Call for Eternity 2016 vol. 4 (TarverP, Within Silence, Theocracy); 8.11.2016 – Club Collosseum – Košice

Po viac ako roku nečinnosti dňa 8. novembra 2016 opäť ožil na tradičnom mieste, v košickom clube Collosseum – občasný festival Call for Eternity. Na rozdiel od posledného death metalovejšieho ročníka (20. september 2014) bol opäť ladený na melodickú nôtu. Okrem dvoch slovenských predskokanov sa na ňom opäť prestavila špička americkej melodickej metalovej scény – Theocracy (do KE zavítali v rámci aktuálneho turné – Ghost Ship European Tour).

Na úvod daného podujatia sme mali možnosť počuť Rožňavčanov Tarverp (resp. Prevrat). Tí tento rok vydali svoj debutový album. Ako bolo uvedené už v predošlých článkoch, ich frontman (spevák a gitarista) Marko Hundža pôsobí aj v známej bande Renaissense (víťazovi súťaže Wacken Metal Battle 2015).

Vystúpenie by sa dalo zhodnotiť takto: Kto poznal ich piesne, tak ho nesklamali a pre tých, čo ich nepoznali určite boli príjemným prekvapením. Hudobne išlo o power metal s mierne progresívnou príchuťou a veľkým podielom kláves (tie vytvárali príjemnú atmosféru). Skladbám nechýbala správna dávka originality a muzikantské výkony ,,TarverPov“ si zaslúžia pochvalu. Jedine, na čom by mohli ešte popracovať je komunikácia s publikom. Aj keď je hudba dobrá, ľudí treba burcovať k zábave, tlieskaniu a pod. Ak tieto nedostatky odstránia, zaradia sa medzi prvú ligu našej scény.

Prostrednou bandou boli, ako inak power metaloví Košičania Within Silence. Ich účasť na tomto podujatí nebola náhoda – mali tu česť reprezentovať našu krajinu ako hosť európskej časti turné Theocracy. Na ich hre bolo vidno, že určite majú, čo povedať aj v zahraničí. Po hudobnej a pohybovej stránke pôsobili dojmom kapely, čo už má, čo to odohraté. Ale aj tu sa vyskytla pomyselná chybička krásy. Keďže spomínané turné je zrejme  na ich pomery dosť veľké, na hlase speváka Martina Kleina bolo počuť miernu únavu. Inak niet, čo vytknúť. Setlist pochopiteľne tvorili piesne zo stále aktuálneho albumu Gallery of Life, no Martin potešil všetkých prítomných… Sľúbil nový album na ďalší rok.

Začiatok spomínaných Theocracy bol minimálne pre mňa malým šokom. Po zaujímavom intre nasledovala Mirror of Souls, s dĺžkou viac než 22 minút. Podľa môjho názoru by sa na úvod koncertu hodila krátka úderná skladba. Potom však už nasledovali tradičné veci ako Paper Tiger, Ghost Ship, Absolution day… Zo všetkých vystupujúcich sa im podarilo vyčariť najlepšiu atmosféru v publiku.

Ani tu nechýbali kvalitné výkony. Matt Smith si veľmi pochvaľoval košické publikum a nadšenie bolo vidieť na tvárach všetkých muzikantov. Dôkazom bolo aj to, že po Call to Arms sa vrátili s prídavkom – I Am (druhou najdlhšou piesňou ich vystúpenia) a nie len to… Všetci členovia Theocracy ostali v Colloseu ešte dlho po skončení – čiže žiadny záujemcovia o foto či podpisy neostali naprázdno.

Na záver nesmiem zabudnúť pochváliť všetkých za účasť. Toľko ľudí v clube na začiatku týždňa veruže často nevidieť. Kiežby to bolo pravidlom. Pochvalu si (okrem organizátora samozrejme) zaslúžia aj zvukár a pán majiteľ klubu – napriek určitým problémom sa im podarilo vyčariť super zvuk.

Snáď sa čoskoro dočkáme ďalšieho pokračovania Call for Eternity.

Ako tradične nezabudnite si aj pozrieť galérie s fotkami od Stephena 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *