všetko je ako ma byť 🙂
Odporúčam každej kapele 🙂

A čo Support Undeground, ako sa Vám podarilo s nimi nadviazať spoluprácu?

Tomáš Kobida: SUPPORT UNDERGROUND  vydáva viacero thrashových kapiel a veľa z nich sú naši kamaráti a práve chalani z pražskej kapely Bajonet (odporúčam vypočuť, fakt dobre nasraný thrash) a konkrétne ich basák Studna s ktorým sme sa par krát bavili o tomto vydavateľstve a spomínal som mu, že by sme mali záujem o spoluprácu, no a slovo dalo slovo a nakoniec sme sa dohodli.

Super 🙂 Skúšali ste aj iné vydavateľstvá?

Tomáš Kobida: Nie neskúšali, podmienky aké nám dalo Support Underground sú perfektné takže sme to ďalej neriešili
Pre kapelu našej ” veľkosti” je to úplne super.

vendetaprof

Kde a kedy budete najbližšie vystupovať?

Tomáš Kobida: Zatiaľ máme  v decembri potvrdené tri koncerty s nemeckou kapelou Dust Bolt  v rámci ich tour na českých zastávkach, na ktoré sa fakt tešíme. Je to kapela ktorá je v už dosť známa a stoji za nimi Napalm Records, takže to bude super skúsenosť a zároveň aj príležitosť ukázať Nemčurom, že aj na SK vieme hrať thrash 🙂 … No a pomaly sa snažíme dať dokopy vlastné tour k novému albumu, kde pôjde hlavne o zahraničné koncerty, prípadne festivaly.

Čiže sú plány na zahraničie?

Tomáš Kobida: Áno chceme sa sústrediť hlavne na zahraničie

Neviem či si si všimol, ale v poslednom čase sa na Slovensku a v Čechách akosi opäť začína thrash metalu dariť, čo dokazujú vydarené koncerty kapiel ako Catastrofy, Black Light a samozrejme aj vznik takmer thrash metalového vydavateľstva Support Undeground. Vnímaš to aj ty tak?

Tomáš Kobida: Áno všimol som si to a veľmi ma teší, že čoraz viac hlavne mladých kapiel začína hrať thrash, jednoznačne je thrash na vzostupe a veľmi ma to teší.

Čím to podľa teba je?

Tomáš Kobida: Vedia čo je dobré 🙂 🙂

Zmenilo sa v tvojom osobnom živote niečo od nášho posledného rozhovoru, konaného v roku 2013 (presne počas zimného slnovratu)?

Tomáš Kobida: V mojom živote sa furt niečo mení, ale to je asi prirodzené, určite sa udialo veľa vecí, či už dobrých alebo zlých, no všetky mali svoj význam 😉

 Ok Tak to bola záverečná otázka. Nesmierne ďakujem za rozhovor, prajem všetko dobré a poprosím ťa o tradičný záverečný odkaz pre čitateľov

Tomáš Kobida: OK, aj ja ďakujem za rozhovor a odkaz? Čo som nejaký prorok? 🙂 Ale nie, odkaz je jasný, všetci metalisti podporujte domáce kapely najmä účasťou na koncertoch a nie laikovaním príspevkov na internete, bez Vás totiž tie koncerty stoja za hovno!!!

Youtube ukážka:

Linky:
http://vendetaband.com/
https://www.facebook.com/VENDETA-565901866759810/
http://bandzone.cz/11vendeta11

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *