Hate – Tremendum

Hate Tremendum coverSvet, najmä ten hudobný, prináša mnohé prekvapenia, ale aj mnohé stálice a známe tváre, priam až notoricky známe. Po niektoré ani netreba chodiť príliš ďaleko. Ako napríklad taký Hate. Naši severní susedia, ktorí vo významnej miere formovali death metalovú scénu, vydali tento rok už svoj desiaty štúdiový album, nesúci názov Tremendum. Čo možno teda od tohto počinu očakávať?

Hate mám zafixovanú, ako kapelu hrajúcu poriadne tvrdú hudbu na extrémne vysokej úrovni. A tento môj názor sa mi pri počúvaní tohto albumu len potvrdil. Hneď prvá skladba Asuric Being, predstavuje celé toto poľské hudobné teleso v skvelej forme a nenechá nikoho na pochybách, kto patrí medzi top death metalu v celej Európe. Silná pieseň nesúca sa prevažne v strednom tempe, plná rýchlych bubnov, skvelých riffov a temnej atmosféry.

Adam v rozhovore prezradil, že témou albumu sú pohanské časy v Európe pred príchodom kresťanstva. Aj keď sa v ich muzike nenachádzajú žiadne tradičné (napr. folkové) elementy, tak osobne si myslím, že tvorcom sa podarilo atmosféru týchto dôb celkom hodnoverne preniesť do ich hudby.

Nasledujú skladby Indestructible Pillar, Svarog′s Mountain a Numinosum. Všetko vyššie spomenuté platí aj pre tieto songy – a teda death metal na vysokej inštrumentálnej úrovni, v ktorom je zakomponovaná, aj nejaká tá atmosférickosť, nesúci sa prevažne v strednom tempe. Za nimi možno počuť ďalšie dva kúsky- Fidelis Ad Mortem a Into Burning Gehenna. Práve tieto dva by som označil za to najlepšie, čo možno na celom tomto albume nájsť.

Obzvlášť tá druhá, menovaná ma chytila za srdce svojou neskutočnou naliehavosťou a sugestívnosťou, ktorá zalieza až pod kožu, a nemôžete ju odtiaľ za žiadnu cenu dostať. Inak možno o nich povedať opäť to, čo už bolo vyššie napísané. V týchto dvoch konkrétnych prípadoch bol tento vzorec dotiahnutý priam k dokonalosti.

A na záver, posledné tri piesne, kde by som však možno očakával a ocenil nejakú výrazne epickú, prípadne pomalšiu záležitosť. Taktiež by som ocenil, záver Walk Through Fire v poľštine.

Spolu teda máme možnosť počuť  9 songov, ktoré predstavujú presne to, čo si človek pod pojmom Hate môže predstaviť. Teda, ak hľadáte inštrumentálne vyspelý death metal, práve ste našli zlatý poklad. Nemyslím tým, že sa na vás z každej strany bude valiť jedno gitarové sólo za druhým, ala krkolomný technický death, krása v tomto prípade tkvie hlavne v riffoch. A áno, samozrejme aj v už spomenutých sólach, aj keď nie až v takom množstve.

Adama považujem za jedného z top spevákov na death metalovej scéne a svoje kvality dokázal aj teraz, keď mu jeho growl spieva naozaj krásne. Či už v angličtine alebo v rodnom jazyku.

Takže, v tomto prípade nie je nad čím príliš váhať. Kvalitný album, quality made by Hate.

Lineup:

  • Adam the First Sinner – spev, gitary
  • Pavulon – bicie

Hostia:

  • Domin – gitary
  • Dean Arnold – gitary
  • Apeiron – basa

Tracklist:

  1. Asuric Being
  2. Indestructible Pillar
  3. Svarog’s Mountain
  4. Numinosum
  5. Fidelis ad Mortem
  6. Into Burning Gehenna
  7. Sea of Rubble
  8. Ghostforce
  9. Walk Through Fire
  10. Hearts of Steel

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Napalm Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/HATEOFFICIAL/
https://www.youtube.com/user/hatepoland
https://www.instagram.com/hateofficial/

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *