Mournful Gust – The Frankness Eve

Mournful The Frankness coverS umením z východnej Európy mám len pozitívne skúsenosti- či sa jedná o literatúru, alebo filmy. Jediné, s čím som príliš neprišiel do kontaktu je hudba. Teda až do chvíle, kým som náhodou na určitom portáli s videom natrafil na skupinu Mournful Gust z Ukrajiny, slovo dalo slovo a nová láska bola na svete.

Album The Frankness Eve uzrel svetlo sveta v roku 2008, a ukončil tak 8 ročné čakanie fanúšikov M.G. na nové CD. Otázka znie, či sa toto dlhé čakanie oplatilo.

Osmička je v tomto prípade akési symbolické číslo, nakoľko sa na The Frankness Eve nachádza dovedna 8 songov. Všetko rozbalí A Pain to Remember, ktorá toho mnoho napovie.  Temný a pochmúrny doom/gothic/dead na štýl My Dying Bride a starých Paradise Lost. Tvrdá hudba poprepletaná melodickými pasážami, klávesmi, folklórnou hudbou.

A tomu všetkému kraľuje Vladov (spevák) growl. Táto kombinácia žánrov dostala veľkú možnosť realizovať sa- veď trvá niečo cez 9 minút, a spolu s From Illusions and JealousyWith Every Suffering sa radia medzi koncepčné kúsky na albume. Zároveň patria medzi tie najtvrdšie, ale opäť, miesia sa v nich ďalšie, už spomenuté elementy.

It´s Our Own Tragedy, už kratšia, o poznanie jemnejšia pieseň, kde sa výrazne do popredia dostáva folklórna hudba. Všetko to rezultuje do veľmi vydarenej, krásne melancholickej skladby s hitovými parametrami, rovnako ako The Cold Solitude, pieseň, vďaka ktorej som sa dostal k Mournful Gust. Honey for my Wounds je pre zmenu prakticky ,,akustická“ – obsahuje len klavír a opäť, ľudovú hudbu.

Podľa toho čo som vyššie napísal, The Frankness Eve je album plný kontrastov, rôznych elementov a vplyvov. Popri tvrdých, kompozične vystavaných songoch máme možnosť počuť kratšie, priamočiare songy. Ďalší kontrast vytvárajú tvrdé pasáže oproti tým jemnejším, ktoré obstarali vo väčšine prípadov klávesy a folklórna hudba.

Zároveň musím jedným dychom podať, že zakomponovanie týchto prvkov bol nápad priam geniálny a posúvajú celú muziku do úplne inej, vyššej úrovne, pričom niekedy sa len držia v pozadí, a naopak v iných prípadoch sa tlačia do popredia a preberú iniciatívu. Rovnako nemožno ani opomenúť melodické pasáže, keď sa gitaristi realizovali na plnej čiare. Ďalším kontrastom je Vladov spev.

V jednej chvíli ťahá z hĺbky svojej duše výborný growling, aby ho následne vymenil ešte lepším melodickým spevom. Osobne mám rád, keď sa pri písaní hudby autori naplno realizujú, a netvoria hudbu na efekt. Trúfam si povedať, že práve toto je ten prípad , keď išla hudba priamo od ,,srdca“.

Napokon sa to aj prejavilo na celkovej atmosfére piesní – krásna melanchólia, temnota, bolesť…. Táto atmosféra je reálna až do takej miery, že sa chvíľami stáva až našou vlastnou bolesťou. Čo je pri podobných hudobných žánroch len obrovským plusom.

Takže ak si dáme dokopy silnú atmosféru, výbornú inštrumentálnu stránku a skvelý spev, výsledok musí byť jasný.

Slovko na záver. 8 rokov je dlhá doba. Niekedy až príliš. V tomto prípade sa však určite oplatilo počkať. Mournful Gust nám naservírovali jednoducho geniálny album. Zrejme nedocenený, napriek tomu geniálny.

Lineup:

  • Vlad Shahin – spev
  • Evgeny Vecher – gitary
  • Rojas Gaman – gitary
  • SahO Maljovaniy – basa
  • Stas Mischenko – klávesy
  • Vyacheslav Kapusta – bicie

Hostia:

  • August Devego – flauta

Tracklist:

  1. A Pain to Remember
  2. It´s Our Own Tragedy
  3. To your Deceits… Again
  4. From Illusions and Jealousy
  5. The Cold Solitude
  6. With Every Suffering
  7. Honey for my Wounds
  8. Recover me in Sores

Rok vydania: 2008

Vydavateľstvo: BadMoodMan Music

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/mournfulgustukraine/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *