Adam (Hate) – ,,Tremendum je celkom odlišný od našich predchádzajúcich albumov”

hate 2017Poľské zoskupenie Hate určite netreba nejako bližšie predstavovať. Spolu s Behemothom patrí medzi popredné bandy tamojšej black/death metalovej scény. Nedávno im pod hlavičkou gigantu Napalm Records vyšiel už 10. album. Pri tejto príležitosti sa uskutočnil rozhovor s tým najpovolanejším z kapely – Adamom “Adam the first Sinnerom” Buszkom.

Ahoj Adam! Ako sa ti darí?

Atf Sinner: Mám sa dobre, ďakujem.

V máji vám vyjde nové CD Tremendum. Mohol by si povedať niečo bližšie o procese jeho nahrávania?

Atf Sinner: Pre tento album sme sa rozhodli zmeniť štúdio, producenta. A taktiež celkový zvuk skupiny. Bicie boli nahraté v Custom 34 Studio v Gdansku. Zvyšok bol nahratý a zmixovaný v Sound Division vo Varšave v spolupráci s Arekom “Malta” Malczewski.

Na nahratie tohto albumu sme si vyhradili viacej času bez toho, že by sme sa nejako náhlili. Celý proces trval 5 mesiacov, vrátane nejakých prestávok.

 Čo môžu fanúšikovia od albumu Tremendum očakávať?

Atf Sinner: Myslím si, že viacero ľudí môže objaviť ďalšiu tvár kapely Hate, nakoľko na Tremendum možno nájsť nové a čerstvé vibrácie a prvky. Zvuk je veľmi surový a prirodzený.

Gitary a bicie prakticky vôbec neboli editované, a tak skladby znejú veľmi autenticky vzhľadom k tomu, ako ich bolo možné počuť v skúšobni, prípadne na pódiu. A práve to bolo pre nás veľmi dôležité, uchovať v piesňach tú energiu, ktorá vládla v skúšobni.

Zaujímavý názov

Mohol by si objasniť samotný názov Tremendum?

Atf Sinner: Tremendum znamená chvenie zlej stránky svätosti. Tento archaicky názov predstavuje vieru, že vo svätosti je obsiahnuté dobro aj zlo. Jedno nemôže existovať bez toho druhého. Táto predstave protirečí všetkým hlavným monoteistickým náboženstvám.

Vo všeobecnosti je album zasvätený pohanstvu, predkresťanským časom, a taktiež návratu k slovanským koreňom. Pre mňa osobne bolo dôležité vyjadriť tieto myšlienky vzhľadom k tomu, že pre veľa ľudí predstavujú veľkú neznámu.

Táto filozofia a jej hodnoty boli zničené a pochované kresťanskými civilizáciami a učením, ktoré ich nahradili. Viacero týchto myšlienok bolo znovu objavených v posledných dvoch dekádach, a osobne si myslím, že to je niečo, čo stojí za to, aby sa o tom hovorilo. Je to výnimočné dedičstvo.

Aké sú hlavné rozdiely medzi týmto, a vašimi staršími albumami?

Atf Sinner: Tremendum je celkom odlišný od našich predchádzajúcich albumov. Vo väčšine prípadov môžeš skupinu rozoznať okamžite podľa charakteristík, ale naša hudba dosiahla ďalších kvalít. Je temnejšia, silnejšia a aj surovejšia.

Nedávno nám cez Napalm vyšiel singel Asuric Being, ktorý robí nášmu albumu promo. Vyzerá to, že vzbudil veľký záujem. Plánujeme videoklip k piesni Numinosum, ktorý bude publikovaný v priebehu nasledujúcich dní. Takže aj pred vydaním albumu sa fanúšikovia majú na čo tešiť.

Kadiaľ povedú vaše kroky počas koncertného turné?

Atf Sinner: V máji budeme koncertovať po Európe, prevažne v strednej a vo Veľkej Británii spolu s kapelami Nargaroth a Absu.

V júni potom smerujeme do Grécka na krátke turné, a potom nás čakajú letné festivaly v Európe. Rovnako sú nejaké koncerty, ktoré stále riešime s našou agentúrou, takže možno očakávať ďalšie vystúpenia v tomto, aj nasledujúcom roku.

Minulosť

Na metalovej scéne už ste nejaký ten piatok. Ako si spomínaš na svoje začiatky?

Atf Sinner: Kapelu som zakladal v roku 1990 ešte ako teenager. Už odkedy som začal počúvať metal ma oslovovali jeho extrémnejšie formy. Keď som mal 14-15 rokov tak medzi moje obľúbene kapely patrili Venom, Destruction, Possessed a Slayer.

Už odvtedy, ako som začal hrať na gitare som cítil, že by som mal založiť vlastnú skupinu. Okolo 17 som už mal kompletnú zostavu. A tak sme na jar roku 1990 založili formáciu, ktorú sme nazvali Hate.

Čo považuješ za najvýznamnejší zlom vo vašej kariére?

Atf Sinner: Bolo ich viacero, avšak osobne si myslím, že najvýznamnejší bol album Anaclasis, ktorý sme vydali v roku 2005 cez Listenable Records. V tom čase sme s kapelou získali našu silnú identitu, a taktiež sme sa stali populárnejšími pomimo Poľska.

Ďalší významný míľnik bolo vydanie albumu Erebos v roku 2010. V tom čase sme intenzívne koncertovali po celej Európe. Taktiež sme vystupovali v Amerike s takými bandami ako Sepultura, Hypocrisy a Mayhem. Boli to skvelé časy, ktoré nám dali skutočne mnoho.

Ktorý je tvoj najobľúbenejší album kapely Hate?

Atf Sinner: Tremendum, pretože tento album predstavuje môj súčasný hudobný vkus, zvuk a myšlienky 😉

Poľská scéna

Poľská metalová scéna je už dlhé roky veľmi silná. Ako by si ju ty charakterizoval, a čo považuješ za najväčšie zmeny v nej za obdobie, ktoré Hate existuje?

Atf Sinner: Poľská scéna je fenomén. Videl som ju vyrastať celý čas od jej počiatkov v deväťdesiatych rokoch. V tom čase sme boli iba my, Vader, Pandemonium, Imperator a pár ďalších kapiel, ktoré sa rozpadli.

Potom prišli Behemoth a neskôr Decapitated. Okrem týchto skupín, ktoré každý pozná možno v Poľsku vidieť novú vlnu black metalu- Mgła, Batushka a ďalšie, ktoré si budujú svoje medzinárodné renomé. Naša scéna je veľmi živá.

Každý musí uznať, že ste legenda. Čo to pre teba znamená?

Atf Sinner: Som šťastný a aj pyšný, že sa mi podarilo udržať Hate tak dlho. Avšak, sám seba nepovažujem za legendu. Znie mi to divne. Celý čas objavujem hudbu, a stále som viac žiak ako učiteľ.

Členovia kapely

Môžeš niečo povedať o osobnom živote členov Hate?

Atf Sinner: Všetci sme profesionálni hudobníci. Bubeník Pavulon učí hru na perkusie v hudobnej škole, a taktiež sa angažuje v niekoľkých bočných projektoch. To isté možno povedať o gitaristovi Dominovi, a basákovi Apeironovi. Avšak, Hate je ich priorita. O súkromných životoch nepoviem nič zo zrejmých dôvodov.

Táto otázka nesúvisí s hudbou ale musím sa opýtať. V lete sa v Poľsku uskutočnia majstrovstvá Európy hráčov do 21 rokov, a v skupine na seba narazia tými Poľska a Slovenska…. Si fanúšikom futbalu?  🙂

Atf Sinner: Prepáč, ale nie som fanúšikom futbalu, resp. pozriem si ho len zriedka. Keď sa jedná o šport, tak sa zaujímam o bojové umenia. Box, Muai Thai a MMAsú moje obľúbené. Mal som rád K1 turnaje, ale táto organizácia skončila pred pár rokmi.

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem ti krásne za rozhovor, a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich fanúšikov 🙂

Atf Sinner: Pozorujte našu stránku a nájdite Tremendum! Vyjde 5. mája cez Napalm Records.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/HATEOFFICIAL/
https://www.youtube.com/user/hatepoland
https://www.instagram.com/hateofficial/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *