Rivers of Nihil, Beyond Creation, Revocation, Obscura; 2.11.2016; Club Colloseum – Košice

Trvalo len šesť mesiacov, aby sa naplnil prísľub skorého návratu nemeckých death metalistov Obscura, na pódium košického clubu Collosseum. V stredu 2. novembra k nám v rámci Akrøasis Europe Tour 2016, zavítali tentoraz, ako hlavná kapela večera a spolu s nemenej ostrieľanými predkapelami spoza „veľkej mláky“ vytvorili excelentný koncertný štvorzáprah.

Úvod

Kvitujem skvelú organizáciu, takže úderom 18. hodiny prvý účinkujúci, Rivers of Nihil zo Spojených štátov, začínajú na minútu presne podľa harmonogramu svoj set.

Pre týchto mladých Američanov predstavuje toto turné prvú možno predstaviť sa európskemu publiku, čo ale na pódiu nebolo vôbec poznať, pretože po celý čas pôsobili profesionálne a zohrato.

Zoskupenie okolo vokalistu Jakea Dieffenbacha a lead gitaristu Broddyho Uttleyho má na svojom konte len dva plnohodnotné počiny – The Conscious Seed of Light (2013) a minuloročný Monarchy, ktorý dostal najväčší priestor.

Svoje hráčske zručnosti predviedli na veľmi solídnej úrovni a v tento večer si svojím vražedným, útočným poňatím technického death metalu premieseným o atmosférické prvky, rozhodne rozšírili svoju fanúšikovskú základňu.

rivers of nihil kosice 2016

Beyond Creation

I keď bola death metalová svorka kapiel rovnomerne kvalitatívne rozložená, najviac skloňovaní a očakávaní boli predsa len Beyond Creation z kanadského Montrealu, ktorí sa na pranier dostali ako druhí v poradí po svojich južných susedoch.

Vokalista a gitarista Simon Girard s tričkom Opeth dával predtuchu o tom, akým smerom sa bude koncert ubiehať. O technických zručnostiach jednotlivých členov sa v tomto prípade nemá zmysel rozpisovať.

Znamenitá kombinácia smrtiaceho kovu, v spojení s progresívnymi vyhrávkami posunula hudobne túto noc opäť na vyššiu úroveň. Kanaďania predstavili v úvode svoj prvý album The Aura, no ku koncu setu došlo i na skladby z posledného Earthborn Evolution.

Energické, nápadité, dokonalé, mnohí z nás po vystúpení len ťažko hľadali tie správne slová, ako charakterizovať to, čo sa na pódiu udialo.

beyond creation kosice 2016

Revocation

Štafeta sa po javorom liste opäť vracia do USA a na stejdž prichádzajú chlapi z bostonskej bandy Revocation, ktorí sa slovenským fanúšikom už mali možnosť v minulosti predstaviť. V porovnaní so svojimi predchodcami, kapela disponuje bohatým repertoárom pozostávajúcim zo šiestich kúskov.

Z čerstvej novinky Great Is Our Sin, odohrali na úvod Arbiters of the Apocalypse, ktorá zároveň otvára i album. Do približne 40 minútového setu vtesnali to najlepšie zo svojej histórie. Poriadne prevetrali Deathless, no nevynechali ani staršie veci ako Dismantle the Dictator z Existence is Futile.

Napriek veľkej snahe však bolo u prítomných fanúšikov ich vystúpenie na rozdiel od ich krajanov a Kanaďanov prijaté s menším nadšením. Pomyselná latka bola nastavená poriadne vysoko a Revocation sa k nej tento večer priblížili len veľmi letmo.

revocation kosice 2016

To najlepšie na záver

Po nevyhnutných úpravách na pódiu nás prichádza rozdrviť v súčasnosti už veľmi slušne rozbehnutá nemecká death metalová úderka Obscura. V súčasnosti pôsobia v zostave Steffen Kummerer (gitara, vokály), Linus Klausenitzer (basová gitara), Sebastien Lanser (bicie) a nováčik Rafael Trujillo (gitara), ktorý bol tak značne koncentrovaný na svoj nástroj, že na rozdiel od svojich vysmiatych kolegov miestami pôsobil dojmom „duchom neprítomný“.

Gro celého setu reprezentovala novinka Akrøasis, no dostalo sa i na klasiky z Cosmogenesis či Omnivium. Výborný koncert si užívali i členovia Beyond Creation. Silné ruky slovenských metalistov otestoval skokom z pódia bubeník Philippe Boucher, po ktorom nasledoval mosh pit, kde sa spolu s fans zabával i gitarista Kevin Chartré.

Fantasticky poskladaný a precízne odohraný set od prvej minúty do posledného buchnutia na bicích. Po neutíchajúcom skandovaní one more song sa Nemci prichádzajú rozlúčiť skladbou Incarnated, ktorá bola zároveň bodkou stredajšieho večera.

obscura kosice 2016

Záverom sa chcem poďakovať Collosseum Clubu za uskutočnenie tohto skvelého podujatia a bezchybnú organizáciu. Všetkým, ktorí došli v strede pracovného týždňa podporiť metalovú scénu, niektorí i stovky kilometrov. Čoskoro sa opäť vidíme!

Taktiež si nezabudnite pozrieť galériu so Stephenovimi fotkami 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *