Eleine, The Foreshadowing, Moonspell; 11.10.2016; Club Colloseum – Košice

Skvelý košický Collosseum club pre nás túto jeseň nachystal poriadnu dávku metalu v podobe akcií, ktoré nám nedajú vydýchnuť až do Vianoc. Šancu na reparát umožnil 11. októbra 2016 portugalským vlkom Moonspell, pretože ich vystúpenie sa v roku 2012 zrušilo v deň konania kvôli  pokazenému tourbusu. Vrásky na tvári však spôsobili organizátorom aj tentokrát pre ich 5 – hodinové meškanie, no všetko nakoniec dobre dopadlo a začiatok sa posunul len o nejakých 10 minút, čo bežný návštevník ani nepocítil.

Začiatok 

Prvou predkapelou večera bola vychádzajúca hviezda symfonického metalu Eleine zo Švédska. Zoskupenie okolo charizmatickej zakladateľky Madeleine Liljestam má na konte zatiaľ iba jeden album s rovnomenným názvom a na turné naberá len nové skúsenosti.

Sporo odetá Madeleine v štýle orientálnej tanečnice ihneď upútala pozornosť každého zdravého chlapa v clube. Okrem spevu sa aktívne venuje i modelingu, predovšetkým ako fotomodelka pre škandinávske tattoo magazíny, keďže jej telo zdobí mnoho profesionálnych tetovaní.  S ubiehajúcim časom dokázali pred pódium pritiahnuť čoraz viac ľudí.

Zahrali skladby ako Gathering Storm, spoločne s fanúšikmi si zaspievali Death Incarnate a na rad sa dostala i nová singlovka Break Take Live. Vyhradený čas 30 minút veľmi rýchlo uplynul. Musím povedať, že Eleine predviedli výborný výkon a úlohy predskokana sa zhostili viac, než skvostne.

eleine koncert 2016

Ide do tuhého

Po úpravách na stejdži prichádza za znejúceho intra Ishtar na scénu druhá formácia, s názvom The Foreshadowing z Talianska a predstavujú svoju novinku Seven Heads Ten Horns.

V porovnaní s ich večernými predchodcami však pre návštevníkov už neboli až takou veľkou neznámou, čomu nasvedčoval už celkom slušne zaplnený priestor pred pódiom. Recenzie na ich novinku v európskych magazínoch nešetrili chválou.

Nemecký Rock Hard do nich vkladá veľké nádeje a vidí ich, ako kapelu s potenciálom aký má mať „budúca jasná hviezda dark metalovej oblohy“.

Collosseum sa počas ich setu naplnilo pochmúrnymi melancholickými melódiami s mierne depresívnym nádychom a hutnou „ťažkou“ hudbou.

Takto vyzerá doom metal, ktorý posúva hranice opäť ďalej a nerecykluje to, čo už vo svete existuje.  Po necelej hodine The Foreshadowing za potlesku opúšťajú stejdž s tým, že sa im podarilo rozpumpovať a navnadiť publikum na hlavnú hviezdu večera.

the forshadowing koncert 2016

Zlatý klinec večera

Pred pol deviatou začína priestor pred pódiom hustnúť. Zvukár nás nenecháva vychladnúť, púšťa klasiky od veličín ako Type O Negative a všetci už netrpezlivo čakajú na kapelu, kvôli ktorej docestovali zo všetkých kútov Slovenska.

Za zvuku prvých tónov skladby Breathe, z posledného albumu Extinct a skandovania fans „Moonspell“, vybieha na scénu frontman Fernando Ribeiro, aby nám spolu s bandou predstavili svoje best of. Kapela je momentálne v životnej kondícii.

Pálili to do nás jednu pecku za druhou, odohrali Night Eternal, Everything Invaded, spolu so speváčkou z Eleine odznel duet Scorpion Flower.

Dôraz sa ale kládol predovšetkým na klenoty svetového doom metalu – albumy Wolfheart a Irreligious, ktorý tento rok slávi 20. výročie vydania. Nechýbala Vampiria, ktorú Fernando odspieval klasicky odetý ako Dracula, Alma Mater či folkovo ladená vec Ataegina.

Stretnutie s vampírmi, vlkolakmi a bosorkami ukončili hitovkou Full Moon Madness, ktorú spolu s nimi spievalo celé Collosseum.

Metalový top koncert tejto jesene na východe je za nami. Veľká vďaka organizátorom, všetkým zúčastneným, že prišli, pretože od Vašej účasti závisí budúcnosť ďalších koncertov. Čoskoro sa opäť vidíme!

P.S: Nezabudnite si pozrieť aj fotogalériu s fotkami o ktoré sa postaral Stephen (začo mu patrí takisto veľké poďakovanie 🙂 )

moonspell koncert 2016

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *